Tapolcai Gyógybarlang tavasbarlang

Kiemelt jelentőségű természeti kincs a Tapolcai-tavasbarlang

Különleges föld alatti világba csöppenünk Tapolcán, ha felkeressük a város központjában található tavasbarlangot, amely az ország egyik legkülönlegesebb, fokozottan védett barlangja. Vize kristálytiszta, sima és rezzenéstelen, és inni is lehet belőle, mert tiszta, csakúgy, mint a barlang levegője.

„A barlangot felfedezése után tíz évvel később a látogatók számára is megnyitották, így hazánkban ez volt az első villanyvilágítással ellátott és az idegenforgalom céljára is használt barlang, amelynek különlegességét az is adja, hogy egy város alatt működő barlangrendszerről beszélünk” – fogalmazott Kopek Annamária, az ökoturisztikai és környezeti, nevelési osztály vezetője az M1 Kék bolygó című műsorában.

A Balaton-felvidék egyik kiemelt jelentőségű természeti kincsének a kialakítója a Bakonyból ideáramló hideg karsztvíz, és a mélyből feltörő termálvíz. A hideg és a meleg víz találkozásával kellemes húszfokos víz keletkezik. A barlangot 1902-ben fedezték fel kútfúrás közben, és 1912 óta szinte folyamatosan látogatható, később a tó vizének visszaduzzasztása után lehetővé vált a barlangi csónakázás is.

„Bár volt idő, amikor csónakázásra nem volt lehetőség” – mondta Talabér Ádám tárlatvezető. Hozzátette, ez a bauxitbányászat miatt alakult így, ugyanis az 1980-as években a Bakony déli részén több helyszínen végeztek mélyszíni bauxitművelést.

„Mivel a bauxit a karsztvíz szintje alatt helyezkedett el, a bányákban aktív vízvédelmet kellett használni, így nagy teljesítményű szivattyúkkal gyakorlatilag kitermelték a karsztvizet. Ezt a környékbeli patakokba pumpálták, és ennek következtében a karsztvíz hatalmas mértékben lecsökkent, és szárazzá váltak a csónakázó járatok is a barlangban” – magyarázta Talabér Ádám.

A környék ivóvízhálózatát is ez a víz látja el

A barlangrendszer védelme rendkívül fontos a környékbeliek számára, szerencsére ugyanakkor ma már nem kell attól tartani, hogy kiszárad. Ez a vízkészlet látja el a környék ivóvízhálózatát is. Ezért kiemelten figyelnek arra, hogy ne szennyezzék a térség víznyelőit, hogy ez a szinte kincsnek számító víz mindig tiszta maradjon.

A barlangban percenként 4-5 köbméter víz távozik, ami azt jelenti, hogy nagyon nagy a vízhozama. Ez a vízelegy elég gyorsan átfolyik a barlangon, ezért a csónakázni vágyóknak javasolják is, hogy hozzanak magukkal kulacsot vagy palackot, amelyet nyugodtan megtölthetnek az iható minőségű vízzel.

Csaknem tizenöt méter mélyen húzódik a csónakázható szakasz a Tapolcai-tavasbarlangban. Egészen megdöbbentő, de ilyen mélységben is akadnak élőlények a vízben. Nincs ugyan színes élővilága, leginkább csak mikroszkopikus élőlények találhatók és kisebb ászkarákok. A legjellegzetesebb és a legismertebb élőlény az alig néhány centiméternyire megnövő hal, a fürge cselle.

Az apró halak élőhelye a Tapolca belvárosának közepén található Malom-tó, amelynek járatain könnyedén fel tudnak úszni egészen a barlangig. A legenda szerint aki megpillant egy fürge csellét a barlang vizében, annak szerencséje lesz.

Interaktív látogatóközpont

Öt évvel ezelőtt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egy interaktív, főként a környezeti nevelést támogató látogatóközpontot adott át a Tapolcai-tavasbarlanghoz kapcsolódóan. A látogatóközpont izgalmas, élménydús programot kínál gyermeknek, felnőttnek egyaránt. A Tapolcai-tavasbarlangban és a látogatóközpontban nyáron naponta legalább ezer ember fordul meg.

Szerencsére ilyenkor, az iskolakezdést követően sem csökken jelentősen a látogatók száma, hiszen rendszeresen tartanak tárlatvezetést, sőt gyakran földrajzórákat is szerveznek a környéken élő gyermekeknek.

A barlangi klíma gyógyhatásai és egyéb gyógybarlang javallatok

forrás: M1 / hirado.hu

Fotó: www.tapolcakorhaz.hu

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.