Pöstyéni gyógyfürdő szlovákia

Megfizethetetlenné válnak a szlovákiai gyógyfürdők?

Válságban van a szlovákiai gyógyfürdői rehabilitációs kezelés, a betegek számára megfizethetetlenné válik – nyilatkozta Janka Zálešáková, a Szlovák Gyógyfürdők Szövetségének elnöke a TASR-nek. Sok fürdőnek ugyanis többletdíjat kell beszednie, mert nem elegendő az állami finanszírozás. Ezért szerinte a politikusoknak komolyan kellene foglalkozniuk az egészségügy helyzetével – írja a ma7.sk cikkében.

Zálešáková közölte: az egészségbiztosítókkal kötött új szerződések megemelték a kezelési napi díjat, de ezel csak részben fedezik az engedélyezett költségeket. „A fürdőcégek által tavaly életre hívott pótdíj változatlanok maradtak, egyes fürdőkben még emelni is kellett őket. Sok beteg számára megfizethetetlenné válik a gyógyfürdői rehabilitációs kezelés” – tette hozzá.

Szerinte az állami egészségbiztosítási költségvetésből 0,5 százalékkal több forrást kellene elkülöníteni a gyógyfürdői ellátásra.

„Akkor, akárcsak a járvány előtt, a rehabilitációs ellátásnak ez a formája a betegkezelés standard részeként, akár korai, kórházi ágyból történő rehabilitációként is biztosítható lenne.”

A B típusú gyógyfürdői kezelés esetén, amikor a biztosító csak a kezelést téríti, és a beteg maga fizeti a szállást és az étkezést, a kiegészítő egészségbiztosítás lehetőségének elkészítését javasolja. „Azért, hogy ez a szállás- és étkezési tétel, valamint a gyógyfürdőkben a megelőző programok is belekerüljenek az egészségbiztosításba” – magyarázta.

A szövetség elnöke szerint azért rossz a helyzet, mert a szlovákiai kórházakban évek óta hiányzik a szükséges rehabilitációs ellátáshoz szükséges ágy, és a fürdőkben megvannak az eszközök, amelyek legalább részben fedezik ezt az igényt.

„Ha ezeket a rehabilitációs ágyakat is elveszítjük a fürdőkörnyezet magas hozzáadott értékével, a természeti gyógyforrások felhasználásával, a minőségi éghajlati adottságokkal, a magas színvonalú kezelőcsoportokkal és a modern technikai eszközökkel, az vélhetően életminőség kedvezőtlen alakulásával jár együtt” – mutatott rá.

A Szlovák Gyógyfürdők Szövetsége elkészítette a szükséges elemzéseket, prioritásokat és javaslatokat fogalmazott meg a politikai pártok számára. „Néhány tárgyalás már megtörtént, továbbiakra készülünk. Egyes politikai pártok ígéretet tettek arra, hogy választási programjukba beépítik a gyógyfürdő-gondozást” – magyarázta.

Címlapkép: Illusztráció

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.