16 európai és számos kínai önkormányzat találkozóján szó esett gazdasági együttműködés és befektetési lehetőségek mellett turisztikai fejlesztési alternatívákról is Csunkingban. Az előzetes egyeztetések alapján balneológiai együttműködést helyeztek kilátásba a termálvizekben gazdag város és a termálvizes nagyhatalomként számon tartott Magyarország között.

A magyar kormány az elmúlt három évben kiemelten fontosnak tartotta új gazdasági kapcsolatok kialakítását Kínával a keleti nyitás politika keretében. Ennek szellemében utazott 2013. július 2-3. között a magyar delegáció a délnyugat-kínai fejlesztési terület központjába, Csungkingba. Dr. Horváth Viktória Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkár és Wintermantel Péter Külügyminisztérium helyettes államtitkár vezetésével a delegáció a Kínai és Kelet Közép Európai Országok Önkormányzati Vezetőinek Találkozóján vett részt.

A magyar delegáció tagjai között voltak Pest és Szabolcs Szatmár Bereg megyék, Győr, Miskolc és Pécs város képviselői is. A 16 érintett uniós és nem uniós országból egyedül Magyarország van külképviselettel jelen a vendéglátó 33 milliós városban, és egyedül a magyar főkonzulátus ad ki vízumot hét schengeni országnak.

Csungking és környéke a Pohaj-öböl, a Jangce torkolatvidéke és a Gyöngy-folyó deltája mellett az ország negyedik legjelentősebb gazdasági erőközpontja, nemzetközi viszonylatban is kiterjedt közlekedési hálózattal, infrastruktúrával és háttériparral. Amellett, hogy a város az utóbbi években lenyűgöző iramban fejlődött, gyönyörű természeti adottságokkal bír és nemrégiben a termálvizek fővárosa címet nyerte el.

A látogatás kölcsönösen előnyös üzleti, turisztikai, kulturális kapcsolatok és együttműködés kialakítását szolgálta Magyarország és Csungking tágabb térsége között.

Dr. Horváth Viktória a tartományi jogokkal felhatalmazott város turisztikai hivatalának alelnökével, Wang Dingguo-val találkozott, megbeszélésük során kiemelt figyelmet kapott egy Csungking és Magyarország közti lehetséges balneológiai együttműködés. A termálvizekben gazdag városban a meleg vizes fürdőzés luxus szabadidős programnak számít, gyógyászati szolgáltatások nem épültek rá. A kínaiak bár gyógyászatukról világhíresek, a vizek egészséget megőrző és javító felhasználása még fejlesztésre vár. Népegészségügyi szempontból fontosnak látják a kínaiak, hogy megismerjék a gyógyvizes terápiákat, azok egészségügyi rendszerbe kapcsolását és a vízhez kapcsolódó rekreációs szolgáltatásokat. Magyarország termálvizes nagyhatalom, egészségturizmusa kiemelkedő, így a turizmusért felelős helyettes államtitkár tárgyalt a magyar tudáson alapuló együttműködések lehetőségeiről.

A kínaiak számára luxussportnak számítanak a lovas sportok, a témában szintén magyar segítséget remélve hosszú távú kooperáció képzelhető el a lovassport fejlesztése és a lovas turizmus terén is.

A beszélgetés során a szakemberek egyetértettek abban, hogy a legnagyobb horderejű lépés a kínai kiutazó turizmusba való bekapcsolódásba a légi összeköttetés létrehozása lenne és így Magyarország Európa kapuja lehetne Kína számára.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)