Energetikai gyógyközpont létesül a Pilisben

Ha a méltóságteljesen nyújtózkodó Megyeri hidat a budai oldalon elhagyva a festők városába, Szentendrére, majd tovább, a Duna vonalát követve Visegrád felé autózunk, ollószerűen kinyílik a táj, frissül a levegő, csendesülnek a zajok. Az utazót mélységes nyugalom és derű szállja meg, nem véletlenül választják kirándulásuk, pihenésük egyik célpontjául a hazai és külföldi turisták a Dunakanyart. Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, ezt a páratlan adottságot kihasználva nyílhat meg hamarosan a Visegrád fölött magasodó Fekete-hegyen a Silvanus Hotel gyógycentruma.

A szándék megszületését magyarázva Lantos Árpád, a szálloda tulajdonos-igazgatója elöljáróban kifejtette az MTI-Pressnek, hogy ezen a helyen már most is minden adott a testi-lelki megújuláshoz: elég lenézni a mélyben kanyargó Dunára, beleszippantani a balzsamos levegőbe, elnyújtózni a tavasztól őszig virágpompában fürdő kertben, vagy csak ülni és nézni a Pilis lankáit. Szavai szerint télen a hosszú ideig megmaradó hó és a havas sportok kínálnak „plusz” élményt – vagyis minden évszakban érdemes legalább pár napot a hegyen tölteni -, ám a kialakítás alatt álló Silvanus gyógycentrum ennél is többet nyújt majd.

Nem csupán egy-két újabb szolgáltatással bővítik a wellness- és konferenciahotel kínálati skáláját, hanem megreformálják az egészet, és a manapság egyre divatosabb és kelendőbb egészségturizmus irányába mozdulnak el. A változások az éttermi menü átalakításától (az egészséges táplálkozásra való „tanítás” jegyében) a mozgás és a játékos programok megszerettetésén át a keleti kultúrába történő bevezetésig, azon keresztül pedig a gyógyító terápiákig terjednek – sorolta az igazgató.

Nem véletlen, hogy a keleti kultúrák tanai, gyógyító fortélyai, terápiái különös hangsúlyt kapnak majd a gyógycentrumban. Lantos Árpád elmesélte, hogy az elmúlt években egyre több visszatérő vendégük számolt be arról: már kétnapos ott-tartózkodás után is sokkal jobban érzik magukat, frissebbek, fittebbek és nyugodtabbak, mint másutt. Az Esztergom-Dorog-Pilisvörösvár-Szentendre-Visegrád térségében hosszabban időzők között vannak sokan, akik hisznek a láthatatlan gyógyító erők itteni jelenlétében, és közérzetük általános javulását, lelki békéjük „megtalálását” ennek tulajdonítják. Ők úgy vélik, hogy a Föld szívcsakrája az Európa közepének tartott Kárpát-medencében, a Pilis hegységben található, miként arra az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA egy kiadásában megjelent, a bioszféra önszabályozó képességéről szóló Gaia-elmélet is utal.

Az igazgató közlése szerint komolyabban akkor tűnődtek el a megjegyzések hátteréről, amikor az Ázsiából érkezők is jelezték e hatásokat – még a japán nagykövet is felvetette neki, hogy érdemes lenne kezdeni „valamit a páratlan lehetőséggel”.

Gyógyszolgáltatások széles köre

A gondolatot tett követte. A leendő Silvanus Energetikai Gyógyközpont működtetését egy e téren tapasztalt vállalkozóra bízta a tulajdonos (jelentkező akadt bőven), a célra egy 100 négyzetméteres konferenciatermet különítettek el. A tervek szerint az erdészettel közösen rendbe teszik a 70-es évekbeli nyitáskor még igen szép állapotban lévő, mára eléggé tönkrement tornaparkot is, itt bőven lesz hely a jó levegőt igénylő mozgásra, melyet animátorok irányítanak majd.

Az alternatív medicinán alapuló gyógyszolgáltatások körét, illetve a speciális kínálat összeállításának mikéntjét firtató kérdésre válaszolva Lantos Árpád leszögezte, hogy a test, a szellem és a lélek egyensúlyának a megteremtése a fő cél. – Sokszor, de nem elégszer emlegetett példa az alternatív orvoslás eszköztárából, hogy a jó szakember nemcsak, sőt nem elsősorban valamilyen tablettát ír fel, ha fáj a hozzá forduló páciens feje, hanem a fejfájás okát keresi. Hát itt is ez fog történni, „megspékelve” a több mint 350 méteres tengerszint feletti magasság adta előnyökkel: a tiszta levegővel, a gyönyörű erdei környezettel, a páratlan panorámával, a csenddel és nyugalommal – avatott be a részletekbe.

Támaszkodni kívánnak arra is, hogy egyes szakvélemények szerint a Visegrád térségében (is) jelenlévő „tömény” energia segíthet a daganatos, a szív- és érrendszeri, a mozgásszervi és a pszichés megbetegedésben szenvedők kezelésében, természetesen a kezelőorvossal történő konzultációt követően. A leendő gyógyközpontban az általános és holisztikus állapotfelmérést műszeres vizsgálatok, illetve különféle szűrések, kényeztető kezelések egészítik majd ki.

Ez utóbbiak köre igen tág. A talpreflexológiát vagy a fitoterápiát bizonyára sokan ismerik. Ez utóbbi módszert azért is lesz könnyű alkalmazniuk a gyógycentrumban dolgozó szakembereknek, mert a szálloda saját gyógynövénykerttel rendelkezik, így egy-egy finom gyógytea vagy az aromamasszázs hozzávalóiért nem kell messzire menni. A kíméletes és eredményes terápiák közül nem maradhat ki a fülakupunktúra, és az úgynevezett ajurvédikus kezelésekhez is nagy reményeket fűznek.

Kiemelt szerepet szánnak a mozgásnak: az aktív pihenést és rekreációt egyaránt nyújtó jóga mellett a harcművészetek alapját képező chi kungot vagy a testi-lelki egyensúly fenntartásához kiváló tai chit bárki kipróbálhatja, elsajátíthatja itt, de a nyugodt testhelyzetben végezhető relaxáció, meditáció sem hiányzik majd a leendő központ palettájáról. És akkor még nem is szóltunk a hagyományos és keleti masszázsok szinte kimeríthetetlen tárházáról…

– A koncepció kész, az üzemeltető megvan, a berendezkedés megkezdődött. Ha minden a tervek szerint alakul, még az idén megnyílhat az energetikai gyógyközpont – ígérte az igazgató.

forrás MTI

fotó: utazasikalauz.hu

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.