meditáció

Miért hasznosak a szaunák és pezsgőfürdők a sportolóknak?

Az élsport egy megfeszítő tevékenység. Ahhoz, hogy a profi sportolók folyamatosan a legjobb teljesítményüket tudják nyújtani keményen kell edzeni és odafigyelni a fizikai és a mentális egészségükre is, hiszen a világ vezető versenyei, ligái, országos és nemzetközi megmérettetései intenzív megpróbáltatást jelentenek.

Éppen ezért, fontos ezen sztárok számára az is, hogy szabadidejükben a megfelelő módon tudjanak feltöltődni, ennek megfelelően a legkülönbözőbb hobbiknak hódolnak. Vannak, akik a nyugodtabb tevékenységek mellett teszik le a voksukat, de akadnak olyanok is, akik az aktív pihenést kedvelik.

Az egyik olyan szabadidős tevékenység, amelynek számos ismert sportoló hódol, az a póker. Ez a kártyajáték többek között azért is közkedvelt a sportolók körében, mert nem teljes egészében szerencsejátékról van szó, jelentős súllyal esik latba a stratégia, a játék ismerete is.

A golftól a szaunáig

szauna

Ezen felül persze számos egyéb időtöltés létezik, amelyeket az élsportolók előszeretettel űznek. Vannak olyanok, akik úgy töltődnek fel, hogy leülnek egy folyópartra, fogják a horgászbotot és órákon át bámulják a vizet. A horgászat, mint hobbi élvezete elmondható például Peyton Manningről, Derek Jeterről vagy Michael Jordanről.

Szintén a nyugalmas, elvonulós kategóriába tartozik LeBron James, Usain Bolt, vagy Serene Williams, akik gyakran vonulnak félre egy könyvvel és töltik olvasással szabadidejüket. A zenehallgatás, mint előnyben részesített kikapcsolódási lehetőség elmondható olyan sztárokról, mint Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, vagy Simone Biles.

A másik oldalon vannak azok a sztárok, akik inkább az aktív kikapcsolódást kedvelik akkor is, amikor távol vannak a sportpályák zajától, a közönség ovációitól. Az egyik ilyen jellegű tevékenység a motorozás. A kétkerekű száguldást több világsztár is előszeretettel űzi.

Az amerikai futballból ismert Tom Brady, Rob Gronkowski és Aaron Rodgers igazán extrém módon töltik a szabadidejüket. Ők ugyanis az ejtőernyőzésnek hódolnak.

Ugyanakkor pedig, ezeknek a sportolóknak oda kell figyelniük arra is, hogy szervezetük a megfelelő módon regenerálódjon egy megfeszítő mérkőzés, vagy bajnoki idény után, ezért sokan veszik ilyenkor az irányt a wellness központokba, ahol a szaunát, pezsgőfürdőt részesítik előnyben.

A szauna, pezsgőfürdő jótékony hatásai

A szaunázás, pezsgőfürdőzés, az ilyen jellegű ellazulás számos jótékony hatással van az emberi egészségre, ezért nem is szorul bővebb magyarázatra, miért választják a relaxáció ezen módját az élsportolók közül is sokan. Az alábbiakban felsorolunk néhány ilyen hatást.

A szauna rendszeres használata jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, ugyanis jelentős mértékben képes javítani a szívverést, a véráramlást és az anyagcserét is az intenzív izzadás által. A kutatások szerint a rendszeres szaunázás csökkenti a vérnyomást, egyben javítja a tüdőkapacitást, ami által a fizikai stresszel is ellenállóbbá válhatsz.

A fenti gondolatmenetet folytatva, a szív- és érrendszer megfelelő állapota növeli a fizikai teljesítőképességet is, ami a sportolók esetében hasznos lehet az állóképesség és a teljesítmény javulása miatt.

A szauna folyamatos használatának jótékony hatásai között mindenképp érdemes megemlíteni annak stresszcsökkentő hatását is. Az élsport állandó feszültséggel, izgalommal jár, ezért a versenyzőkben növekszik a stressz. A szaunában jelenlévő intenzív, magas hőmérséklet ellazítja az izmokat és pozitívan hat a mentális állapotra. Emellett, a gyulladást és az izületi fájdalmakat is csökkentheti.

Az infraszauna jótékony hatásai közé tartozik az izmok állapotának regenerálása. Az itt keletkező hő serketni a véráramlást, ez pedig több oxigént és különböző tápanyagokat szállít az izmoknak, aminek eredményeképpen az edzések utáni fájdalom csökken, a felépülési idő pedig rövidül.

A szív- és érrendszer, valamint az izmok működésének hatékonysága, ami a szauna használatának az eredménye, megnövekedett energiaszintet is eredményez a rendszeres szaunázósoknál. Ennek köszönhetően a sportolók hosszabb ideig és intenzívebben tudnak edzeni, amivel állóképességük és erőnlétük javulni fog.

Fotók: Pixabay

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.