aquapark

Újra keresik a vizet a pécsi akvaparkhoz

Már tavaly ősszel jelezte a vállalkozó, hogy a különböző fizikai akadályok miatt a volt bőrgyár területén nem tudja elvégezni azt a kútfúrást, ami a létesítendő akvapark előkészítéséhez fontos. Most dönthet az önkormányzat a munka elindításáról – számolt be a bama.hu.

Még az előző városvezetés idején kötöttek szerződést egy szakértő céggel, hogy egy kútfúrással megbizonyosodjanak: a bőrgyárnál korábban talált meleg víz megfelelő mennyiségű és hőfokú-e az akvapark ellátásához. Ám már a munkaterület átadásakor – még tavaly szeptemberben – jelezte a cég, hogy az adott helyszínen nem tudja megoldani a feladatot, mert kútfúró berendezés nem telepíthető az ingatlan mérete, a közművek elhelyezkedése, és a betartandó védőtávolságok miatt – ezért kérte a helyszín módosítását.

Az ügy most kerül az új testület képviselői elé: a városházi előterjesztésben az áll, hogy a vállalkozóval egyeztetve a szakemberek az új fúrási pontot az eredetitől nagyjából 300 méterrel odébb jelölték ki egy szintén városi tulajdonban lévő telken az Északmegyer dűlő mellett. Emiatt a vízjogi létesítési engedélyt és vállalkozási szerződést is módosítani kell. A feladat nem változik, továbbra is egy 300 méter talp­mélységű kút fúrását kell elvégezni, vízmintavétel és gázmintavétel, valamint a vízföldtani napló megalkotása is része a munkának.

Hazánk nagyhatalom a termálvizet illetően, de mégsem lehet mindenhol megtalálni rögtön a lábunk alatt megbújó kincset. Pécs esetében azonban a Mecsek hegység déli előterében az összetöredezett föld alatti kőzetrétegek miatt nehezebb megtalálni a forró vizet tartalmazó készleteket.

A 2019-ig Pécset irányító nemzeti oldal már korábban elindította – a kormányzati támogatásnak is köszönhetően – az akvaparkkal kapcsolatos előkészítéseket, a tervek egy része is már rendelkezésre áll. Ugyanakkor fontosnak tartották azt is – az Expo Center rossz példáján okulva –, hogy minél fenntarthatóbb, hosszú távon is olcsóbban működtethető legyen a létesítmény.

Ez pedig kulcskérdése a projektnek, ezért is lenne lényeges, hogy lehetőleg minél közelebb a fürdőhöz megfelelő hőfokú és mennyiségű vizet találjanak. A bőrgyár területén 34 fokos vizet hoztak felszínre korábban, ami nem feltétlenül elég, hozama pedig szintén kérdéses.

Forrás: bama.hu

A kép illusztráció

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.