balaton tihany

57 szabadstrand várja a nyaralókat a Balatonnál – térképen mutatjuk

Bár sok olyan hírt lehet hallani, hogy egyre kevesebb szabadstrand van a Balaton körül, az igazság az, hogy idén ugyanúgy 57 ilyen lehetőség várja a nyaralókat, mint tavaly. Három kivétellel az összes a déli parton található, az északin csak Tihanyban és Örvényesen nem kell fizetni belépőt. Térképen mutatjuk a szabadstrandokat.

A Pénzcentrumnak sikerült felvennie a kapcsolatot a balatoni települések önkormányzataival is, ahol elmondták, hogy nem tervezik fizetőssé tenni az eddig ingyenesen működő helyeket.

Fizetőssé tenni egy ingyenes standot, amúgy sem egyszerű folyamat és nem is éri meg feltétlenül, hiszen olyan plusz kötelmekkel, technikai feltételek megteremtésével járna, ami elvinné az esetleges bevételt. Néhol a kis méret eleve kizárja ezt a lehetőséget

– nyilatkozta korábban a Pénzcentrumnak Győrffy Árpád, a Balatontipp szerkesztője.

A nyaralóknak ettől függetlenül mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk, mint eddig, ha szeretnének a part menti büfékben fogyasztani vagy különböző szolgáltatásokat igénybe venni, hiszen akár 30-40%-kal is drágábbak lehetnek az árak a korábbi évekhez képest.

Győrffy Árpád hozzátette, hogy amúgy is nagy kérdés, hogy egy strand ingyenessége mennyire fontos vonzerő, főként mivel a belépő összege körülbelül megegyezik egy korsó sör, vagy egy tejfölös lángos árával. A strandolás drágulását elsősorban inkább az ételek, italok és egyéb szolgáltatások árának emelkedése okozza.  Tudjuk jól, idén akár 30-40 százalékkal is többet kell fizetni a partmenti büfékben, éttermekben, ha megkívánunk valami finomságot. Ezért érkeznek egyre többen hűtőtáskával a partra.

Amennyiben annyira fontos lenne a strand ingyenessége, akkor például Siófokon a nyaralók nem mennének a Nagystrandra vagy a Sóstói strandra (700 Ft), hanem a több kilométer hosszú, megfelelő szolgáltatásokkal rendelkező szabadstrandot használná mindenki.

Nemcsak a fogyasztás, hanem a fizetős strandok árai is nagyot emelkednek idén, hiszen már teljesen feloldják a járványügyi korlátozásokat, amik eddig nem tették lehetővé az áremelést, valamint az infláció is közrejátszik benne. Az emelkedés június 1-től léphet csak életbe, akkor viszont sok strand akár 25%-kal is többet kérhet el a belépőért, mint korábban.

Pénzcentrum

Fotó: MTI

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.