sárgaborsó

A 10 legjobb immunerősítő tipp

Az erős immunrendszerre folyamatosan szükség van, könnyebben legyűri a szervezet az olyan fertőző betegségeket, mint a nátha és a szezonális influenza. A napjaink riasztó világjárványa, az új típusú koronavírus hazánkban is egyre többeket ér el. A fertőzés elkerülése érdekében összegyűjtöttük az immunerősítést szolgáló módszereket és javaslatokat, amelyek hatékonyak lehetnek a védekezésben. A megelőzésben nagy szerepe van a kéz higiéniának, és a tömeg elkerülésének egyaránt és ügyelni kell a megfelelő mennyiségű friss gyümölcsök, zöldségek és vitaminok fogyasztására.

A szakemberek szerint az egészséges emberek esetében az ellenállóképesség növelésének jól ismert módjaira van szükség.

Kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás

A hétköznapi életben, a rohanó életmódban nehéz odafigyelni, hogy táplálékkiegészítők szedése nélkül biztosítsuk az étkezések során magunk és a családunk számára a nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok megfelelő arányát.

A szervezet ellenállóképességét a változatos étrend fontos tápanyagokkal támogatja. Jól ismert, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben lévő antioxidánsok felveszik a harcot a szabad gyökökkel szemben, ezáltal vesznek részt a sejtkárosodásokkal szembeni védekezésben. Kiemelt szerepe van az A, C, E-vitaminoknak, amelyet bőven tartalmaz a répa, a paprika, és a növényi olajok. Az ásványi anyagok közül az immunrendszer működésében a vasnak, a cinknek és a szelénnek van fontos szerepe, így a napi táplálkozás során ügyelni kell arra, hogy fogyasszunk, amelyek jelentős mennyiségben tartalmazzák.

  • hüvelyesek
  • magvak
  • máj
  • tojás
  • zöld leveles növények
  • cékla
  • gabonafélék
  • húsok
  • sajtok

Friss gyümölcsök, és zöldségek

A megelőzés és védekezés szempontjából fontos, hogy rendszeresen kerüljön az asztalra friss szezonális zöldség és gyümölcs egyaránt. Magyarországon könnyen be lehet szerezni a gyümölcsök közül almát, a zöldségek közül pedig a cékla, a répa és a brokkoli, zöldhagyma és a saláta félék folyamatosan elérhetőek.

C-vitamin

A természetes C-vitamin megtalálható a citrusfélékben, a bogyós növényekben, a zöldségekben és a savanyú káposztában. Magas a C-vitamin tartalma a homoktövis bogyónak, és csipkebogyónak, ezért kifejezetten ajánlott a csipkebogyó tea fogyasztása. A legtöbb gyógynövény teától eltérően nem forrázással, hanem hideg vízben történő áztatással készíthető el.

Habár a C-vitamin szedésével nem kerülhető el vírus általi fertőzés, de rendszeres alkalmazása jelentősen segíti az immunrendszer védekezőképességét. A napi szükséglet 60 mg, de a meghűléses és influenzás időszakban akár 500 -1000 mg is fogyasztható.

D-vitamin, és a szabad levegőn tartózkodás

A D-vitamin szükséglet jelentős részét a napfény hatására a szervezet állítja elő, ezért kiemelten fontos, hogy a szabad levegőn – nyáron a megfelelő fényvédelem mellett- elegendő időt töltsünk. Ősszel és télen ajánlott felnőttek és 1 évesnél nagyobb gyermekek esetében D-vitamint pótolni.

Folyadékbevitel

A megfelelő mennyiségű folyadék bevitel rendkívül fontos a szervezet számára. Téli időszakban is, amikor a szomjúság érzet kevésbé tapasztalható, szükséges a férfiaknak legalább napi 2-2,5 liter, a nőknek pedig 1,5-2 liter folyadékot innia.

Rostban gazdag étrend

A rossz emésztés nemcsak a felszívódási folyamatokat, de az immunrendszer állapotát is befolyásolja. Kerülni kell a nagy mennyiségű zsír, fehérje, és cukorfogyasztást és célszerű a magas rosttartalmú ételeket fogyasztani. A zabkorpa, a lenmag mellett a sárgaborsó az egyik legkönnyebben beszerezhető alapanyag, amelynek magas rosttartalma, így az emésztő rendszer állapotát javítja és elősegíti az emésztést.

Elegendő alvás

Nagyon fontos az elegendő mennyiségű pihentető alvás, amely egészséges felnőtt esetében naponta 7-8 órát igényel. Az alváshiány sok egyéb károsító tényező mellett az immunrendszert is gyengíti.

Nyugalom és stresszkezelés

A változó helyzet és a jövőbeli bizonytalanság sokak életében stresszt és szorongást okoz. A tartós stressz a szervezet ellenállóképességét képes gyengíteni, ezért kiemelt fontosságú hogy a tünetek enyhítésére pihenéssel, lazítással, relaxálással, megfelelő légzésgyakorlatok elsajátításával vegyük fel a harcot.

Sport

A rendszeres testmozgás amellett hogy javítja a fizikai erőlétet, erősíti az immunrendszert és mentális hatását sem szabad figyelmen kívül hagyni. A szabad levegőn végzett állóképességet javító sportok, mint a kerékpározás, úszás, kocogás, és gyaloglás minden korosztálynak minden évszakban egyaránt ajánlható. Ha viszont valaki nem rendszeres mozog, vagy nem végez fizikai aktivitást, annak a teljesítménysportok inkább kárára válnak, mint hasznára.

Használjunk illóolajokat

Egyes illóolajok, mint a teafaolaj, és az eukaliptusz olaj eredményesen használható a fertőző légúti betegségek tüneteinek az enyhítésében. Az általában kapható illóolajak külsőleg használhatóak, viszont a gyógyszerkönyvi tisztaságú teafaolaj belsőleg is alkalmazható a felső légúti megbetegedéseknél, és a torokfájás enyhítésére.

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.