Mindent Elsöprő Pénzeső: A Nagy Szerencsejáték Nyeremények Pszichológiája

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy ahhoz, hogy az élete összes problémája egy csapásra megoldódjon csupán egyetlen dologra lenne szüksége: pénzre. Nagyon sok pénzre. Olyan sok pénzre, amelyet az átlagember több élet munkájával sem tudna megkeresni, így hát alternatív megoldások után kell néznie. Ezért is olyan rendkívül népszerűek Magyarországon is az olyan online szerencsejáték oldalak, mint például a Mr.Bet , valamint a lottózás is. A szerencsejátéknak hála már sokezer ember nyert egészen elképesztő összegeket, azonban sok pénzt nyerni még nem minden.

Az elnyert pénzzel járó mindent megváltoztató lehetőségeket ugyanúgy meg kell tanulni kezelni, mint azokat az általában előre nem látott problémákat, amelyeket a pénz hoz. Ráadásul a sok pénzt nem elég megnyerni, be is kell osztani és menedzselni is kell, ha valaki hosszú távon is élvezni szeretné. A szerencsejátékkal szerzett álomnyeremények valójában nem csak örömöt, hanem rengeteg feladatot is hoznak, amelyekkel sokan nem tudnak megbirkózni. Nem véletlen, hogy a nyertesek egy jelentős része 5-10 éven belül gyakorlatilag ugyanott tart, ahonnan indult, a pénzéből pedig semmi nem marad. Ha érdekel a hirtelen jött nagyösszegű nyeremények árnyoldala és a sok pénzzel járó számos probléma sikeres menedzselése, akkor olvass tovább.

A Hirtelen Jött Változás

Minden embernek időre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően fel tudja dolgozni azt, ha az élethelyzetében jelentős változás áll be. Ez egyaránt igaz attól függetlenül, hogy pozitív vagy negatív változásról beszélünk-e. Minél nagyobb a változás mértéke, annál több idő kell hozzá, hogy a gondolkodásod átálljon és megfelelően kezeld az új helyzetet. Ha váltottál már karriert vagy munkahelyet, esetleg költöztél már másik városba vagy országba, akkor jól ismered ezt a jelenséget. De egy összeköltözés vagy egy válás is hasonló változásokat jelent. Ahhoz, hogy alkalmazkodj ezekhez az élethelyzetekhez, sokszor hosszú hónapok, sőt évek is kellhetnek.

Nincs ez másképp akkor sem, ha egy hirtelen jött nagyösszegű nyeremény felforgatja az életedet. Bár a bankszámládon a rengeteg pénz egyetlen pillanat alatt megjelenik, neked akár több évre is szükséged lehet mire teljesen megszokod az új élethelyzetedet. Nagyon gyakori hiba, amikor a nyertesek azonnal teljes gőzzel el akarják kezdeni élvezni a nyereményt. Ez általában a személyes kapcsolataik rovására megy, sőt egyesek a nyeremény után válnak alkoholistává vagy kábítószerfüggővé. Sokszor az bizonyul a legjobb döntésnek, ha néhány hétig hozzá sem nyúlsz a nyereményhez és csak az érzést próbálod megszokni, hogy hirtelen mennyi pénzed lett és ez mennyi lehetőséggel jár. Amerikában volt olyan lottónyertes, aki miután megtudta, hogy nyert, még több, mint két hónapig ugyanúgy bejárt a munkahelyére és semmit nem változtatott az életén mielőtt egyáltalán jelentkezett volna a nyereményért.

A Pénz Menedzselése

Azok között, akik sokat foglalkoznak nagyobb összegekkel él egy mondás, miszerint a pénzt megszerezni könnyű, megtartani azonban már jóval nehezebb. Talán helyesebb, ha úgy fogalmazunk, hogy a pénzt megszerezni és megtartani egyaránt nehéz. Egy nagyobb összeget sikeresen menedzselni hosszú távon egy szakma, amelyet emberek ugyanúgy egy életen át tanulnak, mint bármelyik másik tapasztalatot és tudást igénylő szakmát. Sok átlagember sajnos alkalmatlan arra, hogy felnőjön a feladathoz. A problémák ott kezdődnek, amikor valaki ennek ellenére sem hajlandó másra bízni a pénze menedzselését.

Biztosan te is hallottál már történeteket lottónyertesekről, akik néhány év alatt rossz befektetések miatt elvesztették az összes pénzüket, sőt, olyanok is vannak, akik több adósságot halmoztak fel, mint az eredeti nyeremény összege. Ha nagyobb összeghez jutsz, akkor mindig kérd szakember segítségét a pénz beosztásában. Határozz meg egy fix összeget, amelynél hetente, havonta és évente nem fogsz többet költeni és tartsd is magad ehhez! Emlékezz rá, hogy az, hogy van elég pénzed, hogy valamit megvegyél, nem egyenlő azzal, hogy ezt a vásárlást meg is engedheted magadnak. Az emberek a vagyonukat mindig túl, a költségeiket pedig mindig alúl becslik. Ha nagyobb pénzhez jutsz, akkor fontos, hogy pontosan nyomonkövesd a költekezéseidet.

Magánéleti problémák Menedzselése

A nagy nyereménnyel felszínre kerülhetnek olyan magánéleti problémák, amelyek már korábban elkezdődtek. Mindenki azt gondolja, hogy amint kézhely kapja a nyereményt indul a nagybetűs élet, de sok nyertes számára a nyeremény utáni élet válással, magánéleti válsággal vagy depresszióval indul. Szintén gyakori jelenség, hogy évek, évtizedek óta nem látott rokonok megjelennek pénzt kérni. A hirtelen jött gazdagodás pedig még a legjobb barátaidban és irigységet válthat ki, ami megmérgezheti a kapcsolataidat.

Ha hirtelen nagyobb összeghez jutsz, akkor számolnod kell azzal, hogy ez, valamint az ez okozta életmódbeli változások biztosan változást hoznak az emberi kapcsolataidban. Lesznek olyan barátok és rokonok, akikkel a viszonyod megromlik vagy megszűnik. Ezt meg kell tanulnod kezelni. Az új élet azonban új ismeretségeket és barátokat is hozhat, csak arra kell figyelned, hogy kerüld azoknak az embereknek a társaságát, akik ki akarnak használni.

Ezt Tedd, Ha Hirtelen Nagyobb Összeghez Jutnál

Hasonló jelenségekkel nem csak akkor kell szembenézned, ha több ezer millió forintot nyersz a lottón. Ahhoz, hogy a fent leírtakat megtapasztald már egy néhánymilliós hirtelen jött örökség is elég lehet. Ha egyik pillanatról a másikra komolyabb összeghez jutsz, akkor emlékezz a már említett buktatókra és adj magadnak elég időt, hogy megszokd az új helyzetet. A legjobb az, ha néhány hónapig hozzá sem nyúlsz a pénzhez, hanem csak megtervezed azt, hogy miként fogod felhasználni.

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.