miskolc selyemréti strandfürdő

Sok hazai fürdő is bezárhat, de sok az álhír is

Néhányan már lehúzták a rolót, másutt rövidebb nyitvatartással és a szolgáltatások csökkentésével akarják túlélni az ínséges időszakot.

Egyre több hazai fürdő, uszoda kerül bajba az energiaárak emelkedése, a vendégek elmaradása, valamint az ukrajnai háború miatt, így a fenntartók több helyen a bezárásról, a nyitvatartás korlátozásáról, a szolgáltatások csökkentéséről döntöttek vagy ezt fontolgatják. Többen azonban kitartanak, komoly takarékossági intézkedéseket vezetnek be és a túlélésre játszanak. A különböző tematikus és egyéb portálok gyűjtései, illetve a Mandiner információi alapján készítettünk egy körképet a helyzetről.

Csökkenő szolgáltatások

Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke azt mondta az Infostartnak, az utóbbi hónapokban a vártnál 20-50 százalékkal kevesebb látogatójuk volt a fürdőknek. A szakember szerint a költségek növekedése nem áll meg, s a tisztánlátás érdekében egy kérdőíves kutatást végeztek augusztusban, ami sok jóval nem biztat a következő időszakot tekintve. Eszerint a fürdők akár 50 százaléka bezárásra kényszerülhet a következő év közepéig. Elsősorban az élményelemek és a szauna megvonására számíthatnak majd a fürdőbe járók.

Szeptember elsejétől már nem működik a Csokonyavisontai Gyógy- és Strandfürdő. Nemcsak vendéget nem fogadnak, az orvosi kezeléseket sem tudják biztosítani. Többször írtak ki pályázatot a fürdő üzemeltetésre és értékesítésre, mivel a falu a bevételekből nem tudja fenntartani a fürdőt, jelen pillanatban is elbírálás előtti szakaszban vannak egy újabb üzemeltetési pályázat kapcsán, most is ajánlatra várnak. A balatonboglári Urányi János Sport és Szabadidő Központ uszodája a magas rezsiárakra hivatkozva augusztus 20-tól bezárta kapuit. Az áramdíj a korábbi 9 millió forintról 60 millióra ugrott és a gázár is jelentősen megemelkedett. Október 1-től határozatlan ideig nem fogad vendégeket a Tölgyes Strandfürdő Jászapátiban, szintén

a növekvő energiaárakra és elszálló rezsiköltségekre hivatkozva.

„Az energiaválság és a sokszorosára nőtt gáz és villamos energia ára miatt október 10-től határozatlan ideig a Miskolctapolca Barlangfürdő és a Selyemréti Strandfürdő szünetelteti fürdőszolgáltatásait” – olvasható a fürdő honlapján. A borsodi megyeszékhelyen más okok is közrejátszanak abban, hogy bezárásra kényszerülnek. A Miskolci Fürdők Kft. október 3-tól átmenetileg felfüggesztette fürdőszolgáltatásait az Ellipsum Élményfürdőben, mert a fürdőkomplexum kivitelezője folytatja a korábban megkezdett garanciális javításokat. Az Ellipsum Strandfürdőben – régi nevén Miskolctapolcai strandfürdő –  szintén október 3-án kezdődött meg a több mint egy éve leégett infraszauna bontása és helyreállítása, így a wellness részleg október 3-tól nem látogatható.

Egyre több az álhír

Arról jöttek hírek, hogy a hajdúszoboszlói gyógyfürdő is bezár, de ez rémhírnek bizonyult, a cég kiadott egy közleményt, mely szerint a gyógyfürdő és az Aqua Palace élményfürdő kitart, egész évben működik.

A Hévízi Tófürdőről is olyan információk láttak napvilágot, hogy lehúzza a rolót, de ezt cáfolták, eszerint az év minden napján nyitva tart. Szeptember 5-től vette kezdetét az őszi szezon, ilyenkor az esti sötétedéshez igazodva változik a fürdő nyitvatartási ideje. A Tófürdő szeptember 5. és október 9. között fél 7-kor zár, október 10. és március 26. között pedig egy órával korábban, fél 6-kor.

A Budapest Hévizei és Gyógyfürdői Zrt.-től

egyelőre nem kaptunk arra választ, hogy mire lehet számítani a fővárosban. A cég vezetője korábban azt mondta, nem terveznek bezárásokat, azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy a vendégforgalom függvényében bizonyos fürdőkben szűkítik a nyitvatartási időt vagy korlátoznak bizonyos szolgáltatásokat: például kevesebb szauna fog működni. Emellett a vendégek jegyáremelésre is számíthatnak majd.

Forrás: Mandiner

Címlapkép: Selyemréti Strandfürdő

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.