podhájskai Kúpalisko termálfürdő Aquamarin Wellness Központ

Vírusjárvány után nyitnak a felvidéki fürdők is

Szlovákiában igen népszerűek a termál- és gyógyfürdők, számos felvidéki magyar terepülés is üzemeltet ilyen létesítményt. Többségük a fedett medencéinek köszönhetően egész évben várja a pihenni és a gyógyulni vágyókat. Sajnos a koronavírus-járvány miatti korlátozások ezen intézményeket is érintették, március közepe óta zárva tartottak. Szigorú követelmények mellett ugyan már kinyithatnak, azonban számos ismert fürdőhely továbbra sem fogadja a látogatókat – írja körképében a felvidek.ma. 

Június elején engedélyezték a gyógyfürdők megnyitását. Mint oly sok területen, természetesen itt is szigorú szabályok betartása mellett vehetők igénybe a szolgáltatások.

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal június 2-án kiadott rendelete értelmében a vendégek számára a fürdőhely pénztáránál és éttermében kötelező a szájmaszk viselése. A vendégek a fürdőbe való belépés előtt kötelező lázmérésen esnek át. Amennyiben a vendég testhőmérséklete magasabb, mint 37,2 °C, a belépés számára nem engedélyezett. A fürdőbe való belépés előtt a vendég köteles kézfertőtlenítést végezni. A személyes kontaktus minimalizálása érdekében számos helyen a kártyás fizetést részesítik előnyben. A vendégeknek kötelező a többi látogatótól legalább kétméteres távolságot tartani. A fürdőhelyek belső helyiségeit rendszeres időközönként fertőtlenítik. A látogató köteles a fürdő rendelkezésre bocsátani a személyi adatait azok nyilvántartásba vétele céljából.

A szigorú óvintézkedések mellett a fürdők egyes szolgáltatásait, valamint attrakcióit korlátozzák ebben az időszakban. Ide tartoznak többek között a medencékben működő olyan attrakciók, amelyek aeroszolt képeznek – mint a vízesés, vízköpő – emellett a fürdő területén nem vehetők igénybe az ivókutak sem.

A Csallóköz szívében, Dunaszerdahelyen működő Thermal Park fürdő június 9-én nyitott ki. A látogatók a fenti korlátozások és szabályok betartása mellett vehetik igénybe a szolgáltatásokat. A 18 hektáros területen összesen 10 kül- és beltéri medence található, melyekből 3 ásványi anyagokkal dúsított gyógy- és termálvizes medence. A termálvíz 1 600 méter mélyről tör fel, hőmérséklete a felszínen eléri az 57 fokot.

Az Érsekújvári járásban található Bellengszencse (Podhájska) Termálfürdő június 3-án nyitotta meg kapuit. A kül- és beltéri medencék is fogadják a vendégeket. Ugyancsak használatba vehetők a gyermek-, az ülő-, valamint a 32 fokos termálvízzel telített medencék is.

Az ugyancsak az Érsekújvári járásban lévő, a felvidéki magyarság körében igen népszerű párkányi Vadas Thermal Resor szolgáltatásai jelenleg még nem vehetők igénybe. A kültéri és beltéri medencék várhatóan június 20-ától lesznek nyitva.

Hasonló a helyzet a korponai járásbeli Gyűgyön is. A Dudinka elnevezésű termálvizes kültéri medencéket magába foglaló fürdőhelyet előreláthatólag július elsején nyitják meg. Az itt található négy medence vizének hőmérséklete 28-38 °C. A fürdő nevét a Dudinka nevű tündérről kapta. A gyűgyi gyógyvíz idegrendszeri és mozgásszervi betegségek gyógyítására alkalmas.

Ugyanakkor a nemzetközileg ismert kis fürdőváros gyógyüdülői ezen a héten nyitottak meg. A Smaragd, a Rubin, illetve a Gyémánt nevű gyógyüdülők várják a gyógykezelésre érkezőket. Emellett a gyógyszállók a gyógyulni vágyók mellett már várják a többi vendéget is, igaz jelenleg korlátozott szolgáltatással.

Az alig ezerötszázas lélekszámú fürdőváros vendégeinek jelentős része külföldről érkezik. Egy időben a német szépkorúak kedvelt üdülőhelye volt. Napjainkban a belföldiek és a visegrádi négyek tagállamainak lakossága mellett a kelet-európaiak látogatnak el nagyobb létszámban a városba.

A teljes cikk a felvidek.ma-n olvasható.

Címlapkép: Podhájskai Kúpalisko termálfürdő Aquamarin Wellness Központ

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.