Brassói Fekete templom

Szászföldi erődtemplomok

A Szászföldön található gótikus stílusú erődítmények a legnépszerűbb látnivalók Erdélyben. A közel kétszáz templomból, körülbelül 20 került felújításra. A restaurált erődítmények némelyike az UNESCO Világörökség része, és felbecsülhetetlen az értékük.

A szász templomok közül a legnépszerűbb a brassói Fekete templom, és a berethalmi erődtemplom, amelyeket több százezer turista keresi fel évente. 2016-ig 20 erődtemplomot restauráltak.

Az erődtemplomok a 12 és 16. század között épültek. Az erdélyi szász templomok száma 180, román és gótikus stílusban épültek. A korabeli hadászati építészetre jellemző védelmi elemek mellett a közösségi terük kialakítása teszi értékessé a műemlékeket. Az épületegyüttest úgy alakították ki, hogy veszély esetén a teljes lakosságnak védelmet nyújtsanak, de a személyes értékeket, az élelmiszer készletet is tárolni tudták. Az erdélyi szászok körében megjelenő kölcsönös segítségnek történelmi hagyományai voltak, amelyet 1224-től, az erdélyi szász telepesek számára biztosított kizárólagos jogoktól lehet számítani. A közeli lakók szomszédságokba (Nachbarschaft) tömörültek, és törvények szabályozták az életüket a kölcsönös segítségnyújtás jegyében.

Csicsóholdvilág templom
Csicsóholdvilág templom

A szász erődtemplomok megmentése

A rendszerváltást követően az erdélyi szászok 95 százaléka külföldre, főként Németországba települt át. Még az 2010-es évek elején határozott a helyi evangélikus egyház, hogy a tulajdonában álló szász templomokat megnyitja a turistáknak. Értékmentésre törekedve 50 lejért (2013-ban nagyjából 3000 forintért )bérlet volt vásárolható, amely az évben 24 erődtemplom látogatását tette lehetővé . A megmentésbe egyre több megye kapcsolódott be (Brassó, Szeben, Maros megye). 18 erődtemplomot kezdtek el restaurálni európai uniós alapból.

2017-ben a szász evangélikus egyház kénytelen volt romos 16 erődtemplomát eladni (felújítási kötelezettség mellett), például a Szeben megyei Csicsóholdvilág templomát. A gazdátlanul maradt erődtemplomokat, amelyek nem kerültek fel a megmentendő templomok listájára a megsemmisülés veszélye fenyegeti.

berethalmi erődtemplom
Berethalmi erődtemplom

Berethalom (Biertan)

A berethalmi a legismertebb, és legnagyobb erődtemplom, emellett része a Világörökségnek. A település egykoron fontos száz püspöki székhely volt. A gótikus stílusú erődítmény jellegében, és méretével tükrözi a jelentőségét. A város napjainkban nevezetes kulturális és hagyományőrző eseményének, az erdélyi szászok éves találkozójának (Sachsenstreffen ) a helyszíne. Berethalmot Medgyes és Segesvár irányából a 14-es úton lehet megközelíteni.

Brassó Fekete templom

A brassói óvárosban található a gótikus stílusú evangélikus Fekete templom. A város anno az erdélyi szászok székhelye volt. A templom nevezetességét a török szőnyeggyűjteménye, és a harangja jelenti, amely Erdély legnagyobb harangjának számít. Híres az 1839-ből származó Buchholz mechanikus orgonája, amely napjainkban is orgonahangversenyeken szólal meg.

Szászkézd erődtemploma
Szászkézd erődtemploma

Szászkézd (Saschiz)

Szászkézd erődtemploma Segesvártól 20 kilométerre, keletre található. A gótikus stílusú erődítmény szintén része a Világörökségnek. A falu turisztikai vonzerejét a templomon kívül a hatalmas méretű tornya jelenti, amely megjelenésében a közeli segesvári óratoronyra hasonlít. Szászkézdet a 13-as Brassó felé vezető főúton lehet megközelíteni.

Székelyderzs (Darjiu)

Székelyföld unitárius temploma az UNESCO világörökség része, a legjelentősebb műemlékek egyike. A templom építése a 13. században kezdődött, és védelmi célokból az 1600-as években várfallal is megerősítették. Székelyderzset Székelyudvarhely irányából lehet a legkönnyebben megközelíteni.

Székelyderzs Erődtemplom
Székelyderzs Erődtemplom

Prázsmár (Prejmer)

A prázsmári erődtemplom szintén a legnagyobbak közé tartozik, és a Világörökség része. A felújított vártemplom évszázadokon keresztül védelemként szolgált a helyi lakosságnak. A 15. században törökök elleni védelem miatt hármas védőfallal, majd később vizes árkokkal is megerősítették. Az 1960-as években megkezdték a renoválását, napjainkban bejárhatóak a várfalai és a belső cellái. A templomában lévő Szent-Kereszt szárnyas oltár 1460-ban épült. Az erődtemplomban néprajzi kiállítás is található, amely a helyi szászok életét mutatja be.

Prázsmárt Brassótól északkeletre, a 11-es úton lehet megközelíteni.

Erdély szerte számos településen tekinthető meg szász templomerőd, a legjelentősebbek közé még Szászfehéregyháza (Viscri), Nagybaromlak (Valea Viilor), Kelnek (Calnic) és Szászhermány (Harman) erődítménye sorolható.

Prázsmári erődtemplom
Prázsmári erődtemplom

Forrás: Erdély7csodája, Krónikaonline.ro

Fotók:
Brassói Fekete templom / Daniel Pandelea – Wikipedia
berethalmi erődtemplom / Otto Schemmel – Wikipedia
Csicsóholdvilág templom / Asybaris01 – Wikipedia
Szászkézd erődtemploma / kirandulastippek.hu
Székelyderzs Erődtemplom / kirandulastippek.hu
Prázsmári erődtemplom / Marion Schneider & Christoph Aistleitner – Wikipedia

Utazás Németországba – Tippek

Dortmund

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.