Bellegszencse termálfürdő podhajska

Komoly mértékű radioaktivitást mértek az egyik legnépszerűbb termálfürdőben

A rendőrség, illetve a környezetvédelmi felügyelőség külön vizsgálatot indított, mert a fürdő vezetése mindezt megpróbálta elhallgatni. A hatóságok szerint a termálvíz árthatott is a fürdőt látogató vendégek egészségének.

Az Érsekújvári járáshoz tartozó podhájskai (Bellegszencse) termálfürdő vizében olyan mértékű radioaktivitást mutattak ki, ami jelentősen meghaladja az egészségügyi határértéket – írja az RTVS honlapjának híre alapján a parameter.sk felvidéki magyar hírportál.

A rendőrség és a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség szerint ezt a tényt megpróbálták eltussolni, és a fürdő így megsértette a törvényt. „A minisztérium vezetése mindent megtesz a termálvíz felhasználásának helyreállítása érdekében. Azonban véget kell vetni a törvénysértésnek”- áll a szaktárca nyilatkozatában.

A rendőrség, illetve a környezetvédelmi felügyelőség külön vizsgálatot indított, mert a fürdő vezetése mindezt megpróbálta elhallgatni. Az RTVS hozzáteszi, hogy a minisztérium korábbi irányítói a víz összetételének hamis adatai alapján lehetővé tették a geotermikus víz kinyerését, ami árthatott a fürdőt látogató vendégek egészségének.

A fürdőbe egy közeli geotermikus kútból szivattyúztak át a termálvizet illegálisan, így kerülhetett a radioaktív szennyeződés a medencékbe. A sztorit kirobbantó szlovák közszolgálati tévé szerint évek óta működött így a fürdő, ráadásul, mint kiderült a szennyvizet is illegálisan engedték egy helyi patakba.

Arról egyelőre nem szólnak a hírek, hogy ilyen úton került-e radioaktív szennyeződés a környezetbe, az ivó-, vagy talajvízbe, de az sem derült ki még, hogy pontosan milyen dózist mértek, és jelentkezett-e bármilyen egészségkárosodás a fürdővendégeknél. A környezetvédelmi hivatal 130 ezer eurós bírságot (kb 46 millió forint) rótt ki a fürdőre, ami fellebbezett a büntetés ellen.

A bellegszencsei termálfürdő Érsekújvár közelében, a magyar határtól nagyjából 50 kilométerre fekszik, népszerű a cseh, német, és magyar vendégek körében is.

Forrás: parameter.sk / minap.hu

Fotó: parameter.sk

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.