Hasznosítják a túrkevei fürdő kísérőgázát

Megkezdődött a túrkevei termál- és strandfürdőt meleg vízzel ellátó kút metán gázának környezettudatos hasznosítására szolgáló fejlesztés; az önkormányzat beruházásában indult, 127,5 millió forintba kerülő projekt 61,1 millió forint állami támogatásban részesült.

Túrkeve Termál és Élményfürdő gyógyvizes pezsgőmedencéje

A projekt célja, hogy a 73 Celsius fokos gyógyvízzel együtt a felszínre törő metánt villamos- és hőenergia előállítására használják fel – közölte Szabó Zoltán, a város független polgármestere. Jelenleg a termálkútból feltörő metángáz kezelés nélkül, teljes egészében a légkörbe kerül, és üvegházhatása révén szennyezi a környezetet. Emellett mint energiahordozó, a megfelelő technológia hiányában hasznosítatlan, ráadásul a termálkút hőjének felhasználása is megoldatlan.

A műszaki beavatkozással leválasztott kísérőgázt egy zárt technológiai rendszerben megfelelő módon kezelik, majd egy belső csővezetéken keresztül egy kiserőműbe kerül, ahol elégetik. Az égetés során keletkezett villamosenergia elsősorban a fürdő saját energiaigényét elégíti ki, a felesleget pedig értékesítik. Az égéskor keletkezett hő, a termálvíz hőjével együtt a gyógyfürdőt és a szálláshelyeit látja el fűtőenergiával.

A számítások szerint évente 413 megawattóra villamosenergia állítható elő, ebből az önfogyasztás 76 megawattórát tesz ki. Emellett évente 12 ezer 866 gigajoule hőenergia termelhető, és a beruházással 106 tonna metán környezetszennyező hatását szüntetik meg.

További információ: www.turkevetermal.hu

forrás MTI

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.