Egerszalók fürdő

Az egerszalóki termálfürdő mellé tervezett szennyvíziszap-tároló ellen tiltakoznak

Az Egerszalóki Gyógyfürdő közelében, Egerszólát és Egerszalók között egy régi homokbányát töltene fel minden évben 200 ezer tonna Olaszországból és Szlovéniából származó szennyvíziszappal és más hulladékokkal egy magyar cég.

Mivel közigazgatásilag Egerszóláthoz tartozik az a terület, ahová iszaplerakót tervezik, az önkormányzat helyi rendeletben szeretné meggátolni ennek működését. A környékbeli települések vezetői is felháborodtak a hír hallatán, senki nem szeretné, ha a lerakó elindulna, van, aki a kamionok átmenő forgalmától tart, más a várható bűztől.

– Abszurdum, hogy egy turizmusról és bortermelésről híres vidéken akarnak ilyen üzemet létesíteni, ez óriási presztízsrombolás lenne a környéknek, ehhez semmilyen módon nem járulunk hozzá – mondta el Verebélyi György, Egerszólát polgármestere.

Varga István, Egerszalók polgármestere arról számolt be, hogy már aláírásgyűjtést is indított az iszaplerakó megakadályozása érdekében, mint mondta, az onnan a településre áramló szag hatalmas károkat okozna a jelenleg virágzó turizmusnak örvendő településnek.

A Midori-Öko Kft. egy nagyszabású nemzetközi üzletre kért engedélyt a zöldhatóságtól, 200 ezer tonna kommunális mellékterméket szállítana sok száz kilométerről közúton Heves megyébe. A külföldi szállítmányok nagyobb hányadát a lakossági szennyvíziszap tenné ki, de több tízezer tonna állati és növényi hulladék „kirohasztott anyaga” is érkezne a határon túlról. Az iszapot az egerszalóki termálforrásoktól alig néhány kilométerre lévő bányában kevernék össze mésszel és homokkal, hogy talajjavító anyagot állítsanak elő belőle.

Forrás: 24.hu, heol.hu

Fotó: Facebook

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.