Balneológiai együttműködés a termálvizekben gazdag Csungking és Magyarország között

16 európai és számos kínai önkormányzat találkozóján szó esett gazdasági együttműködés és befektetési lehetőségek mellett turisztikai fejlesztési alternatívákról is Csunkingban. Az előzetes egyeztetések alapján balneológiai együttműködést helyeztek kilátásba a termálvizekben gazdag város és a termálvizes nagyhatalomként számon tartott Magyarország között.

A magyar kormány az elmúlt három évben kiemelten fontosnak tartotta új gazdasági kapcsolatok kialakítását Kínával a keleti nyitás politika keretében. Ennek szellemében utazott 2013. július 2-3. között a magyar delegáció a délnyugat-kínai fejlesztési terület központjába, Csungkingba. Dr. Horváth Viktória Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkár és Wintermantel Péter Külügyminisztérium helyettes államtitkár vezetésével a delegáció a Kínai és Kelet Közép Európai Országok Önkormányzati Vezetőinek Találkozóján vett részt.

A magyar delegáció tagjai között voltak Pest és Szabolcs Szatmár Bereg megyék, Győr, Miskolc és Pécs város képviselői is. A 16 érintett uniós és nem uniós országból egyedül Magyarország van külképviselettel jelen a vendéglátó 33 milliós városban, és egyedül a magyar főkonzulátus ad ki vízumot hét schengeni országnak.

Csungking és környéke a Pohaj-öböl, a Jangce torkolatvidéke és a Gyöngy-folyó deltája mellett az ország negyedik legjelentősebb gazdasági erőközpontja, nemzetközi viszonylatban is kiterjedt közlekedési hálózattal, infrastruktúrával és háttériparral. Amellett, hogy a város az utóbbi években lenyűgöző iramban fejlődött, gyönyörű természeti adottságokkal bír és nemrégiben a termálvizek fővárosa címet nyerte el.

A látogatás kölcsönösen előnyös üzleti, turisztikai, kulturális kapcsolatok és együttműködés kialakítását szolgálta Magyarország és Csungking tágabb térsége között.

Dr. Horváth Viktória a tartományi jogokkal felhatalmazott város turisztikai hivatalának alelnökével, Wang Dingguo-val találkozott, megbeszélésük során kiemelt figyelmet kapott egy Csungking és Magyarország közti lehetséges balneológiai együttműködés. A termálvizekben gazdag városban a meleg vizes fürdőzés luxus szabadidős programnak számít, gyógyászati szolgáltatások nem épültek rá. A kínaiak bár gyógyászatukról világhíresek, a vizek egészséget megőrző és javító felhasználása még fejlesztésre vár. Népegészségügyi szempontból fontosnak látják a kínaiak, hogy megismerjék a gyógyvizes terápiákat, azok egészségügyi rendszerbe kapcsolását és a vízhez kapcsolódó rekreációs szolgáltatásokat. Magyarország termálvizes nagyhatalom, egészségturizmusa kiemelkedő, így a turizmusért felelős helyettes államtitkár tárgyalt a magyar tudáson alapuló együttműködések lehetőségeiről.

A kínaiak számára luxussportnak számítanak a lovas sportok, a témában szintén magyar segítséget remélve hosszú távú kooperáció képzelhető el a lovassport fejlesztése és a lovas turizmus terén is.

A beszélgetés során a szakemberek egyetértettek abban, hogy a legnagyobb horderejű lépés a kínai kiutazó turizmusba való bekapcsolódásba a légi összeköttetés létrehozása lenne és így Magyarország Európa kapuja lehetne Kína számára.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.