úszás

A valaha volt legjobb úszók

A világ legjobb úszói és a tokiói olimpia

A 2021-es év egyik legjobban várt eseménye a 2020-as Tokiói Olimpia, ez nem kérdés. Főleg azután, hogy már tavaly nyáron meg kellett volna rendezni, de a koronavírus-járvány miatt halasztani kellett. Sajnálatos módon az idei esemény lebonyolítása sem lesz teljesen megszokott, hiszen például nem lehetnek majd nézők az eseményeken és a külföldi beutazást sem annyira engedik a japánok. De a legtöbb magyar szurkoló számára talán ez nem is annyira kérdés, hiszen többségünk amúgy is a közvetítésekből követte volna a magyar sportolók teljesítményét. És hát az olimpia egyébként a sportfogadás világában is nagyon népszerű, ilyenkor még azok is kézbe vesznek egy-egy szelvényt, akik nem annyira járatosak a sportfogadásban.

Mostanság pedig már nem is kell fáradni túl sokat, ha játékba akarunk küldeni néhány tippet, hiszen például a 22bet vélemények is azt mutatják egyértelműen, hogy a fogadók jelentős része ma már online fogad. És az olimpiai játékok kapcsán a magyar fogadók számára van néhány olyan sportág, amely különösen jó esélyeket biztosít, ezek közé tartozik például a kajak-kenu, az úszás, a vízilabda vagy éppen a kézilabda. Az úszás tekintetében elég ha például Hosszú Katinkára gondolunk vagy Milák Kristófra, akiktől egyaránt lehet érmekre számítani. Ők a magyar úszósport legnagyobb csillagai közé tartoznak, de a következőkben megnézzük, hogy kik lehetnek a világtörténelem legjobb úszóinak listáján.

úszók

A lista legjobbjai

Az első igazi éremhalmozó sztárúszónak Mark Spitzet tartják, aki az 1972-es müncheni olimpiai játékokon 7 aranyérmet nyert és ezt csak 2008-ban tudta Michael Phelps túlszárnyalni. 1968 és 1972 között Spitz összesen 9 olimpiai aranyat nyert, egy ezüstöt és egy bronzot, de közben tartolt az amerikai játékokon és az Egyesült Államok különféle bajnokságain. Ebben a pár évben összesen 33 világrekordot állított fel, nem csoda, hogy 1969-ben, 1971-ben és 1972-ben is a világ legjobb úszójának választották. De ha már szóba került Phelps. Az 1985-ben született amerikai úszó szám szerint 16 olimpiai érmet szerzett, hat aranyat és két bronzot Athénban 2004-ben, majd 2008-ban Pekingben 8 aranyat. És ezt mi elég jól tudjuk, mert több számban is csak ő volt az, akit a magyar úszók nem tudtak megverni. Ő tartja egyébként az olimpiák történetében a legtöbb egy versenyen megszerzett aranyérem rekordját ezzel a nyolc éremmel és az összes érem tekintetében is mindössze egyetlen sportoló, a 18 érmet szerző szovjet tornász, Larissa Latynina előzi meg. Hat alkalommal volt Phelps a világ legjobb úszója és nyolc alkalommal választották az év amerikai úszójának. Összességében nemzetközi versenyeken 59 különféle érmet szerzett, úgyhogy nem kérdés, hogy ott kell lennie a világ legjobb úszóinak listáján.

Van még hasonlóan emlékezetes úszó, aki a legjobb úszók közé tartozik az úszás történetében. Ilyen az ausztrál Ian Thorpe, aki öt olimpiai aranyérmet szerzett pályafutása során, és a 2001-es világbajnokságon 6 aranyat tudott begyűjteni. Összességében Thrope 11 világbajnoki címet gyűjtött be, ennél többet csak egy úszó tudott. Négyszer jelölték a világ legjobb úszójának és az egyik legnépszerűbb ausztrál sportoló volt éveken át. De nem csak az angolszász országokban voltak igazán jó úszók, hiszen gondoljunk csak Aleksandr Popovra, aki a valaha volt egyik leggyorsabb úszónak számított a sprintszámokban. Nyert olimpiai aranyérmeket, szám szerint négyet, de gyűjtött hat aranyat a világbajnokságokon és 21 aranyat az Európa-bajnokságokon. De ha már eljöttünk Európába, mindenképpen említsük meg azt az úszónőt, akinek szinte biztosan ott kell lennie a világ legjobb úszóinak listáján. Egerszegi Krisztináról van szó, aki a valaha volt egyik legjobb magyar úszónő és sok-sok magyar példaképe. Háromszor indult olimpiai játékokon, 1988-ban, 1992-ben és 1996-ban, ezeken öt olimpiai aranyat gyűjtött be. Egyike annak a két sportolónak, akik ugyanazt az úszószámot képesek voltak egymást követő három olimpián is megnyerni. Felállított több világrekordot is és aki látta, sosem felejti el az 1988-as aranyérmes úszást.

úszás

A szuperúszóból lett színész

A történelemből van még azért úszó bőven, akit meg lehet említeni, hiszen

  • Deborah Meyer
  • Grant Hackett
  • vagy éppen Kristin Otto is igen komoly eredményeket ért el az 1970-es és 1980-as években.

De például az 1984-ben elhunyt, még az Osztrák-Magyar Monarchiában született Johann „Johnny” Weissmüller neve nem csak az úszás miatt marad emlékezetes. Ugye azt tudjuk, hogy az 1920-as évek legnagyobb úszója volt, öt olimpiai aranyat nyert és egy bronzot. 52 alkalommal nyerte meg az amerikai nemzeti bajnokságot és 67 világrekordot állított fel. A sikeres úszókarrierje után ő lett a hatodik színész, aki eljátszhatta Tarzan szerepét. Szám szerint 12 filmben szerepelt Tarzanként, és az összes Tarzant játszó színész közül messze Weissmüller a legismertebb. Az általa végrehajtott Tarzan-üvöltés a mai napig nagyon ismert és más filmekben is felhasználták már. És az biztos egyébként, hogy eredményei okán több más magyar úszó is felkerülhetne egy ilyen listára, gondoljunk csak Hosszú Katinkára vagy éppen Gyurta Dánielre.

Ha tetszett az írás és további hasonlókat is szeretnénk olvasni, akkor nézzük meg a szerző, Kollár Aladár profilját, ahol böngészhetjük a többi cikkét is itt.

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.