Kehida termálfürdő bejárat

A fürdővárosok hajtják a dunántúli ingatlanpiacot

A fürdővárosok: Hévíz- Zalakaros- Kehidakustány körzetében pörgött leginkább 2021-ben az ingatlanpiac a Nyugat-Dunántúlon – közölte saját adatai alapján az Otthon Centrum.

Az ingatlanközvetítő hálózat a tavalyi ingatlanpiaci folyamatok elemzésénél elsőként a Győr-Moson Sopron, Vas és Zala megye által lefedett nyugat-dunántúli régiót emelte ki.

Közölték, az Otthon Centrum becslése szerint tavaly országosan 154 ezer ingatlan cserélt tulajdonost, ezen belül az adásvételek nagyjából 10 százaléka történt ebben a régióban, ami a hat országos régió közül a legalacsonyabb érték. Ez azonban nem meglepő, hiszen ez a terület népességszámát tekintve a Dél-Dunántúl után az ország második legkisebb lélekszámú régiója.

A Nyugat-Dunántúlon a legtöbb adásvétel a térség legnagyobb városaiban történt. Több mint 2000 tranzakcióval a lista élén Győr áll, amit Szombathely 1500, Sopron 1000, Nagykanizsa és Zalaegerszeg pedig 750 ingatlan adásvétellel követett.

Népességarányosan ezekben a városokban ezer emberre vetítve 13-20 ingatlan cserélt tulajdonost, ez megfelel az országos átlagnak.

Ugyanakkor jelezték, a régió településszerkezete elaprózott, sok kis település alkotja, ezért népességarányosan csak a több mint ezer lakossal rendelkező településeket vizsgálták.

A közleményben Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetője kifejtette, hogy ebben a szegmensben a kedvelt fürdő- és üdülőhelyek voltak a legerősebbek, amelyek az országos átlagból is kiemelkedtek. A forgalom Kehidakustányban volt a legerősebb, népességarányosan 6,3 százalékkal, de Zalakaroson és Hévízen is kiemelkedő értéknek mondható a 4 százalék körüli adásvétel, míg Keszthely népességarányosan 2 százalékot ezreléket ért el 2021-ben az Otthon Centrum becslése alapján.

Az árakat tekintve Győr és Sopron osztozik az első két helyen, ez a két város országos viszonylatban is rendre a top öt legdrágább megyei jogú város között végez. Téglalakásoknál Győrben a négyzetméterár majdnem 500 ezer forint, míg a paneleknél és a használt házaknál Sopron emelkedik ki négyzetméterenként 468 és 372 ezer forinttal.

Szombathely és Zalaegerszeg rendszerint 100 ezer forinttal olcsóbb ennél, míg Nagykanizsán a négyzetméterárak akár 40-50 százalékkal is kedvezőbbek. A városban jellemzően 250 ezer forint körül alakult mindhárom használt lakástípus négyzetméterára 2021-ben, ezáltal az egyik legolcsóbb megyei jogú város Nagykanizsa – olvasható az Otthon Centrum közleményében.

MTI

Fotó: Kehida termálfürdő

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.