Esterházy-kastély Fertőd

Még nagyobb a pompa a magyar Versailles-ban

Elkészültek a fertődi kastély háromszintes nyugati szárnyának újabb felújítási munkálatai és megújult az egykori hercegi istálló is.

A hazai barokk-rokokó kastélyépítészet egyik legszebb és legnagyobb emléke, a fertődi Esterházy-kastély több ütemben újul meg. A most lezárult szakasz a nyugati szárnyban, mintegy 1800 négyzetméteres alapterületű épületrészen 2023 januárjában kezdődött el, de gyakorlatilag 2001 óta folyamatos az építkezés a kastély épületegyüttesében.

Az elmúlt másfél évben a FÉSZ és a ZÁÉV konzorciuma a kastély háromszintes szárnyában műemléki feltárást és helyreállítást, átalakítást és felújítást is végzett. A munkálatok során számos, kultúrtörténeti szempontból kiemelkedő alkotás került elő. Például sok rétegnyi festék alól, barokk figurális ábrázolásra bukkantak – írja a economx.hu .

2001 óta megújult a kápolna, a díszudvar, a kastélypark, a díszudvari homlokzatok és korszerűsítették az alapinfrastruktúrát. A kastélypark és a nyugati kastélykert sétányán kívül fejlesztették a múzeumi szekciót és a hercegi lakosztályokat is. Kastélyszálló, barokk víztorony és fogadótér is létesült. Többek között a díszudvar, a bábszínház, a marionettszínház a kiskastély, az egykori jószágkormányzói épület és a belső udvar is visszanyerte régi pompáját.

Az Esterházy-kastély nyugati szárnyának rekonstrukciója 2016 tavaszán indult el. Ekkor újították fel az úgynevezett Patkószárnyat és elkészítették az építés második üteméhez szükséges infrastruktúrát. A munka eredményeként elkészült a mintegy 1100 négyzetméternyi területű képtár, a porcelánkabinet és a múzeum kiszolgáló helyiségei.

A projekt második eleme a nyugati szárny homlokzati javítását, a kőszerkezetek, szobrok restaurálást és a főpárkány újraépítését tartalmazta, kiegészítve a működési célt szolgáló villamos és gépészeti rendszerek újjáépítésével. Ez a kastélyrész 2021-ben nyílt meg.

A fertődi kastély újjászületése a nyugati szárny újabb részeinek helyreállításán kívül, az erősen leromlott állapotú hercegi istálló megmentésével folytatódott – részletezte a többmilliárd forintos beruházást a Magyar Építők.

A FÉSZ és a ZÁÉV szakemberei a nyugati szárnyban az egykor iskolaként használt épületrészeken is dolgoztak. A kivitelezés részeként létrehoztak egy 540 négyzetméteres kiállítóteret. 3380 négyzetméteren hagyományos és díszvakolattal látták el a tereket és közel 650 négyzetméternyi intarziás parkettát fektettek le. Mindhárom szinten tartószerkezeti munkákra is sor került, acélszerkezetű nyíláskiváltásokat építettek be.

A hercegi istálló 2400 négyzetméteres romos épületét már benőtték a fák és a bokrok, most azonban felújították. Az új tetőről az esővizet az épületet körbevevő elvezető csatorna kiépítésével oldották meg.

Címlapkép: Esterházy-kastély Fertőd/Facebook

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.