fényszennyezés

Elhalványuló csillagfény: A fényszennyezés következményeinek vizsgálata

‍Az éjszaka megnyugtató sötétségének csökkenése, azaz a fényszennyezés, egyre aggasztóbb problémává válik a világon. Az utcai lámpák, a reklámok és az épületek világítása mind hozzájárulnak az égbolt elhomályosodásához, amely nemcsak az éjszakai égbolt látványát befolyásolja, hanem számos élőlény életére is hatással van, köztük természetesen az emberére is, hiszen az eddig normálisnak tekintett napi ritmus bánja ezt.  Ahogy azt a Vulkan Vegas fényes weboldala is mutatja a fényszennyezés úgy a legjobb, ha csak a képernyőn látszik, míg az olyan szerencsejátékközpontok mint maga Las Vegas jelentősen hozzájárulnak ma fényszennyezéshez. Itthon is elég jelentős problémát jelent a jelenség, és már nem csak a nagyvárosokban, hanem a kisebb településeken is.

A fényszennyezés hatása az emberekre és a környezetre

A fényszennyezés hatása sokrétű. Az emberek számára a túlzott fény megzavarhatja az alvási ciklust és az éjszakai aktivitást, ami egészségügyi problémákhoz vezethet. A környezet szemszögét figyelembe véve pedig azt láthatjuk, hogy a fényszennyezés befolyásolhatja a növények növekedését és a vadon élő állatok viselkedését. A fényszennyezés mértéke pedig sajnos egyre növekszik. Az elmúlt évtizedben a globális fényszennyezés mértéke évente körülbelül 9,6 százalékkal nőtt, ami azt jelenti, hogy az éjszakai égbolt fényessége mintegy hét vagy nyolc évente megduplázódik. Ez a növekedési ütem elsősorban a technológiai fejlődésnek és a növekvő urbanizációnak köszönhető. A fényszennyezés mértékének mérésére több módszer is létezik:

  • műholdas adatok;
  • emberi megfigyelések.

Az ezekkel a módszerekkel végzett kutatások és számítások azt mutatják, hogy jelentős mértékben megnőtt a fényszennyezés, és ezt még az újabb fénytestek sem tudják már módosítani.

A fényszennyezés hatása az asztrofizikai kutatásokra

Az asztrofizikai kutatóknak a fényszennyezés komoly problémát jelent. A túlzott világítás miatt az égbolt elhomályosodik, ami megnehezíti a csillagok, bolygók és egyéb égi jelenségek megfigyelését. Jelenleg is folyik a (elsősorban jogi) harc, hogy ma már akár magáncégek is lőhetnek fel műholdakat, mint ahogy azt a Starlink tette, ami miatt a csillagászok is lobbizni kezdtek, mivel ezek fénye nehezíti a megfigyeléseket.

A fényszennyezés további hatásai

A fényszennyezésnek a természet körforgására gyakorolt hatása igen jelentős, és nem csak a mi saját belső folyamatainkat, hanem jelentősebb, a bolygó egészére kiható következményei vannak. A fényszennyezés és az éghajlatváltozás között szoros összefüggés áll fenn. Mindkét probléma globális jellegű, és mindkettő hosszú távú hatással van a bolygónkra. A fényszennyezés növeli az energiafelhasználást, ami hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, míg az éghajlatváltozás tovább növeli a fényszennyezés mértékét. Sokan úgy gondolják, hogy a növekvő világítás növeli a biztonságot, például azáltal, hogy csökkenti a bűncselekmények számát. Azonban a kutatások azt mutatják, hogy a túlzott világítás nem feltétlenül járul hozzá a nagyobb biztonsághoz, és hiába van kivilágítva még az utolsó fűszál is, aki ki akar fosztani, az ki fog fosztani.

A fényszennyezés csökkentésének módszerei

A fényszennyezés csökkentésére több módszer is létezik. Egyrészt használhatunk energiahatékony világítást, például LED-lámpákat, amelyek kevesebb fényt bocsátanak ki. Másrészt csökkenthetjük a világítás használatát, például azáltal, hogy csak akkor kapcsoljuk be a fényeket, amikor szükség van rájuk. A következőkben felsorolt módszerek is hatékonyak lehetnek a fényszennyezés csökkentésére:

  • Irányított és lefelé irányított világítás: az egyik legjobb és legegyszerűbb módja annak, hogy csökkentsük fényszennyezést az, hogy a fényeket megfelelően beállítjuk. Ez azt jelenti, hogy olyan fénytesteket használunk, amelyek célzottabban vannak kialakítva, és amelyekhez védő burát kapni. Ahhoz, hogy ezeket jól beállítsuk, hogy meg kell várni, hogy sötét legyen, így lehet megfelelően becélozni a megvilágítani kívánt területet.
  • Helyes megvilágítástechnikák alkalmazása: Jelenleg a LED fénytesteket javasolják a szakértők, mivel ezeknek kevesebb szórt fénye, és megfelelően elhelyezve célzottan, csak azt a területet világítják meg, ami a célunk. A szennyezéscsökkentő hatásuk mellett a LED égők és fénycsövek energiatakarékosabbak és tartósabbak.
  • Érintett felek bevonása: Igazán hatékony az lenne, ha a települések vezetői kezdenének tenni annak érdekében, hogy a fényszennyezést csökkentsék. Ehhez szükség lenne a környezetvédelemért felelős személyek, a technikai háttereket ismerő tervezők és a pénzemberek összefogására. Mellettük pedig például a közvilágítási szolgáltatóknak is lépnie kell, hiszen a régebbi izzók és lámpatestek már távol vannak attól, hogy hatékonyak legyenek. Ma már több helyen használnak olyan időzítőkapcsolós LED lámpatesteket, amelyek egy beállított időben csökkenti a lámpák fényerejét, ezzel pedig a fényszennyezést is csökkentik. A lakásokba bevilágító erős fények nagyban befolyásolhatják az alvási ciklust.
  • Tudatosság és oktatás: A tudatosság és az oktatás kulcsfontosságú szerepet játszik a fénykörnyezet szennyezésének csökkentésében. Fontos, hogy az emberek megértsék ennek a szennyezési típusnak a hatásait és megtanulják, hogyan lehet csökkenteni a felesleges világítást a mindennapi életben.

A fényszennyezés és a jövő

Az egyik legfontosabb dolog a fényszennyezéssel kapcsolatban mindenképpen meg kellene állítani és csökkenteni. A bolygó erőforrásai végesek, és az éjszakai díszkivilágítás nagyon sok energiát pazarol el, amelynek minden kilowattja terhet jelent a Földre. A jelek szerint sajnos a fényszennyezés még nem csökken, és hiába van a Föld órája, ha utána ugyanúgy az űrből is tisztán látni a városok körvonalát a rengeteg fény miatt, amit a lámpák és a házak kibocsátanak. A fényszennyezés súlyos probléma, amelyet sürgősen kezelni kell. Bár a megoldás komplex és több tényezőtől függ, a fényszennyezés csökkentése javíthatja életminőségünket, megőrizheti a természeti környezetünk épségét, és hozzájárulhat a tudományos kutatásokhoz.

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.