wellness hétvége

Hova utaztak a magyarok idén nyáron?

Hova megyünk, ha a nyaralás mellett döntünk? Maradunk itthon, vagy külföldi desztinációt választunk? Az Ynsight Research kutatócsapata arra volt kíváncsi, hogy mit gondolnak a magyar internetezők ezekről a kérdésekről, a 2020 október végétől 2021 május végéig terjedő időszak online diskurzusait vizsgálva.

A kutatás szerint a vizsgált hát hónap alatt több mint 21 ezer online tartalom foglalkozott a nyaralás kérdésével. Ezek között szép számmal voltak cikkek, blogbejegyzések, kommentek vagy éppen fórumtémák, amelyekre összesen több mint nyolcvanezer további felhasználói reakció érkezett. A felhasználók körében a nyári hónapok közeledtével egyre gyakrabban merült fel a nyitás, illetve a koronavírus elleni védőoltással való utazás kérdése, ezzel együtt egy lehetséges úticél kiválasztása. Mindez érthető, hiszen, noha egy családban ma már minden adott ahhoz, hogy akár a szórakozáshoz se kelljen elhagyni az otthonainkat, így szép számmal vannak, akik például a zulabet vélemények oldalán keresik a boldogságot, az nem mindenki számára ér fel egy felüdítő nyári kiruccanás adta élménnyel.

A nagy többsége a külföldi út mellett tette le voksát

Egy idő után – a járványügyi intézkedések és az oltások elfogadásának hírére – olyan felhasználói hangok is megjelentek a diskurzusokban, akik korábban hezitáltak az idei nyaralás megszervezését illetően, és persze megjelentek azok a hangok is, amelyek a jelenlegi helyzetben való utazás veszélyeiről szóltak. Így például mind többen hívták fel a figyelmet arra kommentjükben, hogy a koronavírus-járvány még rosszabbá tette az így is szűkös anyagi helyzetüket, ezért számukra már teljes mértékben elérhetetlen luxussá vált.

Azonban az online térben megszólalók nagy többsége ennek ellenére is a külföldi út mellett tette le voksát, amely döntésben a legnyomósabb érv a külföldön kedvezőbb ár-érték arány volt. De persze nem maradhatott el a nyaralás-tervezés aktuális kérdéseinek megvitatása sem, például az, hogy melyik típusú vakcinával és hova utazhatunk. A belföldi nyaralást tervezők jellemzően két szempontból közelítették meg a kérdést: vannak, akiknél csak a Balaton jöhet szóba, illetve gyakori indok az itthon fellelhető gyönyörű helyek, például a Dunakanyar. Sokan pedig egyszerűen a SZÉP kártyával magyarázták döntésüket.

A beszélgetés színterei

A felmérés szerint a netezők leginkább blogokon és a Facebookon osztották meg gondolataikat. Míg a tavaly év végén megjelent hírek inkább a fertőzöttségi számok növekedéséről, majd a szigorításokról szóltak, idén januártól egyre több hír jelent meg a külföldi és az itthoni nyitás lehetőségeiről, később a tényleges nyitásról. A vizsgált hét hónap alatt több olyan tartalom is megjelent a nyaralással kapcsolatban, amely kiemelt módon foglalkoztatta a felhasználókat: például a tényleges nyitások hírei, illetve a májusban megjelent cikkek a külföldi utazási lehetőségekről.

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.