Újra megnyílik a füzesgyarmati Thermál Hotel Gara Gyógyszálló

Újra megnyílik a füzesgyarmati Thermál Hotel Gara Gyógyszálló – tájékoztatta Bere Károly, Füzesgyarmat polgármestere az MTI-t. Ez a Füzesgyarmatot, Szeghalmot és Dévaványát is magában foglaló békés megyei Kissárrét turisztikai területen az egyetlen gyógyászattal is rendelkező három csillagos wellness szálloda, amelyet 2012. januárban zártak be felszámolás miatt.


Az épületkomplexumot a CIB Bank ingatlankezelő társaságától a Füzesgyógy Vidékfejlesztési Centrum vette bérbe, a társaság tulajdonosa ötven százalékban Füzesgyarmat önkormányzata és ötven százalékban a Füzesinwest társaság, amelyet szállodai magán befektetők jegyeznek – mondta Bere Károly. A próbaüzem várhatóan 2013. december elején kezdődik, a 88 szobás szálláshely a tervek szerint az ünnepekre teljes kapacitással várja a vendégeket.

A Füzesgyógy Vidékfejlesztési Centrum fő tevékenységi köre a szállodaüzemeltetés, a társaság a napokban az ingatlankezelővel aláírta az üzemeltetésről szóló szerződést és birtokba is vette a szállodát. A polgármester hozzáfűzte: a szálloda újraindítása mintegy 100 millió forintba kerül. A pénzforrásokat az üzemeltető társaság tulajdonosai saját erőből, munkahelyteremtő és vállalkozásösztönző pályázati támogatásokból teremtik elő.

Az önkormányzat több mint egy éve dolgozik a szálloda újraindításán. A kisváros minősített gyógyvízzel rendelkezik, az önkormányzat saját nyári és téli fürdőt üzemeltet, és ahogy arról korábban már lapunk, a termalfurdok.com is beszámolt, tervei között szerepel a fürdő felújítása és bővítése ötszáz millió forintból, EU támogatásból – mondta el Bere Károly.

A Gara Hotel bezárását követően jelentősen csökkent a Kissárréten az idegenforgalom.

Az éves vendégforgalom 2011-ben 15 ezer volt, a vendégéjszakák száma 33,3 ezer. A szálloda bezárása utáni évben, 2012-ben a vendégforgalom 8,7 ezerre csökkent, a vendégéjszakák száma 18,6 ezerre. A kistérség szálláshelyhiány miatt nem tudta kihasználni turisztikai vonzerejét. Füzesgyarmat a gyógy- és wellnessturizmusban erős, Szeghalom az átutazó és az üzleti turizmusban, Dévaványa a természeti turizmusban. Jelentős a látogatottsága a Szeghalom Vésztő között található Vésztő-Mágori történelmi emlékhelynek is.

mti / fotó: bekesmegye.com

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.