velencei tó gárdonyi szabadstrand

Összecsaptak Gárdonyban a civilek és a polgármester a szabadstrandok miatt

Gárdonyban évek óta újra és újra felröppennek hírek arról, hogy megszüntetnék, beépítenék azokat a partszakaszokat, ahol most még ingyen lehet fürdőzni. A gárdonyi polgármester kulturált körülményeket, ragyogó fejlesztéseket ígér, a tiltakozó civilek tüntetést. 

Már több mint négyezren írták alá a Gárdonyi Civilek nevű csoport petícióját, amelyben egyebek mellett azt követelik, hogy a Velencei-tó még szabad partjait ezután is mindenki ingyen használhassa, az érintett területeket ne adják el. Az aláírásokkal nyomatékosított petíciót jövő hétfőn demonstrációval egybekötve adják át majd a város vezetésének, írja a Népszava.

A Fejér megyei településen évek óta újra és újra felröppennek hírek arról, hogy megszüntetnék, beépítenék azokat a partszakaszokat, ahol most még ingyen lehet fürdőzni, így a helyiek a legkisebb gyanús jelre ugranak. Így volt ez idén kora nyáron is, amikor Holdfény sétánynak nevezett – régóta ingyenes fürdőhelyként használt, de valójában szabadstrandnak nem minősülő – partszakaszt lekordonozta a partfal felújításával megbízott cég.

A partfal építése állami beruházás, nekünk nincs ahhoz közünk, de szóltam a kivitelezőnek, hogy ha nyáron kezdik a munkát, akkor számítson felháborodásra. Nem hallgatott rám. Az építési terület lezárása óta terjedt el rólam, hogy én minden szabadstrandot meg akarok szüntetni és be akarom építeni a partot szállodákkal, ami nem igaz, de ez már senkit nem érdekelt– fogalmazott a lapnak Gárdony polgármestere, Tóth István, aki ugyanakkor szívesen látna fejlesztéseket Gárdonyban.

Szerinte ez ellen valójában csak „a nyaralótulajdonosok egy meghatározott köre” tiltakozik, a helyiek támogatnák a fejlesztéseket. Bálint Zoltán, a helyi ellenzék egyik képviselője azt mondta, sok helybeli kereste meg őket azzal, hogy féltik a tóparti területeket.

„Mi Székesfehérvárról járunk ide, vonattal gyorsan itt vagyunk, másféle fürdőzésre nem lenne pénzünk” – mondta el a lapnak egy strandoló nyugdíjas házaspár. A polgármester viszont nem is nagyon titkolta a Népszava szerint, hogy másféle vendégkört szívesebben látnának a településen, sőt, ki is mondta: „Az ingyen fürdőző csak veszteség”. Arra a felvetésre, hogy sokan attól félnek, lakóparkot húznának fel ide, kijelentette: nincs ilyen terv, parti sétányt alakítanának ki, egy-két étteremmel, a mostani „bodegák” helyett.

Fotó: L Simon László / Facebook

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.