aquaticum klórgázmérgezés

Klórgázmérgezés történt az Aquaticumban

Klórgázmérgezés gyanúja miatt kiürítettek egy zárt élményfürdőt a Nagyerdőn péntek délután, a vizek fertőtlenítésért felelős automata klórozó berendezés hibásodott meg. Tíz gyermeket megvizsgáltak, ebből hármat a mentők kórházba szállítottak. Az Aquaticum a hiba elhárítása után újranyitott.


Papp-Kunkli Nóra, a Hajdú-Bihar megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóügyeletese elmondta, klórgáz mérgezés gyanúja merült fel péntek délután a zárt élményfürdőben, ahol 10 gyermek rosszul érezte magát.

– A tűzoltók, miután a helyszínre érkeztek, megkérték a fürdőzőket, hogy hagyják el a területet, majd miután azt átszellőztették, a katasztrófavédelem mobil laboregysége méréseket végzett. A mentőszolgálat három gyermeket szállított kórházba.

Fazekas Lajos, az Aquaticum Spa ügyvezető igazgatója is a helyszínen volt. Mint a haon.hu-nak elmondta, pénteken kora délután az egyik berendezésről jelzés érkezett; a vizek fertőtlenítésért felelős automata klórozó berendezés hibásodott meg az élményfürdő alagsorában.

– A fürdő munkatársai azonnal a megszüntették a klórozási folyamatot, viszont ez alatt a néhány perc alatt nagyobb mennyiségű klór került a medence vizébe, mint amennyi a most érvényes határérték – magyarázta az igazgató. Fazekas Lajos kiemelte, bár ez az érték valóban magasabb a normálisnál, a járvány miatt a közegészségügyi hivatal ezt a határt megemelte.

– Köztudott ugyanis, hogy „ezek a fürdők épp amiatt nyithattak ki és üzemelhetnek, mert a klór ezeket a vírusokat azonnal megöli” – jegyezte meg a szakember.

Hozzáfűzte, azokban a medencékben, melyek kis vízterűek és nagyon sok élményelem működik, mint például a jakuzzi, a felszín felett klórgáz képződik, most néhány gyerek ezt szívta be. Az igazgató megjegyezte, minden esetben csak enyhe tünetek voltak, a gyerekek fejfájásra panaszkodtak, és közülük hárman, akik kórházba kerültek, egészségügyi megfigyelés alatt állnak biztonsági okokból, de nekik sem voltak egyéb tüneteik. – A katasztrófavédelem az eset után már egy órával minden medencében normális mértéket mért, de természetesen, ameddig a hatóság ezt nem erősíti meg, addig nem nyitunk újra – emelte ki Fazekas Lajos.

Végezetül arról tájékoztatott, hogy a meghibásodott alkatrész javítását már a délutáni órákban megkezdték, és a péntek délutáni vizsgálatok arra mutatnak, hogy az Aquaticum szombaton reggel már zavartalanul, biztonságos körülmények között nyithatja meg kapuit.

Forrás és fotó: haon.hu

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.