Baradla barlang gyógyhely

Gyógyhely lehet az aggteleki Baradla barlang

Hamarosan gyógyterápiás barlang lehet légzőszervi betegeknek a Baradla–Domica-barlangrendszer. A Baradla-barlang gyógybarlanggá minősítéséhez szükséges próbaterápia első üteme jelenleg zajlik, ha a vizsgálatok adatai bizonyítják, a hely 2021-től hivatalosan gyógybarlangként is üzemelhet – adta hírül az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság honlapja.


A barlang gyógyító mikroklímáját már évtizedek óta vizsgálják, korábban egy másik részében működött is légzésterápia.

Aggteleken a próbaterápia beindításával megkezdődött a Baradla-barlang gyógybarlanggá történő minősítéséhez szükséges vizsgálatok lefolytatása, minősítésének megszerzése, a gyógyterápiához szükséges infrastruktúra tesztje és rendszerbe állítása.

A gyógyterápia a barlang bizonyítottan gyógyhatású mikroklímáját használja fel elsősorban légúti betegségek kezelésére. A gyógyhatás függ a barlang levegőjének összetételétől, a légáramlás mértékétől és a barlang vizétől, így ezeknek az elemeknek a meghatározása, mérése fontos adatokat szolgáltat a gyógyhatás eredményességéről.

A próbaterápia része annak a közelmúltban befejeződött közös magyar-szlovák gyógyturisztikai fejlesztésnek, amely összesen több mint 1,5 millió euró interreges pályázati forrás felhasználásával képessé teszi a Baradla–Domica-barlangrendszert gyógyászati kezelések folytatására.

Forrás és fotó: anp.hu

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.