tisza-tavi-vízi-kilató

Népszerűek az új vízre épített többszintes kilátótornyok a Tisza-tavon

Új hiánypótló kilátótornyokat avattak a Tisza-tónál a közelmúltban, már most igen népszerűek. A Bölömbika kilátótorony a Ravasz-háton, a Fattyúszerkő kilátótorony pedig a Csapói Holt-Tiszán található. Mindkét kilátó csak a vízen keresztül csónakkal vagy suppal közelíthető meg, és különleges perspektívát nyújt a táj megfigyelésére.

A közelmúltban két új kilátót adtak át a Tisza-tó Poroszlói medencéjében a Békatutaj Egyesületnek köszönhetően. Egyrészt a panoráma szempontjából is különlegesek, másrészt hiánypótló létesítmények, hiszen a kor igényeinek megfelelően vonzó lehetőséget kínálnak a szabadidő eltöltéséhez az aktív és ökoturisták számára. Ugyanakkor fontos, hogy a vízitúrázók kikötését teszik lehetővé a Tisza-tó belső részein, kellemes pihenőpontot jelentve a természet ölelésében. Mindkét kilátótorony tájba illő stílusú, vörösfenyő faszerkezet, valamint az alapjuk horganyzott acél, ezek együttesen biztosítják a létesítmények időtállóságát. Nevüket (Bölömbika és Fattyúszerkő) olyan jellegzetes madárfajoknak köszönhetik, amelyek a közvetlen közelben fészkelnek. Magasságuk 9-9 méter, és a vízszinttől 6-6 méterre lehet a tájon körbetekinteni. A Fattyúszerkő kilátó a Poroszlói-medence északi csücskében, a Bölömbika kilátó pedig a délnyugati csücskében található.

Bölömbika kilátótorony megközelítése

A Bölömbika kilátó Poroszlótól délre evezve Újlőrincfalva környékéről érhető el vízi úton, amely egy hínárral benőtt nyugalmas hely. Egyedülálló az országban, hogy a csónakból rögtön a kilátó alsó szintjére lehet átlépni.

Fattyúszerkő kilátó megközelítése

A Csapói Holt-Tiszán az új kilátó közelében korábban is volt egy kilátó, nemcsak a vízitúrázók, hanem a madármegfigyelők számára is ideális. Fentről gyönyörű panoráma nyílik Poroszlói- medencére és a Csapói Holt-Tisza környékére. A kilátó Poroszló felöl a Kis-Tiszán közelíthető meg, egy stégnél lehet kikötni, és a nádason keresztül egy palló út visz a kilátóig.

Fotó: aktivmagyarorszag.hu

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.