Érdemes kihasználni Magyarország egyik legnagyobb kincsét

Akár pihenni, akár gyógyulni szeretne valaki, érdemes felkeresni a termálfürdőket, hiszen a gyógyvíz nem csak a testi bajokat gyógyítja, lelki feltöltődést is jelent. Azt azonban kevesen tudják, hogy milyen betegséggel melyik fürdőbe menjenek.

Dr. Bender Tamás professzor, a Budai Irgalmasrendi Kórház fizioterápiás osztályvezető főorvosa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: Magyarország főleg a gyógyvizek orvosi felhasználásában tartozik a világ élvonalába, hiszen gyógyvizek más országokban is vannak, csak máshol nem használják orvosi célokra. Ha a feltörő víz eléri a 20 fokot, vagy ha mesterséges fúrással kerül a felszínre, a 30 fokot, akkor nevezhető termálvíznek. Ezt követően az ÁNTSZ minősíti ásványvízzé, majd orvosi tanulmányt kell elvégezni. Amennyiben az is bizonyító erejű, akkor lesz az ásványvízből gyógyvíz, magyarázta a professzor.

Dr. Bender Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a 10-15 kúrából álló balneoterápia során alkalmanként 20-40 percnél többet ne tartózkodjunk a gyógyvízben, és a kúra előtt menjünk el orvosi vizsgálatra is, hiszen például szívelégtelenség, nem fixált vérnyomás, lázas állapotok, fertőző betegségek esetén nem javasolt a kezelés.

Dr. Fluck István, a Magyar Fürdőszövetség orvosi szakbizottságának elnöke arról beszélt a műsorban, hogy ellentétben számos országgal, ahol monoterápiaként alkalmazzák a gyógyvizeket vagy az iszapot, nálunk komplex terápia van, azaz a beteg állapotának, megbetegedésének, életkorának megfelelően állítják össze a kezelési programot.

Budapesten például kalcium- és magnéziumtartalmú, hidrogén-karbonátos vizek vannak, Hajdúszoboszlón, Debrecenben konyhasós vizek, Hévízen erősebben, a Rudas és a Gellért fürdőben mérsékelten radioaktív víz van. Szénsavas fürdők Balatonfüreden találhatók, Harkány, Hajdúszoboszló és Hévíz a kénes-szulfidos vizéről ismert, ivókúrára pedig a keserűvizek ajánlottak, magyarázta Dr. Fluck István. Hangsúlyozta: egy három napos wellness hétvége nagyon kellemes, de komoly gyógyítási eredményhez két-három hetes komplex kúrára van szükség. A gyógyfürdőket ugyanakkor nem csak a betegeknek érdemes felkeresniük, a termálvizeknek a prevencióban, az egészség megőrzésében is óriási szerepük van.

Juhász Szabolcs, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára elmondta: Magyarországon közel kétszáz fürdő található, ebből 86 a minősített gyógyfürdő, amelyek jogosultak a gyógykúrák elvégzésére. 2014-ben 4,3 milliárd forintot fordított a hazai egészségügy a gyógyfürdő ellátásokra, s ez közel 6,8 millió kezelést jelentett.

A határ-menti fürdőkben, illetve a budapesti Rudasban, Gellértben, Széchenyiben magasabb arányt képviselnek a külföldi turisták, a hazai fürdőket azonban döntően magyar vendégek keresik fel. Az elmúlt években a látogatószám stagnált, a forgalom meghaladta a harminc milliót, tájékoztatott a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

Juhász Szabolcs arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyógyfürdőkben történő kezelésekre a háziorvosok, reumatológiai szakorvosok jogosultak beutalót kiállítani. A társadalombiztosítás a kezelések jelentős részét támogatja, a költségek közel harmada az önrész.

Forrás: Napközben/Kossuth Rádió / hirado.hu

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.