Merre tovább, mobilok? Ilyen telefonok érkeznek 2024-ben

Megjelenésekor hatalmas újdonság volt a mobiltelefon, de ma már teljesen mást hívunk annak, mint a 90-es években. Egy mai készülék már legalább annyira miniszámítógép, multimédiás központ, játékkonzol, munkaeszköz, fényképezőgép és videókamera is egyben, és évről évre újabb ötletekkel gazdagodik a kelléktár. Megnézzük, milyen új trendek alapján érkeznek a friss mobilok a közeljövőben.

Nem csak a gyorsaság számít

Bár minden gyártó azon dolgozik, hogy új készülékei gyorsabbak és erősebbek legyenek a tavalyiaknál, a fejlesztések nem állnak meg ennyinél. Sok téren igyekeznek bővíteni a készülékek tudását és hatékonyságát, leginkább a következő területeken:

  • A hardverek gyorsasága, ereje és energiatakarékossága
  • Kamerák és multimédia
  • Az 5G mobilhálózat integrációja
  • Mesterséges intelligencia
  • Hajlítható, összehajtható készülékek
  • Virtuális és kiterjesztett valóság (VR és AR)
  • Biztonsági funkciók

Erős, takarékos és mindentudó mobilok

Az új chipek, memóriák, háttértárak és egyéb hardverelemek beépítése nem csak azt jelenti, hogy egy mobil gyorsabb és erősebb lesz. A gyártók azon is dolgoznak, hogy a készülékek minél tovább bírják egy feltöltéssel, ezen felül pedig olyan módszereket is kínálnak, amelyek a merülőben lévő telefonok gyors feltöltését szolgálják.

Az operációs rendszerek és legfontosabb appok működésébe egyre több készülék vonja be a mesterséges intelligencia segítségét: a friss fejlesztések például a fotózásban segítenek a zavaró tereptárgyak eltüntetésével, a háttér elmosásával, de egyre több az olyan alkalmazás, amely eddig nem tapasztalt extrákat kínál, így a videós beszélgetések azonnali tolmácsolását vagy a megbeszélések utólagos szöveges összefoglalását.

5G – a sebesség alapvetővé válik

Az idén megjelenő telefonok közül már szinte csak a legolcsóbbak között találni olyanokat, amelyek nem tudnak 5G hálózatra csatlakozni. Így aztán mindenki számára elérhető lesz a jelenlegi leggyorsabb kapcsolódási mód, amellyel akár zsúfolt fesztiválokon sem „telik be” a hálózat, és villámgyorsan netezhetünk, kommunikálhatunk.

Hajtogatós mobilok egyre több szinten

Bár az elmúlt években még inkább a prémium kategóriába tartoztak az összecsukható és kinyitható kijelzővel rendelkező telefonok, idén már a középkategóriás árszintre is megérkeznek ilyen modellek, valamint egyre több gyártó jelentet meg hajtogatós mobilokat. Az ilyen modellek összecsukva kompakt kialakítást, kisebb méretet kapnak, kihajtva pedig egy nagyobb kijelzőn, sokkal részletesebben, átláthatóbban jelenítik meg a tartalmakat.

Üdv a Mátrixban!

A telefonok egyes funkciókat már átvesznek a VR-szemüvegektől is. A kamera segítségével a környezetünk valós idejű képére vetíthetünk virtuális tárgyakat, játszhatunk olyan táblás játékkal saját asztalunkon, amivel valójában nem is rendelkezünk, vagy saját testünkről képzett modellre próbálhatjuk fel a megvenni kívánt ruhákat. Ugyanígy a munkában is sokat segít a VR, hiszen építészek, orvosok, vagy akár autószerelők is használhatnak virtuális segédeket a valós objektumokon.

A biztonság mindenek felett

A legújabb mobil operációs rendszerekben egyre több biztonsági funkció jelenik meg, hiszen sajnos egyre több a visszaélés és gyanús próbálkozás is: a zsarolóvírusok, becsapós levelek, adatainkra vadászó kártevők, valamint a „klasszikus módszer”, a telefonok ellopása mellett érkeznek újabb módszerek is, amelyek veszélyt jelenthetnek. A telefonok rendszerfrissítései azonban segítenek meggátolni a kártékony kódok beépülését, azonnal jeleznek, ha gyanús weboldal linkjére kattintunk, de mind könnyebb megkeresni, vagy akár letiltani az elveszett készülékeket is.

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.