parajdi sóbánya

Hamarosan újranyit a parajdi sóbánya

A bányát néhány nappal a csíksomlyói búcsú előtt kellett bezárni, vízbeszivárgás miatt.

Június végére befejeződnek a parajdi sóbánya biztonságossá tételét célzó munkálatok, és újranyit a létesítmény – nyilatkozta szerdán Irina Muller, a román Országos Sóipari Társaság (Salrom) termelési igazgatója a Marosvásárhelyi Rádiónak.

SZÁMÍTÁSAIK SZERINT JÚNIUS 25-E KÖRÜL INDULHAT BE ÚJRA A SÓKITERMELÉS ÉS A TURISZTIKAI TEVÉKENYSÉG. IRINA MULLER HOZZÁTETTE, MIVEL A JELENLEG ZAJLÓ MUNKÁLATOK AZ IDŐJÁRÁSTÓL IS FÜGGNEK, ELŐFORDULHAT, HOGY MÁR JÚNIUS 10-ÉN, 15-ÉN BEFEJEZŐDNEK.

Közölte: 90 százalékban elvégezték a sürgős beavatkozást, és 80 százalékban a Korond patak medrének megerősítése is megtörtént, elkészült egy védőcsatorna, amely elbírja a megnövekedett vízhozamot, így megelőzhető a víznek a bányába való beszivárgása.

ISMERETES, A SÓBÁNYÁT MÁJUS KÖZEPÉN, PÁR NAPPAL A CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚ ELŐTT ZÁRTÁK BE MEGHATÁROZATLAN IDŐRE VÍZBESZIVÁRGÁS MIATT, MIUTÁN A BÁNYÁBA BESZIVÁRGOTT A KOROND-PATAK VIZE, MELY A SÓS MEDERTALAJT KIMOSVA TÖRT UTAT MAGÁNAK.

A bánya turisztikai részlegének a bezárását biztonsági okokból rendelte el a Salrom, a létesítményt a pünkösdi időszakban ugyanis turisták ezrei keresik fel útban a csíksomlyói búcsúba menet vagy jövet.

A Hargita megyei bányát tavaly is be kellett zárni néhány napra, miután talajvíz szivárgott a régi tárnákba, aminek hatására megnőtt a látogatható csarnokok levegőjének nedvességtartalma. Előző évben a nyári idényben szembesültek hasonló problémával, melynek orvoslása két hónap kiesést eredményezett.

A sóbánya Székelyföld egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága, 2023-ban 570 ezren keresték fel.

A felszín alatt 120 méterre található látogatható csarnokokban játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna és moziterem is várja a turistákat. Jótékony mikroklímája miatt egészségeseknek és betegeknek is ajánlott időt tölteni a tárnákban, ez segíti a relaxációt, a szervezet regenerálódását, és számos egészségügyi panaszra is javallott.

Maszol.ro

Fotó: maszol.ro

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.