Mohos-tőzegláp

Mohos-tőzegláp

A Mohos-tőzegláp Székelyföld egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. A becslések szerint évente 150-200 ezer látogató érkezik a környékre. A közeli Szent Anna- tó és a tőzegláp védelme érdekében környezettudatos látogatói hozzáállást kívánnak kialakítani. Várhatóan a látogatókat tájékoztatókkal, térképekkel, és papírzacskókkal látják el, a szemetelés elkerülése érdekében.


A Hargita megye déli részén lévő Csomád hegység (amely a Kárpátok legfiatalabb vulkánja) épen maradt kettős kráterében található a Szent Anna-tó és a Mohos-tőzegláp. A tőzegláp a Mohos-tó elláposodásának eredményeként alakult ki. A tó eredetileg a Szent Anna-tóval egy időben, egy vulkánkitörés révén keletkezett, és annál száz méterrel magasabban fekszik. A különleges botanikai rezervátumot a Szent Anna-tótól egy széles nyereg választja el, amelyen egy menedékház, és egy aszfaltozott autóút található, amelyen Bükszád és Bálványos érhető el. Mindkét terület rezervátumi minősítésűek, Natura 2000 természetvédelmi területként tartják számon.

A tőzeglápnak jelenleg 15 apró tavacskája van, (az 1960-as években 24 volt), de a hajdani vízfelülete négyszer nagyobb volt az ikerpárjáénak. Az átmérője 800 méter, területe 80 hektár.

Az elmocsarasodás és apadás évezredek alatt zajlott le, az egykori tó víz elapadt, és sűrű növényzet, főként tőzegmohás láp maradt fenn. A talaja erősen savas, és tápanyagban szegény. A tőzeglápban található jégkorszakból származó növények, például a tőzegrozmaring, szigorúan védettek.

Az itt honos növények közé a tarka tőzegmoha, erdeifenyő, mámorka, vörös,-és fekete áfonya tartozik, és érdekesség a rovaremésztő kereklevelű harmatfű.

A közelmúltban a terület védelme érdekében új integrált fejlesztési tervet és látogatási rendet vezettek be, amely a tőzegláp mellett a Szent Anna-tó környékét is érinti. A középtávú célok között szerepel, hogy egy ökocentrumot hozzanak létre a területen.

Mohos-tőzegláp Kereklevelű harmatfű

Mohos-tőzegláp megközelítés

A látogatók csak egy részét járhatják be helyi kísérők segítségével. A lápra épült fapallókon keresztül az egyik tószemhez is el lehet jutni. Az elzárt részre csak külön engedéllyel, tudományos kutatás céljából engedélyezett a belépés. A tőzegláp veszélyes terep is egyben, mivel a krátertó felületét borító eltérő vastagságú tőzeg alatt nagy mennyiségű víz húzódik.

A Mohos-tőzegláp Sepsiszentgyörgytől 48 kilométer távolságra van, megközelíteni a DN 12 jelzésű úton lehet Sepsibükszád irányából.

Gyalogosan Tusnádfürdő felöl 5,2 kilométer hosszú, piros kereszt jelzésű turista ösvényen érhető el.
Parkolás a környéken

A 2019-ben életbe lépett szabályozás szerint a Szent Anna-tóhoz érkező járművek a felső parkolóban parkolhatnak. Az idegenforgalmi szezonban buszjáratokat indítanak a felső parkolótól, amely óránként szállítja a látogatókat.

Parkolási díjak

A területre érkezők a parkolóházakhoz hasonló sorompót és fizető automatát találnak. Az automatizált rendszer jelenleg 3 órás tartózkodást kezel, amely időtartam alatt látogatható a Szent Anna-tó, a Mohos-tőzegláp, a látogatóközpont is. A látogatóközpontban büfé és wc található.

Személyautók esetében 24 lej, autóbuszok esetén 120 lej. Minden további fél óra után személyautók esetében 2 lejt, autóbuszok esetén 15 lejt kell fizetni.

A látogatásnak egyéb költsége nincs, tartalmazza a tó megközelítését szolgáló busz díját.

mohos-tőzegláp-túraösvény

Kirándulási tippek a környéken

· Tusnádfürdő
· Bálványos fürdő
· Csíksomlyó

Forrás: Erdély7csodája.ro, Székelyföldiinfo.ro, Maszol.ro / Fotó: Wikipédia

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.