Határon átnyúló fürdőfejlesztés

Az Alföld termálvizekben rendkívül gazdag, s ezt az elmúlt évtizedben egyre több település próbálta kihasználni. A fürdőfejlesztésekre számos önkormányzat kitörési pontként tekintett, de nem minden beruházás hozta meg a várt eredményt. Az Európai Unió Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programja keretében lehetőség nyílik a térség fürdőfejlesztéseinek szakmai összehangolására a Szegedi Tudományegyetem vezetésével.

A 117 440 euró összértékű projekt 16 hónap alatt valósul meg a szegedi kutatók, a mórahalmi gyógyfürdő és három szerbiai partner (Ada, Temerin, Újvidék) együttműködésével. A térség fürdőfejlesztési stratégiájának kidolgozása többek között az egyes fürdők turisztikai szolgáltatásainak differenciálását tűzte ki célul, hogy az eddigi vetélytársak partnerként működjenek együtt. Az „Integrált fürdőfejlesztési stratégia a magyar–szerb határ menti régión átmenő fő közlekedési útvonal térségében elhelyezkedő fürdőhelyek számára” elnevezésű projekt nemcsak a térség munkahelyeinek megőrzését, de újak létesítését is szolgálhatja a koordinált turisztikai stratégia eredményeinek felhasználásával. A stratégiaalkotás folyamatába a projektpartnereken kívül a térség fürdői is bekapcsolódhatnak szakmai konzultációs fórumokon keresztül. Ennek a folyamatnak az első állomása az április 30-án Újvidéken megrendezésre kerülő nyilvános nyitókonferencia, melyre a szervezők minden érdeklődőt várnak.

forrás: VajdaságMA

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.