Eger

Eger látnivalók

Eger nem csak a vára miatt népszerű úti célpont, termálfürdője miatt évek óta az ország egyik legkedveltebb fürdővárosa, különösen a hosszú hétvégék idején. A város legismertebb látnivalói közé a török korból származó műemlékeken kívül a Líceum tetején található csillagvizsgáló, az Egri bazilika és Érseki Palota tartoznak, de a Szépasszony völgye is kihagyhatatlan élményt nyújt.

Eger a Bükk nyugati részén, az Eger-patak völgyében fekszik, látnivalói tartalmas kikapcsolódást kínálnak.

Egri Vár

A város legismertebb attrakciója a hatalmas területű Egri Vár, amelynek nagy része önállóan bejárható, és érdemes a Püspöki Palota kiállítótermeiben található virtuális séta keretében a vár történelmével is megismerkedni. Az 1552-es törökök elleni ostrom, és az eseménynek Gárdonyi Géza által regénybe foglalása, a legismertebb történelmi emlékhelyünkké tette. Az Egri Vár kiállításai maradandó élményt kínálnak, a török korba repítenek vissza és az Egri Csillagok regényt keltik életre.

egri vár

Eger legfontosabb múzeumai, családos programjai

Érseki Palota Kulturális és Látogatóközpont

A barokk stílusú Érseki Palotában egyházművészeti kiállítás tekinthető meg, a Madaras teremben a teljes falfelületet beborító madarakat ábrázoló seccók láthatóak.

Főegyházmegyei Könyvtár

A Líceumban lévő könyvtárban az 1048-ból származó kézzel írt kódex mellett olyan különlegességek találhatók, mint a Dante-kódex, és Mozart-levél.

Varázstorony

Szintén a Líceum barokk palotájában található a népszerű Varázstorony, amelyben csillagászati kiállítás, planetárium, periszkóp (camera obscura), és az interaktív kísérletek helyszíne, a Varázsterem található. Az épületben lévő Panoráma terasz, a város legmagasabb, turisták által látogatható kilátója.

Tűzoltó Múzeum

Az Egri Tűzoltó Múzeum a gyermekek számára is kínál szórakozást, az állandó kiállítás mellett játszóház, és játszótér is található, ahol tűzoltóként kipróbálhatják ügyességüket.

Kopcsik Marcipánia

A Marcipán múzeumban közel 150 marcipán tárgy található, fő attrakció a Barokk szoba, amelynek minden része cukorból készült.

Gárdonyi Géza egykori lakóháza

A lakóházban, ahol az író 1897-1922 között élt, megtekinthető a híres asztal, amely mellett a leghíresebb regényei születettek. Külön érdekesség, az asztal fölött lévő üvegtető, amely az író számára megfelelő fényviszonyokat teremtett.

Város a város alatt

Eger legendás érseki pincerendszere a török megszállást követően épült, amely az egyház borainak tárolására szolgált, és mintegy 3 kilométer hosszan terül el a város alatt. A pincerendszer tárlatvezetés keretében látogatható, a kirándulás körülbelül 50 perces, és érdemes felkészülni, hogy a pince állandó hőmérséklete 12 Celsius fok.

Egri Road Beatles Múzeum

Az új kiállítás nagyon népszerű a látogatók körében. Egyedi, mivel Kelet-Közép Európa egyetlen gyűjteménye, amely hanganyagok mellett olyan relikviákból áll, mint könyvek, fotók, dedikálások és ruhadarabok.

Eger templomai

A várost érseki központként erőteljes hitélet és vallási hagyományok jellemzik, és számos templommal rendelkezik. Az Egri Bazilika mellett a belvárosban látható például a Minorita templom, a Ferences templom, a Ciszterci templom és a Rác templom.

Egri Bazilika

Egri Bazilika

Az Egri Bazilika az ország második legnagyobb temploma, az egri főegyházmegye katedrálisa is egyben. Az építése 1831-ben kezdődött, és 1837-ben szentelték fel. Lenyűgöző belső terében számos oltár, mennyezeti freskót lehet megcsodálni, a legékesebb rész az északi oldalon lévő Könnyező Mária Kápolna. Orgonáját 1864-ben a híres salzburgi orgonaépítő mester Ludvig Mooser építette, és napjainkban is orgona hangversenyek helyszíne.

Török kori emlékek Egerben

A török hódoltság idejéből számos értékes építészeti emlék maradt fent.

Törökfürdő- Hamam

Napjainkban az Egri termálfürdő három fürdőhelyének egyike, a legszebb hazai Török Fürdő. A gyógyhatású radonos gyógyvíz mellett a különleges medencéi lenyűgöző látványt nyújtanak. Fürdőben különböző masszázsokat, gőzfürdőt, szaunát is ki lehet próbálni. A Termálfürdőből a Török Fürdő közvetlen átjárható.

Minaret

Az 1596. környékén épült minaret, az ország legjobb állapotban fennmaradt minaretje. Jelenleg nem látogatható. A 40 méter magas toronyban lévő körbe futó terasz 26 méter magasan található.

Valide Sultana Fürdőrom

A török fürdőkultúra igen magas színvonalú volt, a Valide Sultana gőzfürdője egykoron fontos közösségi helynek számított és a feleségek kiválasztásában is nagy volt a jelentősége.

Az Egri borvidék- Szépasszonyvölgy

A városban, mint az Egri borvidék központjában rengeteg borral, borászattal kapcsolatos programot lehet találni. A Szépasszonyvölgyben híres pincészetek találhatóak, amelyeket érdemes borkóstolásra kipróbálni.

Szépasszonyvölgy- Márai kalandpark

Márai kalandpark a Szépasszonyvölgy egyik domboldalán, 3 terepszinten várja a különböző korosztályhoz tartozó gyermekes családokat.

Fotók: MTI /

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.