A szerencsejáték és a kaszinó terjedése Európában

A szerencsejáték évszázadok óta népszerű időtöltés, és világszerte emberek milliói élvezik. Európában pedig a szerencsejátékok hosszú és gazdag múltra tekintenek vissza, és a különböző országokban a szerencsejátékok számos különböző formája örvend óriási népszerűségnek. Ebben a cikkben épp ezért úgy gondoltuk, hogy bemutatjuk a szerencsejátékok európai terjedését, így köztük az olyan népszerű kaszinók működését is, mint a gamblingorb-de.com webhelyen felsorakoztatott kaszinók, megvizsgálva a különböző országokban népszerű szerencsejátékokat és az iparágat szabályozó rendeleteket.

A kaszinók egyébként, amik Magyarországon elérhetőek, jó eséllyel már ismertek a külföldi országokban, így az új játék oldalak Ausztriában és Németországban megvetve a lábukat jelennek meg szép lassan kis hazánkban is. Az viszont, hogy melyik fog megjelenni melyik országban főleg attól függ majd, hogy hol kapja meg az engedélyét, azaz, hogy melyik az az ország, ahol szívesen látják.

Amíg viszont gond nélkül érheted el a Magyarországon elérhető kaszinókat, esélytelen az, hogy VPN nélkül felkeress bármilyen olyan weboldalt és szerencsejáték felületet, ami nem kapta meg a kormány engedélyét a magyar játékosok elérésére vonatkozóan.

Szerencsejáték Európában

Az európai szerencsejátékok története egészen az ókorig nyúlik vissza: Görögországban, Rómában és más ókori civilizációkban is találtak bizonyítékokat szerencsejáték tevékenységekre ugyanis, de már az is világos, hogy szerte az egész világon mindenhol űzték a tevékenységet ekkoriban. A középkorban a szerencsejáték gyakran a felsőbb osztályokhoz kapcsolódott, az arisztokrácia körében pedig az olyan játékok, mint a sakk, a kocka és a kártyajátékok voltak népszerűek. A reneszánsz korszakban a szerencsejátékok egyre szélesebb körben elterjedtek, a lottó játékokat és más játékokat az élet minden rétegéből származó emberek játszották.

Azóta viszont napjainkban a szerencsejáték több milliárd dolláros iparág Európában, és a szerencsejátékok számos különböző formája áll a játékosok rendelkezésére. Néhány országban, például az Egyesült Királyságban a szerencsejáték a kultúra fontos részét képezi, és sokan élvezik az olyan tevékenységeket, mint a sportfogadás, a kaszinójátékok és az online szerencsejáték. Más országokban, így például Franciaországban és Németországban szigorúbb szabályozás van érvényben, de bizonyos szerencsejáték típusok még mindig engedélyezettek.

A szigorúan szabályozott országok közé tartozik egyébként Magyarország is, ahol bár elérhető az online sportfogadás nem használható minden olyan kaszinó és szerencsejáték weboldal, ami a legtöbb európai országban.

A legnépszerűbb szerencsejáték Európában

Európában a szerencsejátékok egyik legnépszerűbb formája a sportfogadás. Ennek során sportesemények, például futball, lóversenyek és teniszversenyek kimenetelére kötnek fogadásokat a játékosok. A legtöbb európai országban egyébként a fogadások legálisak, bár a velük kapcsolatos szabályok igen eltérőek lehetnek. Az Egyesült Királyságban például a sportfogadást a UK Gambling Commission szabályozza, amely biztosítja, hogy a szolgáltatók tisztességesen és átláthatóan működjenek. Franciaországban viszont a sportfogadás csak korlátozott számú, engedéllyel rendelkező szolgáltatón keresztül érhető el.

A szerencsejátékok másik népszerű formája Európában a kaszinójáték. Európában számos különböző típusú kaszinó létezik, a kis, helyi létesítményektől kezdve a hatalmas, fényűző központokig. A leghíresebb európai kaszinók a monacói Monte Carlóban találhatók, ahol a játékosok a játékok széles választékát próbálhatják ki, beleértve a rulettet, a blackjacket és a nyerőgépeket is. Az Egyesült Királyságban is számos szárazföldi kaszinó működik, valamint számos online kaszinó, amelyeket az Egyesült Királyság Szerencsejáték Bizottsága szabályoz.

A lottójátékok a szerencsejátékok másik népszerű formája Európában, ahol a játékosoknak számtalan nemzeti és regionális lottójáték áll rendelkezésére. Az Egyesült Királyságban például a Camelot által működtetett Nemzeti Lottóval a játékosok hat szám eltalálásával hatalmas jackpotokat nyerhetnek. Más országokban, például Spanyolországban és Olaszországban is vannak nemzeti lottójátékok, valamint az egyes államok által működtetett regionális ajánlatok.

Magyarországon összességében azt mondhatjuk, hogy kevesebb kaszinó érhető el személyesen, de ezzel szemben több száz online elérhető weboldal kereshető gond nélkül. A sportfogadásokra szintén ez jellemző Magyarországon, illetve azt érdemes megjegyeznünk, hogy az egyetlen szerencsejáték típus, amit a játékosok a mai napig személyesen keresnek inkább, ha magyar játékosokról van szó, az a lottó, hiszen ez sokkal inkább társasági eseménynek számít az országban, mint szerencsejátéknak.

Az európai szerencsejátékok terjedése és szabályozása

Az európai szerencsejátékok szabályozása összetett kérdés, mivel minden országnak saját törvényei és szabályai vannak. Általánosságban azonban a legtöbb európai országban létezik valamilyen szabályozás az iparág irányítására. Ez olyan intézkedéseket foglalhat magában, mint az engedélyezési követelmények, a felelős szerencsejáték kezdeményezések és a pénzmosás elleni szabályozás.

Nincs ez máshogy természetesen Magyarországon sem, viszont azt külön érdemes megjegyeznünk, hogy vannak olyan engedélyezési hatóságok, akiknek a tevékenysége kiterjed az összes európai országra.

A jó hír egyébként, hogy a magyar játékosok csak olyan kaszinókat és szerencsejáték felületeket használhatnak, amik a legnépszerűbb szabályozási hatóságok engedélyével működnek, így magyar játékosként gyakran találkozhatsz például a Máltai Szerencsejáték Hatóság engedélye alapján működő kaszinókkal, de a Curacaoi Szerencsejáték Hatóság is gyakran feltűnik, mint engedélyező hatóság, ha a magyar játékosok előtt nyitva álló kaszinókat említjük.

De, azt külön érdemes megemlítenünk, hogy maga az Európai Unió is szerepet játszik az európai szerencsejátékok szabályozásában, mivel az Európai Bizottság hatáskörrel rendelkezik az online szerencsejátékok szabályozásának felügyeletére a tagállamokban. Az Európai Bizottság például 2011-ben zöld könyvet tett közzé az online szerencsejátékokról, amely számos ajánlást fogalmazott meg az ágazat szabályozására vonatkozóan.

A szerencsejátékok gazdasági hatásai

Az európai szerencsejátékok egyik érdekes aspektusa a régióra gyakorolt gazdasági hatásuk. Íme néhány kulcsfontosságú pont:

  • A szerencsejáték ipar jelentős mértékben hozzájárul az európai gazdasághoz, évente több milliárd eurós bevételt generálva.
  • Az iparág több ezer embernek biztosít munkalehetőséget a régióban, sokan dolgoznak olyan területeken, mint a kaszinó üzemeltetés, a sportfogadás és az online szerencsejáték.
  • Néhány európai ország, például Málta és Gibraltár, kedvező szabályozási környezetük és alacsony adókulcsuk miatt népszerű célpontja lett a szerencsejáték szolgáltatóknak.
  • Az iparág kritikusai azzal érvelnek, hogy a szerencsejátéknak negatív társadalmi és gazdasági hatásai lehetnek, például hozzájárulhatnak a problémás szerencsejátékhoz, a függőséghez és egyes egyének és családok pénzügyi nehézségeihez.
  • A támogatók azonban azzal érvelnek, hogy az iparág pozitív gazdasági előnyöket is nyújt, mint például a turizmus növekedése és a kormányok adóbevételeinek emelkedése.

A kaszinók elterjedése Európában

Az tehát kétségtelen, hogy az Európában zajló szerencsejáték terjedés óriási gyorsaságban történik, így amíg pár tíz éve még alig pár kaszinó volt jelen az online térben, addig ma már több száz oldal közül is választhatnak azok is, akik olyan országban élnek, ahol a szerencsejáték szigorúan szabályozott. Ha pedig azt vesszük alapul, hogy Magyarországon tíz éve még nemigen voltak elérhetők online térben külföldi székhellyel rendelkező kaszinók, mi magunk is láthatjuk, hogy mekkora mértékben változik a világ még úgy is, ha csak pár év telik el.

Amíg viszont magyar játékosként most indulsz el ebben a világban, tudnod kell, hogy csakis olyan kaszinót érdemes választanod, ami rendelkezik a szükséges engedélyekkel, így a legnépszerűbb felügyelő hatóságok valamelyike engedélyezte a weboldalt. Erről a kaszinót felkeresve egyszerűen a lap alján találsz majd információt, de ha nincs kedved keresgélni akkor is bármikor írhatsz a kaszinó csapatának, hogy kikérdezd őket az erre vonatkozó információkról.

Ha viszont semmilyen információt nem tudnak neked szolgáltatni erről és nem is találsz semmit az engedélyekről, jobb, ha tovább állsz, mert ebben az esetben semmi nem garantálja majd a kaszinó biztonságát.

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.