király török fürdő

Gyógyvizek – Csúcsminőséget garantálunk

A Magyarországi ásvány- és gyógyvizek minősítési rendszere az egyik legszigorúbb Európában. A magas szintű szakemberképzés mellett ez a garancia arra, hogy a magyar gyógy- és wellness szállodákban a legjobb minőségű szolgáltatásokban részesül.


A föld mélyéről feltörő meleg vizet évezredek óta használják gyógyításra, ám vannak olyan források, amelyek a belőlük feltörő víz ásványanyag tartalma miatt különösen alkalmasak egyes betegségek kezelésére. A termálvizek és a gyógyvizek között pusztán a terápiás, gyógyító hatás a különbség – ám az országonként igencsak eltérő, hogy mit neveznek gyógyvíznek.

Magyarországon az Európai Unióban alkalmazott (egyik) legszigorúbb szabályrendszer van érvényben: gyógyvíznek csak igazolt gyógyhatású, magas ásványianyag-tartalmú vizet minősíthetnek, a megjelölést pedig kizárólag a gyógyhatást orvosilag igazolni, tudományosan is bizonyítani képes, az Egészségügyi Minisztérium engedélyével rendelkező, minősített fürdők használhatják. A magyarok úgy garantálják a magas minőséget, hogy nem engednek a szigorú előírásokból.

A magyar gyógymedencék különlegessége, hogy azokban a gyógyvíz természetes állapotában található meg – ezt jelzi a zöldes vagy barna színük és különleges, már távolról érezhető illatuk is. A gyógymedencékben nincs vízforgató, tisztító berendezés (folyamatos vízcserével üzemelnek, így biztosítható a víz tisztasága), az ásványi anyagok így koncentráltan veszik körül a fürdőzőket, ami a kezelés nagyobb hatékonyságát biztosítja. Az egyedülálló hatékonyság az, ami sok Magyarországra látogató vendég számára rendkívül fontos: többen csak azért térnek vissza, mert itt találták meg azt a kúrát, ami a legjobb hatással van a betegségükre. Fontos azonban megjegyezni: a nagyobb hatékonyság veszélyeket is rejthet (terhesség, magas vérnyomás esetén nem ajánlottak például), ezért is fektetnek különös gondot a gyógyvizek alkalmazása során az orvosi konzultációra. Általánosabb – hosszabb ideig tartó – fürdőzésekre a kevert medencék ajánlhatók: ezekben a tisztított, szűrt termálvizek és a gyógyvizek elegyét találjuk. A termálvizek teljesen megfelelnek az uniós előírásoknak: a termálvizes medencék vízforgató, és tisztító (ún. szűrő-forgató) berendezéssel felszereltek.

A gyógyítás magas színvonalának további garanciáját a magas szintű képzés jelenti – a magyar gyógytornászoknak három évig tartó egyetemi képzés után főiskolai diplomával rendelkeznek. A fizikoterepeuták másfél éves képzésben részesülnek, a reumatólogus és balneológus szakorvosok pedig a hat éves egyetemi képzés után három éves szakorvosi képzésben is részt vesznek.

A gyógyszállókban, gyógyfürdőkben így a magasan képzett személyzet jelenti a minőség garanciáját. Értelemszerűen a gyógyszállóknak is meg kell felelniük a szigorú előírásoknak: ez vonatkozik mind a személyzet képzettségére, az orvosi, kezelői munka színvonalára, mind pedig az alkalmazott kezelések igazolt gyógyító hatására.

itthon.hu

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.