Egészséges Életmód 2023-ban

Tudatosan foglalkozni a mentális és a fizikai egészségeddel a mai rohanó világban rendkívül fontos, mivel rengeteg olyan egészségromboló tényező ér téged nap, mint nap, amire nem is gondolnál. A túl sok ülés, a túl kevés mozgás, a rendszertelen, gyors evés, a nem egészséges alvás és a folyamatos stressz csak a jéghegy csúcsát jelentik. A problémák egy részét orvosolni tudják a különféle kikapcsolódási módok, például a barátokkal eltöltött idő, egy mozizás vagy túrázás, vagy akár az online játékok, például a Verde Casino oldalán. Ahhoz azonban, hogy tartósan meg tudd őrizni az egészségedet és minél később szembesülj időskori egészségügyi problémákkal, tudatosan tenned kell.

Rendszeres Aktív Testmozgás

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni a rendszeres fizikai aktivitás fontosságát, különösen Magyarországon, ahol az emberek túlnyomó többsége nem mozog eleget. Hiába tartjuk magunkat nagy sportnemzetnek, valójában Magyarországon az egyik legalacsonyabb a rendszeresen aktívan sportolók aránya egész Európában. A sport nem csupán a fizikai, hanem a pszichés egészségedet is segíthet megőrizni, de persze mozogni nem csak sport közben lehet. A különféle aktív közlekedési formák egyre népszerűbbek. Amikor az időjárás engedi, egyre többen járnak biciklivel vagy gyalog munkába. Nem tűnik soknak, pedig már napi 1 óra biciklizés és némi séta és bőven biztosítja az egészség fenntartásához szükséges minimális mozgást.

Tudatos Táplálkozás

Az általánosságban elfogadott szabály az, hogy az egészséged hosszútávú megőrzéséért 70%-ban étkezéssel és 30%-ban testmozgással tudsz tenni, tehát ha egészségtelenül táplálkozol, az még annál is rosszabb mintha nem mozognál eleget. Sajnos Magyarország e tekintetben is elég rosszul áll, ám szerencsére újabban egyre inkább divatossá válik a tudatos táplálkozás. Az egészséges táplálkozás nem csupán a felesleges kalóriák lefarigcsálásáról szól, a kényszeres nassolás és a túl sok édesség elhagyásával, hanem a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag változatos táplálkozásról is. Az egészséges étkezés nem csak arról szól, hogy ne legyél túlsúlyos. Az egészséged megőrzéséhez fontos, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyassz, valamint lehetőség szerint váltogatva fogyassz vörös húsokat, fehér húsokat, illetve halat.

Megfelelő Bioritmus Kialakítása

Sajnos a mai rohanó világban, ha valakinek nincs valamire ideje, akkor a leggyakrabban az alvásidejét csökkenti, hogy megoldja a problémát. Ez azonban a lehető legrosszabb választás. Ha tartósan kialvatlan vagy az nagyon gyorsan tönkreteszi a mentális egészséged és ezen keresztül az emberi kapcsolataidat is. Sokan sajnos büszkék rá, sőt túloznak is azzal kapcsolatban, hogy milyen keveset alszanak, de ennek ne ülj fel. Orvosilag igazolt tény, hogy aki rendszeresen kevesebb, mint 7 órát alszik, az komoly egészségügyi problémákkal fog szembesülni, 6 óránál kevesebb rendszeres alvással pedig csak az emberek alig 1 százaléka tudja megőrizni a normális működését. A megfelelő mennyiségű alvás mellett fontos az is, hogy lehetőleg körülbelül ugyanakkor feküdj le és ugyanakkor kelj fel, ez ugyanis nagyban javíthatja az alvásminőségedet.

Káros Szenvedélyektől Mentes Élet

Mondani sem kell, hogy az egészséges életmód első lépése a káros szenvedélyek elhagyása lenne, azonban ez sokaknak sajnos továbbra is nehezen megy. Két vagy három évtized dohányzás akár tíz évvel is lerövidítheti a várható élettartamodat, a különféle nem halálos egészségügyi szövődményekről nem is beszélve. Szintén káros lehet és súlyos függőséget okozhat a túlzott kávéfogyasztás. Rendszeres és nagymennyiségű kávéfogyasztás esetén, ha abbahagyod a kávézást, akkor komoly elvonási tüneteid is jelentkezhetnek. A túlzott alkoholfogyasztás káros hatásait senkinek nem kell bemutatni, azonban szintén rendkívül kártékony lehet a túl sok édesség is. Kevesen tudják, de az élelmiszeripar által előállított süteményekben és csokikban lévő feldolgozott cukor akár a nikotinnál is erősebb függőséget okozhat. A túlzott édességfogyasztás legrosszabb következménye pedig nem az elhízás, hanem a cukorbetegség kialakulásának a kockázata, tehát ez nem csak arról, szól, hogy “nem lesz tökéletes az alakod”.

Testünk Aktív Ápolása

A továbbra is jelenlévő sok negatív trend mellett szerencsére az utóbbi években gyorsan nő a népszerűsége azon pozitív trendnek is, hogy az emberek egyre többet és tudatosabban költenek olyan szolgáltatásokra, amelyek segítenek ápolni a testüket. Egy kellemes masszás nemcsak felfrissítő lehet és nem csak kikapcsolódni segít a mozgalmas hétköznapokban, de az izületeid és izmaid megfelelő állapotát is segít fenntartani. Ugyanígy, a különféle drágább kozmetikumok számos olyan formulát tartalmaznak, amelyek számottevő mértékben ápolják a bőrödet és a hajadat, ezáltal elősegítve azt, hogy jobb közérzeted legyen. Szintén egyre népszerűbbek a különféle multivitaminok és teák is, amelyek a betegségek elkerülésében is segíthetnek, különösen a téli hónapokban.

A Mentális Egészség Körüli Tabu Megszűnése

A 2023-as év legpozitívabb tendenciája azonban egyértelműen az, hogy végre sikerült ledönteni a mentális egészség köré épült tabukat és az emberek már aktívan felvállalják azt, ha segítségre van szükségük a mentális egészségük megőrzéséhez. A mentális egészségedet sok aktív tényező rombolhatja, mint például a stressz, szellemileg megterhelő munka vagy a magánéleti konfliktusok, azonban számos passzív tényező is alattomosan rombolja azt, mint például a túl kevés alvás, a testmozgás teljes hiánya vagy a nem megfelelő táplálkozás. A mentális egészségedre sok olyan dolog is hatással van, amiről nem is gondolnád, hogy közöd lehet hozzá. Éppen ezért ne habozz tenni a mentális egészségedért, akár munkahelyváltással, akár stresszoldó pihenéssel, akár a személyes kapcsolataid átértékelésével. Ha pedig úgy érzed, hogy nem tudod mit tehetnél, kérd bátran szakember pszichológus segítségét!

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.