futócipő

Hogyan válassz te is megfelelő futócipőt? Tippek, amikre feltétlen érdemes odafigyelned!

A futás talán az egyik legegészségesebb mozgásforma, amit életünk részéve tehetünk. Azonban amennyi jót tehet szervezetünkkel, legalább annyit árthat is, ha azt nem megfelelően végezzük. Az ideális futócipő megtalálása elengedhetetlen az eredményes edzéshez. Ez pedig nem csupán a profi atléták esetében igaz, de azoknál is, akik csak szeretnének kicsit egészségesebben élni, és hetente egyszer vagy kétszer kocogni.

Miért fontos a megfelelő futócipő megtalálása?

Nos, a legfőbb ok az egészségmegőrzésben rejlik. A futás egy olyan sport, ami speciális felszerelést igényel. Abban az esetben, ha nem akarunk prémium sportmelegítőkre költeni, nem történik tragédia, viszont a megfelelő futócipő megválasztása mégis elengedhetetlen. Ha például betonpályán futunk, a megfelelő talpszerkezettel rendelkező cipő nélkül komoly sérüléseket szerezhetünk egy idő után. Lábunk folyamatosan a kemény betonnak csapódik, ami egyaránt okozhat problémákat térdeink, lábfejeink, valamint bokáink számára. Egy természetesebb talaj esetében viszont a különféle elszórtan fellelhető kövek eredményezhetnek sérülést. Arról nem is beszélve, hogy ha a cipő talpszerkezete nem az adott talajra van kialakítva, könnyedén megcsúszhatunk futás közben, aminek akár csonttörés is lehet az eredménye. Ez nem csak a talpszerkezet alkalmatlanságából, de a cipők strapabíróságának hiányából fakadóan is megeshet. Az utcai használatra szánt cipőket nem ilyen intenzív igénybevételre tervezték, ezért könnyen elszakadhatnak futás közben. Épp emiatt kifejezetten balesetveszélyesek sportoláshoz.

Mire figyeljünk oda tehát?

Először is érdemes fontolóra vennünk cipőválasztáskor, hogy milyen terepen szeretnénk futni. A futócipőknél fel szokták tüntetni, hogy milyen terepre vannak tervezve. Akadnak külön betonpályára, salakos terepre vagy földútra szánt darabok is. Egy jó opció azok számára, akik nem biztosak még benne, hol szeretnének futni, ha olyan cipőt választanak, ami többféle talajra is ideális – ilyet is megtalálhatunk a kínálatban, azonban ezek inkább a kezdők számára megfelelőek. Aki rendszeresen fut egy ideje, és tisztában van vele, milyen terepen mozog, annak érdemes speciálisan ahhoz készült cipőt választania. Érdemes ezen felül azt is átgondolnunk, hogy milyen rendszerességgel, milyen távokra szeretnénk cipőt választani. Akik például hetente kétszer-háromszor szeretnének egy-egy kilométert kocogni, nyugodtan választhatnak egy olcsóbb árkategóriás futócipőt is. Azok viszont, akik maratoni távokat terveznek megtenni, vagy heti 4-5 alkalommal nyakukba venni a futópályát, jobb, ha a magasabb árkategóriában keresgélnek. Az sem árt, ha utánanézünk az adott gyártónak. Ebben nagyon sokat segíthet, ha az adott oldalon megnézzük a cipő értékeléseit. Ez különösen fontos lehet, hiszen sok rossz minőségű, utcai használatra szánt cipőt is futócipőként jelölhetnek meg egyes áruházak a weboldalukon. Ha boltban vásárolunk, akkor viszont a cipő leírását érdemes alaposan átböngésznünk a dobozon.

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.