kecskeméti-fürdő-szauna

Mindent a szaunaszeánszokról

Szaunázást kedvelők számára igazán különleges élményt nyújtanak a szaunafelöntések. Képzett szaunamester gondoskodik arról, hogy jól megizzadjunk és jó hangulatban teljen el ez a 12-15 percig tartó szeánsz.

Nemcsak testileg méregtelenítünk intenzívebben, hanem relaxálunk is a show alatt. Mind finn szaunában, mind gőzfürdőben lehetséges, a választott programtól függően. Többféle típus, sőt külön nőknek és külön férfiaknak szólók is léteznek, és hatásuk más és más. Szaunalepedőben érdemes részt venni, vizes fürdőruha és papucs a szaunában kifejezetten kerülendő.

A fürdőbelépőn vagy szaunajegyen felül általában pár száz forinttól kezdve 1.000 forintig kiegészítő jegyet kell váltani. Valahol naponta, míg másutt alkalmanként adódik ilyen lehetőség, érdemes a fürdő oldalán tájékozódni. A szaunaszeánszokat gyakran kapcsolják más programmal, mint például éjszakai fürdőzéssel vagy tematikus fürdőestekkel.

Mi is zajlik ilyenkor a szaunában?

Kiszellőztetett szaunában foglalunk helyet, majd megérkezik a ceremóniamester és elkezdi a felfűtést. Következő lépésben felöntővizet öntve a szauna kövekre emeli a páratartalmat, majd törülközője gyors pörgetésével emeli a hőmérsékletet és eloszlatja a helyiségben, az alulülőkre is gondolva. Ez a procedúra ismétlődik többször, míg a páratartalom és hőmérséklet megemelésével tűrőképességünk határait teszteljük. Természetesen arra is van mód, hogy szeánsz vége előtt friss levegőre menjünk, ha nem érezzük jól magunkat.

Eközben a vidám hangulatról is gondoskodik a szaunamesterünk, hiszen hozzátartozik a show-hoz. Az eredmény sem marad el, testünket-lelkünket felfrissítve, ellazulva távozunk. Fontos, hogy ezt követően fogyasszunk elegendő folyadékot, hűtsük le magunkat: bátrabbak jéghideg merülőmedencében, mások élményzuhany vagy hűsítő zuhany alatt. Nem utolsósorban, pihenjünk, mielőtt élményfürdőzéssel vagy egy másik szauna programmal folytatjuk.

Alaptípusok:

Citrusos, narancsos, kamillás:  aromás felöntések

Felöntővízhez hozzáadott illóolajokat tartalmazó vízzel locsolja a szaunakályhát a szaunamester.  A felszabaduló illatok betöltik a levegőt, relaxálnak és a légutainkat tisztítják. Igazán jó természetes mód a nátha és a meghűlés elkerülésére. Érvényesül az illóolajok gyógyhatása: kamilla gyulladáscsökkentő, kakukkfű köhögéscsillapító, citrom és narancs fertőtlenítő hatásúak. Feltétlenül lázmentes állapotban ajánlott.

Nemcsak forró nyári napokra: jeges felöntés

Kinn tombol a nyár vagy hideg szél süvít, bármilyen évszakban kiváló program. Hideg jégkockák olvadnak el a lávaköveken, melyet akár illóolajat tartalmazó vízzel locsolgatnak. Vége felé kellően felhevült testünket az átadott jégkockákkal hűtjük le. Majd következik egy újabb izzadás és mehetünk utunkra.

Bőrpeeling: sós felöntés

Szaunamesterünktől sót kapunk, mellyel ledörzsölhetjük a testünket. Az elhalt hámsejtektől megszabadulunk, míg a pórusok kinyílnak. Ugyanakkor még jobban izzadunk és méregtelenítünk. Igazi előkészítője a mézes verziónak.

Édes élet: mézes felöntés

Nyugtatja és puhává varázsolja a bőrt. A kezünkbe csorgatott méz hamar felszívódik a bőrönkbe és nem lesz ragacsos a környezetünk ettől.

Sörös felöntés- nemcsak sörkedvelőknek

Frissen sült kenyér illata lengi be a levegőt. Víz-sör 1:9 arányú keverékével locsolgatja a szeánszvezető a kályhát.

Szeánszok gőzfürdőben

Csokoládés felöntés: A finn szaunához hasonlóan működik, 45°C-os gőzfürdőben a résztvevők csokival kenik be a bőrüket. Miközben a szaunamester pörgeti a lepedőjét, a csoki gyorsan felszívódik, és finom illattal tölti be a teret. Igazi testi-lelki kényeztetés.

Joghurtos bőrápolás: Előizzadás követően kapjuk meg a joghurtos/ mézes-joghurtos keveréket, az előző felöntéshez hasonló a folyamat. Kiválóan ápolja a bőrt.

A sort még lehetne folytatni, mivel újabb és újabb szeánszok születnek és lesznek divattá szaunamesterek fantáziájának köszönhetően.

Forrás: itthon.hu / Fotó: Kecskeméti fürdő

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.