görögország tengerpart beach

Extrém hőhullámmal számoljanak a Görögországba utazók

Hosszan tartó, extrém hőhullám sújtja Görögországot, több helyen jóval 40 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet mértek, és a meleg várhatóan kitart a hétvégén, sőt a jövő héten végig a mediterrán országban – jelentette a helyi meteorológiai szolgálat. A tűzoltóság később közölte, hogy tűz ütött ki a Peloponnészosz félsziget északi részén, Patrasz város közelében.

A napok óta tartó forróság után jövő héten az előrejelzések szerint 46 Celsius-fok lehet a napi csúcshőmérséklet Görögország több pontján. Rodosz szigetén kedden 44 fok lehet.

Az éjszaka sem hoz enyhülést, a legalacsonyabb napi hőmérséklet – elsősorban az alacsonyabban fekvő, tengerparti területeken – 30 Celsius-fok fölött marad.

A görög polgári védelem válságtanácskozást tartott, amelyet követően péntek este hőségriadót hirdettek. Sok településen klimatizált helyeket nyitottak meg azok számára, akiknek nincs otthon légkondicionáló berendezése. A munkaügyi minisztérium figyelmeztetett, hogy a szabadban végzett munkát, amennyire csak lehet, a minimumra kell szorítani.

Az orvosok arra intették az embereket, hogy lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon, ne igyanak alkoholt, és viseljenek szellős öltözéket.

Egyes előrejelzések szerint ez a veszélyes hőség akár még további két héten át is sújthatja Görögországot.

A tűzoltóság közlése szerint Patrasz város közelében ki kellett üríteni négy falut (Zerija, Kamaresz, Ahaiasz és Labiri) az újonnan kiütött erdőtűz miatt.

Az oltásában száz tűzoltó, 33 jármű, négy repülőgép és több helikopter vesz részt. A környező autóutakat lezárták, nem lehet közlekedni a Peloponnészosz félszigetet az ország többi részével összekötő úton sem az ANA görög hírügynökség jelentése szerint. A parti őrséget is riasztották, mert a füst miatt veszélybe kerülhetnek fürdőzők is.

A GFS globális időjárás-előrejelzés modellje néhány nappal ezelőtt augusztus elejére 50 fokos, brutális hőséget jósolt Dél- és Délkelet-Európára.

MTI

Napozó és fürdőző emberek egy Athénhoz közeli tengerparton 2021. július 30-án
Fotó: Costas Baltas / Reuters

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.