munkaerőpiac

A munkaerőpiac alakulása 2023-ban: hol vannak jelenleg a legmagasabb fizetések, és mely szakemberekre van kereslet?

A magyar munkaerőpiac nehéz időket él át. A gazdasági válság és pandémia eredményeként sok vállalkozásnak kellett a nulláról újra felépítenie mindent, emberek ezrei maradtak munka nélkül.

A magyar munkaerőpiac nehéz időket él át. A gazdasági válság és pandémia eredményeként sok vállalkozásnak kellett a nulláról újra felépítenie mindent, emberek ezrei maradtak munka nélkül.

Magyarország egyik legnagyobb állásgyűjtő portálján, a Jooble oldalain például állás Pécs keresésre mindössze 700 álláshirdetést találunk a korábbi többezer munkalehetőség helyett.

Volt több üresedés az elmúlt hónapokban?

Magyarországon egyre nehezebb munkát találni. A Jooble weboldal adatai szerint az elmúlt év során csaknem felére, 29 000 ajánlatra csökkent a betöltetlen állások száma.

Az állásajánlatok csökkenése arra készteti az embereket, hogy aktívan keressenek munkát. Az önéletrajz feladása nem az egyetlen módja ennek. Az elmúlt év során számuk az említett oldalakon 4 millióra, illetve 4,7 millióra nőtt.

Az Állami Munkaügyi Központ ajánlatai is felére csökkentek. Januárban a központ adatbázisa 20 500 betöltetlen állásról és 94 500 önéletrajzról tartalmazott információkat.

A közszolgálat kevésbé népszerű az álláskeresők körében. Nem utolsósorban amiatt, hogy ott elsősorban állami és kommunális intézmények adnak be pályázatokat, a megengedhető minimumhoz közeli díjazás mellett.

Az Országos Tudományos Akadémia Demográfiai és Társadalomkutató Intézetének vezető kutatója hangsúlyozza, hogy jelenleg nincsenek megbízható adatok a magyar munkaerőpiac helyzetéről. Vannak információk az Állami Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásából, de ezek a munkaerőpiacnak csak egy kis részét tükrözik – azokat, akik hivatalosan dolgoztak, és állásukat elvesztve munkanélküli segélyre jelentkeztek.

munkaerőpiac 2023

Ahol a legtöbb szabad állást kínálják

A munkáltatók körében a legnépszerűbbek a menedzserek, tanácsadók és adminisztrátorok. Még öt olyan szakember létezik ezeken kívül, akiknek a szolgáltatásai iránt 2022-ben folyamatosan magas volt a munkaadói igény: értékesítési tanácsadó, értékesítési vezető, könyvelő, sofőr és szakács.

Az Állami Munkaügyi Központban a legtöbb betöltetlen állás a feldolgozóipar, a nagy- és kiskereskedelem, az autójavítás, az oktatás, a szállítás, a raktározás, a postai és futárszolgálat, az egészségügy és a szociális segélyezés területén található.

A munkaadók sofőröket, kisegítőket, traktorosokat, eladókat, könyvelőket, szakácsokat, takarítókat, varrónőket, tanárokat keresnek.

Hol vannak a legmagasabb fizetések

Az álláskereső oldalak becslése szerint az átlagos fizetés Magyarországon körülbelül 250 000 Ft. Ez azonban városonként és régiónként jelentősen eltérhet. Az év során az átlagkereset szintje nem változott, csak kisebb ingadozások voltak.

A legmagasabb átlagfizetések most az informatikai területen vannak. A Jooble oldalon 500 000 Ft átlagkeresetű állásajánlatokat találhat ezen a területen.

Egy nagy informatikai cég toborzója azt állítja, hogy szakterületükön évente többször történik fizetésemelés, és a válság nem befolyásolta a keresetek szintjét. Valami azonban megváltozott. “Most már ritkábban vesznek fel kezdőket, tapasztalt embereket keresnek. Kevesebb időt töltenek a betanítással” – mondja.

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.