Elkészült a Rudas fürdő energetikai korszerűsítése

A fővárosi projekt keretében a termálvíz hőenergiájának tározására medencéket építettek, a gépészeti rendszert modern hőszivattyúkkal látták el, valamint a régi, elavult gőzkazánok helyett modern, kisnyomású gőzkazánokat építettek be.

Elkészült a Rudas Gyógyfürdő és Uszoda energetikai korszerűsítése, ezt a fővárosi önkormányzat 147 millió forint összköltségből, vissza nem térítendő állami és európai uniós támogatás felhasználásával valósította meg.

A Rudas fürdő déli irányba történő bővítésével egyidejűleg elkészült a fürdőkomplexum energiahatékonysági korszerűsítése, a fejlesztés eredményeként a fürdőt üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. üzemeltetési költségei jelentősen lecsökkennek – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A tájékoztatás szerint a létesítmény a beruházást megelőzően jelentős mennyiségű fosszilis energiát használt. A fürdő funkciójából adódóan hatalmas mennyiségű termálvizet használ fel, azonban az elfolyó termálvíz hőenergiájának tárolására és hasznosítására korábban nem volt lehetőség. A fővárosi projekt keretében a termálvíz hőenergiájának tározására medencéket építettek, a gépészeti rendszert modern hőszivattyúkkal látták el, valamint a régi, elavult gőzkazánok helyett modern, kisnyomású gőzkazánokat építettek be.

Az eddig kihasználatlan, elfolyó termálvizet medencékben tárolják, hőtartalmát hőszivattyún keresztül a fűtésben és a használati melegvíz-előállításban hasznosítják, így biztosítják a fürdő alaphőenergia-ellátását, csökkentve ezzel a gőzenergia fűtésre való felhasználását és a távfűtés részarányát.

Közölték, az új hőtermelő berendezések energiatakarékos üzeműek, ezért a fejlesztések hatására az épület üzemeltetési költségei várhatóan mérséklődnek. A beruházásnak köszönhetően jelentős mértékben csökken a létesítmény üvegházhatású gázkibocsátása is.

A korszerűsítést az állam és az Európai Unió támogatásával valósította meg a fővárosi önkormányzat.

mti

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.