Hazánk legnépszerűbb lombkorona-ösvényei

Az aktív természetjárás napjaink egyik legkedveltebb szabadidős tevékenysége. Az elmúlt években számos lombkorona-ösvény került átadásra, amelyeknek abban rejlik az érdekessége, hogy a fák tetejéről, madártávlatból ismerhetők meg a természet csodái.  A leghosszabb a makói és az ipolytarnóci, a legmagasabb pedig a jeli és a kaszói lombkorona-ösvény.

A kör alakú gerecsei tanösvény igazi különlegességnek számít és kerekesszékkel is bejárható. Összegyűjtöttük a legérdekesebb lombkorona-tanösvényeket és sétányokat, amelyeket érdemes családi programként felkeresni.

A természet felfedezése, a növény és állatvilág tanulmányozása mindig is érdekelte a felnőtteket, gyereket egyaránt. A lombkorona-ösvények segítségével megismerhető az erdő alsó szintjeiről nem látható lombkorona szint élővilágának sokszínűsége. A sétányok egy része ingyenesen látogatható, viszont a kilátóval, vagy egyéb attrakcióval rendelkezők belépőjeggyel látogathatók.

Ingyenesen látogatható lombkorona-tanösvények, sétányok

Gerecsei lombkorona-tanösvény

Süttő és Tardos közelében található a Gerecse Tájvédelmi Körzetben az egykori kőfejtő területén lévő kör alakú lombkorona-tanösvény, amelynek 44 méter az átmérője, 105 méter hosszú, legnagyobb magassága 11 méter. A lombkoronaszint talajról nem látható élővilágát tájékoztató táblák ábrázolják, és a tanösvény kerekesszékkel is könnyedén bejárható.

Gerecsei lombkorona-tanösvény

Kaszói lombkorona-tanösvény

A Somogy megyei Kaszón lévő lombkorona-tanösvény egy 124 méter hosszú, 9 méter magas hídszerkezet, ahonnan nem csak a gyertyános-tölgyes erdő, de a somogyi vadállatok is jól megfigyelhetők egy láthatatlan lesen keresztül. A környéken több tanösvény járható be, interaktív táblák segítik a tájékozódást. A településen egy erdei kisvasút is működik, amellyel a környék erdői és a Baláta-tó természetvédelmi területe járható be. A kisvonat júliusban, szombatonként 10:00, és 14:00 órakor indul Kaszópusztáról. Baláta megállóhelyről pedig 11:45, és 15:45 órakor, a kisvonat menetideje 15 perc.

Kaszói lombkorona-tanösvény

 A menetrend a www.kaszort.hu/kaszoi-allami-erdei-vasut oldalon tekinthető meg.

Pannonhalmi lombkorona sétány

A Boldog Mór kilátó és tanösvény mellett található a közelmúltban átadott pannonhalmi lombkorona tanösvény, amelynek legmagasabb pontja 14 méter magasan fekszik a talaj szintjétől, és 80 méter hosszú. A tanösvény kerekesszékkel is bejárható.

Pannonhalmi lombkorona sétány

Makói lombkorona tanösvény

A makói lombkorona sétány 10 méter magas, és 191 méter hosszú. A sétányhoz függőhíd, kilátó is csatlakozik, érdekessége a hagyma alakú Hagymaterasz. A kilátótornya 3 szintes, és a 18 méteres magasságból levezető csőcsúszda a Kárpát-medence leghosszabb szárazföldi csúszdája. A sétány ingyenesen látogatható, de a csúszda használatáért 200 forintot kell személyenként fizetni.

Makói lombkorona tanösvény

Lengyel-Annafürdő lombkorona sétány és kilátó

A Tolnai-hegyháton, Lengyel település közelében található a Lengyel-Annafürdő lombkorona sétány. A Rétisasfészek kilátó mellett épített sétány legmagasabb pontja 9 méter, hosszúsága 30 méter. A gyönyörű természeti környezetben egy erdei iskola is működik.

Lengyel-Annafürdő lombkorona sétány és kilátó

Sás-völgyi Lombkorona Tanösvény Hetvehely

A Nyugat-Mecsek új tanösvénye Hetvehelyen található. Egy madármegfigyelő toronyhoz kapcsolódik, hosszúsága 50 méter, járószintje 6 méter magas. A lombkorona-ösvény mellett lévő Odú- és Fészek Tanoda ideális a természetkedvelő gyermekeknek, ahol akár a gólya és cinke fészekben való gubbasztást is kipróbálhatják.

Sás-völgyi Lombkorona Tanösvény Hetvehely

Fizetős lombkorona-ösvények és sétányok

Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont Lombkorona Tanösvénye

Az Ipolytarnóci Lombkorona Tanösvény a világ első határon átnyúló geoparkjában található. A Nógrád megyei Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont az egyik legismertebb hazai turisztikai célpont. A területén számos tanösvény vezet, a Tuzson Lombkorona sétány bejárása némi bátorságot is igényel. A 8-10 méter magasságban húzódó sétányt hevederrel biztosítva lehet bejárni, a hossza 150 méter.

A lombkorona alatti részen a gyermekek mesterséges kialakítású denevérbarlangot, madárfészkeket és rókalyukakat szemlélhetnek meg. Az ösvény a Tuzson toronyból indul, külön kiegészítő jegy váltása szükséges a bejárásához. 4-10 éves korú gyermekek csak felnőtt kíséretében látogathatják.

Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont Lombkorona Tanösvénye

Belépőjegy

Sétálójegy ára 600 Ft/fő + lombkorona jegy ára 500 Ft/fő

A belépőjegyek online is megvásárolhatók, a tanösvényekre vezetett túrákra jegyek válthatók a www.osmaradvanyok.hu oldalon.

Gyomaendrőd Erzsébet ligeti lombkorona sétány és kilátó

Az Erzsébet ligeti lombkorona sétány és kilátó Gyomaendrőd határában, a Hantoskerti holtág által határolt kis területen található. Az interaktív tanösvény 2015-ben az Év Ökoturisztikai Létesítmény díj 2. helyezettje lett. A három részből álló tanösvényen, a lombkorona élővilága mellett a vizes tanösvényen a holtág élővilága is megfigyelhető. A hozzá kapcsolódó többszintes faszerkezetű kilátó átlátszó felületű és 15 méter magasságú. A vízi tanösvény egy része pallón keresztül, a többi része csónakkal járható be.

Gyomaendrőd Erzsébet ligeti lombkorona sétány

Belépőjegy ára (sétány és kilátó)

 Felnőtt jegy: 600 Ft/fő

14 év alatti gyermek, diák, nyugdíjas jegy: 400 Ft/fő

Jeli Varázskert Lombkorona sétány

A Jeli Arborétumban (Jeli Varázskertben)- amely a rododendronok virágzásáról is híres – a közelmúltban nyílt meg a Lombkorona sétány az Óriások erdejében. A Sziklás-hegységet megjelenítő sétány 10 méteres magasságban vezet be a különleges fenyők közé. Hossza 130 méter, amelyhez egy völgyhíd csatlakozik. A megismerést QR-kódok segítik, a leolvasást követően okostelefonnal a madarak éneke is meghallgatható. A lombszintet gyermekek és felnőttek által egyaránt használható csőcsúszdán is el lehet hagyni.

Jeli Varázskert Lombkorona sétányFotó: nyugat.hu

Jeli Varázskert belépőjegy

Felnőtt: 1300 Ft

Gyermek (3 éves kor felett), diák, nyugdíjas jegy: 1000 Ft

Családi jegy (2 felnőtt+1 gyerek): 2500 Ft/család

 3 év alatt, és fogyatékkal élők részére ingyenes a belépés.

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.