Bagni di Lucca

Bagni di Lucca, Toszkána

Olaszország talán legautentikusabb régiója Toszkána, melynek hallatán legtöbben a lélegzetelállító tájakra, hangulatosabbnál hangulatosabb kisvárosokra és a híres chianti borokra gondolnak. Valószínű kevesebben tudnak a melegvízű gyógyfürdőkről és forrásokról, pedig Olaszország termálvizekben egyik leggazdagabb tartománya Toszkána és jelentős fürdőkultúrával rendelkezik.

A Lima-völgyet körülölelő smaragd toszkán dombokon fekszik Bagni di Lucca is, egy 6500 lakosú kisközség. Bagni di Lucca forró forrásai Matilde di Canossa grófnőnek köszönhetően váltak híressé a 12. században, majd Európa egyik vezető egészségügyi fürdőjévé fejlődött és az európai turizmus elit úti célja volt. Mai formája az 1800-as években alakult ki, amikor Napóleon testvére Elisa rövid ideig Lucca és Pombino hercegnőjeként, valamint Toszkána nagyhercegnőjeként nemzetközivé varázsolta ezt a területet.

A Bagno di Lucca-i termálforrások évszázadok óta az egyik legjobb európai üdülőhelyként szolgálnak, és az „Olasz Svájc” névvel illetik. A gyógyvizeiről és természetes barlangjairól híres termálfürdő település a 13. század óta közkedvelt. A lelket simogató festői környezetet pedig leírni sem lehet. Tökéletes kikapcsolódást nyújt, távol a nagyvárosok tömegétől. 19 termálforrással rendelkezik, melynek mindegyike 37 és 54 fok között tör a felszínre. A Jean Varraud fürdő az egyetlen, ahol 54 fokos víz-és gőzfürdőben lehet részünk. Két természetes barlang is található Bagno di Lucca-ban, a Grotta Grande és a Grotta Paolina.

Mint tudjuk a gőzfürdő rendkívül hatásos a fogyókúrában, valamint a bőr és felső légúti problémák kezelésében. A termálvíz is gyógyító erővel bír, csökkenti a vérnyomást, tisztítja a májat, segíti az emésztést és a légzést. Továbbá kiváló terápia a szív- és érrendszeri megbetegedésekre. Számos olyan ismert személy, mint Byron, Shelley, Lever, Giusti, Monti, Carducci, Pascoli, Dumas, Strauss, Puccini, Margaret királynő, D’Azeglio, Galeazzo Ciano élvezték a termálvizek egészségügyi előnyeit Bagno di Lucca-ban.

A hely érdekessége továbbá, hogy itt épült a világ első játékterme, a Ponte a Serraglio. Valószínű az újdonság erejével hat, hogy az első legális kaszinót Európában éppen ezen a hihetetlenül egyedülálló helyen nyitották meg. A termálfürdők ellenére a mai napig visszaköszön a település külsejében és hangulatában a nagyvilági, úri élet, melynek egyik legfontosabb találkahelye a kaszinó volt.  A szerencsejáték már akkor is nagy népszerűségnek örvendett és a most termálfürdőknek otthont adó Bagni Caldi egyik épületében gyülekeztek a játszani vágyók. Szinte magam előtt látom, ahogy az arisztokrácia elmerül a wellness nyújtotta élvezetekben, majd a kaszinóban mulatnak hajnalig.

Természetesen manapság a termálfürdők mellett Toszkána vonzerejét ugyancsak növelik a luxus kaszinók és éttermek, az olasz divat és a színház is. Napjainkban a hagyományos kaszinókat már egyre inkább felváltják az online szerencsejátékok és kaszinók. A mobil technológia fejlődésének és az okostelefonok széles körű használatának elterjedésével az emberek az online kaszinókat részesítik előnyben, melyek közül az egyik legismertebb az Unibet.

Bagni di Lucca mellett számos említésre méltó termálfürdő létezik még Toszkánában. Többek között a Terme di Saturnia, melyet a legenda szerint Szaturnusz, az ég és a föld fia alapított. Grosettotól délkeletre, a régió határánál fekszik, amelynek 37 fokos termálvizét a Cascate di Gorello vízesése adja. A Bagni San Filippo termálfürdő pedig Monte Amiata mesés vidékén található, közvetlenül az ősi vulkán lábánál. Végül, de nem utolsó sorban a Bagni di Petriolo-t emelném ki, Siena közelében, melyet már az etruszkok is ismertek.  A forró kénes víz a kristálytiszta Farma-folyó hideg vizével keveredik, így a folyó köveiből kialakított medencék közül mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Ezek a fürdők egytől egyig ugyanolyan csodálatos és minőségi wellness szolgáltatásokat és élményeket nyújtanak, mint a legexkluzívabb svájci és észak-európai wellness-központok.

Fotó: Wikipedia

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.