Római-part

Újra reneszánszát élheti a Római-part!

Óbuda Önkormányzata döntött. Megvizsgálja a lehetőségét annak, hogy ismét legyen szabadstrand a Római-parton.

A XIX. században fénykorát élő, Római-part kijelölt fürdőhelyeit 1973-ban szüntették meg, a vízminőség romlása miatt.

Római-part

A III. kerület Óbuda-Békásmegyer képviselő-testülete arról hozott döntést februárban, hogy az Óbudai-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. szakemberei a következő hónapokban megvizsgálják egy római-parti szabadstrand kijelölésének és megvalósításának lehetőségét. Abban az esetben, ha nem találnak leküzdhetetlen akadályt, akkor elkészítik a strand kialakításának részletes terveit is.

Az önkormányzati határozat kitér arra is, hogy a szabadstrand kialakítása mellett hangsúlyt fektetne a vízi sportolás támogatására és újraélesztésére, támogatná a rendszeres vízitúrák megszervezését a Római-partról a Lupa-szigetre.

A víz minőségének javítására, tisztán tartására és törmelékmentesítésére 10 millió forintot különített el a kerület.
Az elszabadult illegális hulladéklerakást elektromos járművel járőröző közterület-felügyelők bevonásával tartják kordában az idei szezontól.

A Római-parton közel 20 állami tulajdonban lévő kallódó épület és csónakház található. Az önkormányzat eltökélt szándéka, hogy érvényesítse törvényi lehetőségeit és ezeket az ingatlanokat ingyenesen megszerezze, ahhoz, hogy ezeket a helyeket újra virágzó sport és szabadidős tevékenységekkel töltse meg.

Római-part, Adria csónakház (Fortepan.hu , Jurányi Attila, 1930)

A Nánási út – Királyok útja – Pünkösdfürdő utca – Duna folyam által határolt területen elhelyezkedő ingatlanok esetében a jelenleg épp készülő Kerületi Építési Szabályzatba tervezik belefoglalni, hogy a területen csak kiemelten környezetbarát aktív házak építése legyen engedélyezhető.

(Fotók: fortepan.hu)

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.