Balf Gyógyfürdő

Az osztrák határhoz közel fekvő Balf magas kénhidrogén-tartalmú gyógyforrásait már a rómaiak is ismerték. Erre alapozva épült a gyógyfürdő.

Balf Gyógyfürdő

Nevezetességek
Fertő-Hanság Nemzeti Park, fertőrákosi kőfejtő, Sopron, Fertőd-Esterházy-kastély, Nagycenk

Fizioterápiás szolgáltatások
Medencefürdő, Kádfürdő, Szénsavas kádfürdő, Súlyfürdő, Víz alatti vízsugármasszás, Elektroterápia, Gyógytorna, Masszázs, Kneipp kezelések (taposó medence, váltófürdő, Kneipp-féle leöntések) – A balfi Gyógyfürdő komplexumban a betegek rendelkezésre áll egy komplett Kneipp-féle vízgyógyászati részleg.

Az intézményben Tb-támogatással igénybe vehető kezelések
Medencefürdő, Súlyfürdő, Szénsavas fürdő, Gyógymasszázs, Víz alatti vízsugármasszás, Víz alatti gyógytorna

Erzsébet-kártyával igénybe vehető szolgáltatások
A Balfi Gyógyfürdőkórház ár-érték arányban rendkívül kedvező rekreációs szolgáltatásokat kínál a nyugdíjasoknak szóló, Erzsébet-kártyán igénybe vehető fürdőbelépővel. A napi belépőjeggyel igénybe vehető szolgáltatások a következők: gyógymedence, uszoda, jacuzzi, Kneipp-taposó, infra és finn szauna.

Taposómedencében térdig érő hideg víz van, az alja kavicsággyal bélelt. Ebben kakasjárással kell körbejárni 2-3 percig, majd a lábat pihentetni, felmelegíteni, és a medencébe kétszer-háromszor vissza lehet menni. Az eljárás különösen javasolható visszérbetegségben szenvedők számára, de jól javítja a fáradt lábat és a lúdtalpat is.

váltófürdőben négy vízzel telt rekesz van a négy végtag számára. A víz hőmérséklete lehet hideg, lehet meleg és lehet váltakozó. Ennek kiváló frissítő hatása van, és javítja a végtagok vérkeringését is.

Kneipp-féle leöntések során a vízsugár a hátra, a mellkasra vagy valamelyik végtagra irányul. A vízsugár lehet hideg, meleg vagy változó. Ez utóbbi esetén a meleg hatás hosszabb, 2-3 perc, a hideg hatás rövidebb, mintegy 40 másodperc. A kezelés frissítő regeneráló hatású.

wellness-részben találunk egy kisebb méretű, 6 személyes jacuzzi vagy whirlepool medencét. Itt van a pezsgőfürdő is, ami egyszemélyes kádfürdő, benne a jaccuzzihoz hasonlóan levegőbuborékok és nagyszámú irányított vízsugár teszik teljessé a relaxációt. A szénsavas-kénes kádfürdőt kellemes, közepes hőmérsékletű vízzel alkalmazzuk. Ez a fürdő tágítja a bőr hajszálereit, csökkenti a vérnyomást, jó hatású szívbetegségek utókezelésében is. Az aroma kádfürdő különleges illóolajok hozzáadásával készül. Hatféle adalékot használunk, vannak közöttük élénkítő, kondicionáló és nyugtató, lazító olajak is.

Mindezek mellett megtaláljuk a régi kádfürdő-részlegből is ismert vízalatti sugármasszázst.

A részleg teljesen megújult, esztétikus környezetben, sok kényelmes pihenőhellyel várja a gyógyulni, kikapcsolódni vágyó vendégeket.

Javallatok

Idült kopásos (degeneratív) csont- és ízületi megbetegedések inaktív stádiumai, Idült gyulladásos mozgásszervi megbetegedések inaktív stádiumai, Izomreumatizmus, Fibromyositis, Baleseti utókezelés, Csont- és ízületi műtétek utáni utókezelés, Idült ideggyulladásos idegfájdalmak, Idült derékfájás, Heine-Medin-betegség utókezelése, Osteoporozis, Bőrbetegségek: pikkelysömör, Általános szellemi és fizikai kimerültség, Idült orrmelléküreg-gyulladások, mozgásszervi és bőrgyógyászati megbetegedések.

Balf Gyógyfürdő Nyitvatartás

Az aktuális nyitvatartási renddel kapcsolatban tájékozódjon a fürdő hivatalos oldalán

Balf Gyógyfürdő Árak

A legfrissebb belépőjegy árakkal kapcsolatban tájékozódjon a fürdő hivatalos oldalán

Balf Gyógyfürdő Szállás

Elérhetőségek
9494 Sopron (Balf), Fürdősor 8.
Telefon: (00 36) 99/314-060
Fax: (00 36) 99/314-061
Web: www.gyogyfurdobalf.hu/

————————————————————————————

Sebastian Kneipp (Stephansried, 1821. május 17. – Wörishofen, 1897. június 17.) német katolikus pap, aki lelkészi tevékenységét természetgyógyászati tevékenységgel egészítette ki. Világhírű vízgyógyászati módszert fejlesztett ki, amit a gyógyászat Kneipp-kúrának ismer. Gyógyító tevékenysége alapján kapott lendületet a természetgyógyászat.

A Kneipp-kúra Lényege 

Kezdetben csak vízkúrára korlátozódott a kezelés, később azonban Kneipp kiegészítette táplálkozási és életmód változtatási tanácsokkal is. A víz-kúra lényege azon a feltevésen alapult, hogyha a bőrön keresztül, különböző hőfokú vizet alkalmazunk, a legváltozatosabb ingert lehet kiváltani. A víz-kúra számításba vette az alkalmazási idő hosszúságát is, a befogadó szervezet érzékenységét és a környezet hőfokát. A kúra lényege tehát azon alapult, hogy a hideg víz a bőrereket összehúzza, miközben meleget von el a testtől. A bőrerek kitágulásával ellentétes reakció lép fel és kellemes meleg önti el a kezelt részt.

A bőr a hőszabályozás és az anyagcsere tekintetében sokkal fontosabb szerepet játszik, mint gondolnánk, mert számtalan fontos idegvégződés a bőrsejtekben található. A vízkezelések a bőrön keresztül az idegrendszerre hatnak. Összhangba hozzák a szívműködést, az anyagcserét, a vérkeringést, a légzést, az immunrendszert, a mirigytevékenységet. Segítik a bőr megtisztulását és kiválasztófunkcióját és a lelki egyensúly kialakulását. A hidroterápia nagy előnye, hogy a legtöbb esetben a páciens egyedül is alkalmazhatja. A hatásos kúra érdekében legalább 1 hónapos mindennapi kezelést javasolnak.

A víz-kúra fajtái: borogatás, Fürdők, Gőzölés, Lemosás, Pakolás, Zuhanyok

Idézetek Kneipptől

  • „A tétlenség gyengít, a gyakorlás erősít, a túlterhelés árt.”
  • „Az ember legyen nemes, jó és áldozatkész.”
  • „A természet a legjobb gyógyszertár”
  • „Az egészség a kereskedelemben nem kapható, csak az életmódon keresztül”

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Sebastian_Kneipp / www.gyogyfurdobalf.hu

Fotók: www.gyogyfurdobalf.hu