Várkert Bazár

Várkert bazár

A Várkert Bazár Budapest egyik különleges attrakciója. Fejlesztésével és hasznosításával a főváros turisztikai kínálata bővült, és kulturális és közösségi különböző korosztályok számára kínál maradandó szórakozást. Népszerűségét az okozza, hogy egyidejűleg képes nemcsak történelmi, kulturális élményt nyújtani, de az épületegyüttes a szórakozás és művelődés egyik legfelkapottabb helyszínévé vált.

A Várkert Bazár története

A Várkert Bazár története 1875-re nyúlik vissza, ekkor épült Ybl Miklós tervei alapján. A neoreneszánsz stílusú épület kereskedelmi funkciókat látott el, majd műtermeket is alakítottak ki, kiállításoknak és iskoláknak adott helyet. A második világháború alatt súlyosan károsodott, később életveszélyessé vált. 1984-ben történt bezárásáig a budai Ifjúsági Parknak volt a helyszíne.

Bezárását követően számos újra hasznosítási terv ellenére 30 évig a Várkert Bazárral nem történt érdemi változás. 1996 óta a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékei közé tartozott, és a Világörökség részét képezi.

A kormány 2011 őszén döntött a Várkert Bazár teljes rekonstrukciójának a megkezdéséről, és a Várkert Bazár mellett a Budai Várnegyed hosszú távú fejlesztéséről is határoztak.

 A több lépcsőben zajló felújításban elsőként az Ybl-féle épületegyüttes újult meg, átadása 2014. április 3-án volt. A beruházás uniós és hazai forrásból közel 7 és fél milliárd forintból valósult meg. A felújítás során, mélygarázzsal együtt új területeket és építettek hozzá, továbbá egy 8734 négyzetméteres kerttel és udvarral bővült. A munkálatok során török és középkori leleteket tártak fel, de a Várhegy oldalán hódoltságkori épületek maradványaira bukkantak.

A Várkert Bazár programjai és eseményei

Mint Budapest kulturális attrakciója, számos program, koncert és kiállítás befogadó tereként ismert.

A multifunkciós terek, a reneszánsz kert, étterem és kávézó az év minden időszakában kulturált kikapcsolódást nyújt az ide érkezők számára. A kiállítások mellett tárlatvezetések, filmvetítések, irodalmi estek és tematikus séták várják a hazai és külföldi érdeklődőket egyaránt. Az iskolás korosztály részére ingyenes múzeumpedagógiai foglalkozásokat szerveznek. Nagy népszerűségnek örvend a rituális fürdő, a Mikve séta, amely keretében a Várhegy alatti pincerendszer látogatható meg. A földalatti folyosókon a Várhegy alatt húzódó egykori zsidó negyed alatti  pincerendszert lehet bejárni.

Magyar Ízek Utcája

2019-ben 10. alkalommal rendezték meg az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek keretében a Magyar Ízek Utcáját. Ez az esemény egyike a leglátogatottabb gasztronómiai eseménynek, amelyre az ország minden részéből érkeznek.

A rendezvény keretében itt mutatják be Magyarország Tortáját, és a Szent István-napi kenyeret is, emellett a Kárpát-medence és hazánk gasztronómiai különlegességei is megtalálhatóak. 2019-ben a Boldogasszony csipkéje, 2018-ban a Komáromi kisleány, 2017-ben a Balatoni Habos Mogyoró, 2016-ban Az Őrség Zöld Aranya, 2015-ben a Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta nyerte el a fődíjat.

Várkert Bazár

Elérhetőség

A Várkert Bazár 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6. szám alatt található.

A Várkert Bazár nyitvatartás

A kiállítások és az ajándékbolt hétfő kivételével 10:00-17:30 óráig;

A Turisztikai Információs Pont és Jegyiroda naponta 10:00-17:30 óráig;

A Neoreneszász kert naponta 06:00-24:00 óráig tart nyitva.

Jegyár

A kiállításokra és rendezvényekre a jegyirodában, és online vásárolhatók meg a jegyek. Online vásárlásra a Várkert Bazár hivatalos oldalán az egyes eseményekre kattintva a jegyvásárlás gombbon keresztül lehet a virtuális kasszához jutni.

https://varkertbazar.hu/jegyinformaciok

A jegypénztárban készpénz, bankkártyás és SZÉP kártyás fizetés közül lehet választani.

A kiállítások jegyárai

Új világ született kiállítás

Felnőtt jegy: 2 000 Ft

Diák és nyugdíjas jegy: 1 000 Ft

Családi jegy: 4 000 Ft

Csoportos jegy: 3 600 Ft Szubjektív kiállítás- Az Iparművészeti Múzeum legújabb szerzeményei

Felnőtt jegy: 4 000 Ft

Diák és nyugdíjas jegy: 2 000 Ft

Családi jegy: 8 000 Ft

Csoportos vezetés: 10 000 Ft

A kiállításokra kombinált jegyek váltására van mód, amelyekről és csoportos kedvezmények feltételeiről a https://varkertbazar.hu/jegyinformaciok oldalon olvasható tájékoztató.

MTI Fotók: Marjai János

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.