Bory-vár

Bory-vár

A Bory-vár Székesfehérváron, az Öreghegyen található épület-különlegesség, amelyet a tulajdonosa Bory Jenő mintegy 41 éven keresztül épített. Látványos külseje miatt sokan keresik fel, és Székesfehérvár egyik turisztikai attrakciójának számít. Kutyatulajdonosok számára fontos információ, hogy az épületekbe nem, de a vár területére kutyát be lehet vinni.


A Bory-vár története

A Székesfehérvár külterületi részén a Mária-völgyben található egyholdnyi birtok kezdetben gyümölcsfákból, szőlőtőkékből és a feldolgozásához szükséges pincéből és présházból áll. A területet 1912-ben vásárolta meg Bory Jenő, aki a várat saját maga tervezte, és építette meg. A vár nem tekinthető építészeti szempontból mestermunkának, a szobrász és építészmérnök tulajdonos saját tervei és fantáziájától szárnyalva teremtette meg, amellyel művészi álmainak és a hitvesi szeretnek kívánt adózni.

A vár 1934-ben nyílt meg, a helyiek kezdeti szkepticizmusát hatalmas érdeklődés váltotta fel, és egyre többen voltak kíváncsiak az épületre. Az érdeklődőket maga Bory Jenő vezette körbe, miközben mesélt a várépítés körülményeiről, és a stílusáról. A második világháború alatt kisebb mértékben károsodott, és Bory Jenő egészen a haláláig, 1959-ig dolgozott a károk helyreállításán és az utómunkálatokon. A vár építése 41 évig tartott, a 30 méter magas épületben 7 torony, és 30 szoba található. Az építőanyaga beton, amelyet ebben az időben az építészek nem kedveltek. A szobrászati műalkotásnak tartott vár épületében számos látványosság található: a hitvesi szeretet kápolnája mellett vagy 100 különféle szobor, és festmények látható, de díszkutak, mozaikalkotások is vannak. A vár száz oszlopú udvarát körbe futó folyosók veszik körül, amelyen a magyar történelem jeles alakjai, királyai állnak.

Bory-vár királyszobrok

Megközelítése

8000 Székesfehérvár, Máriavölgyi út 54.
Tömegközlekedéssel a 26A busszal a buszpályaudvar irányából, a 31-es és 32-es busszal a vasútállomás irányából közelíthető meg.

Nyitvatartás

Január 4-5, és 11-12-ig 09:00-16:00-ig van nyitva.
Január 13-tól március 1-ig naponta hétfő-péntek: 09:00-15:00 óráig;
szombat-vasárnap: 09:00-16:00 óráig;
Március 2-től naponta hétfő-vasárnap: 09:00-17:00 óráig tart nyitva.

Bory-vár  belső

Jegyár

Kizárólag készpénzzel lehet fizetni
Teljes árú jegy: 1 800 Ft
Felnőtt kísérő jegy : 900 Ft
Gyerekeknek 6 éves kor alatt ingyenes
Diák/nyugdíjas jegy: 900 Ft
Fogyatékkal élők és kísérőjének jegy : 900 Ft

Bory-vár Elefánt udvar

Kutyával a Bory-várban

A vár területére a következő feltételekkel lehet kutyát bevinni, a tisztaságra fokozottan ügyelve:
Az épületekbe nem, csak az épületen kívüli területre lehet kutyával belépni, ölben, táskában, vagy rövid pórázon, és szájkosár használata kötelező.

A Bory-várral, és a magánmúzeummal kapcsolatos információk a vár hivatalos honlapján, a http://bory-var.hu/ oldalon találhatóak meg.

Fotók: bory-var.hu

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.