csopak strand

Csopaki fürdőhelyzet: előfordulhat, hogy a család nem minden tagja mehet be a strandra

Csopak polgármestere szerint olyan helyzet állt elő, amely szerint egyszerűen nem létezik jó döntés.

A Balaton parti település strandjának kiemelkedő a jelentősége,  nem csak a település arculatát,  de Csopak fő bevételi forrását is jelenti. A járvány miatt a strandot a látogatók magatartásának függvényében hol kinyitották, hol bezárták a koronavírus-járvány miatt, a helyiek egészségét és biztonságát mérlegelték döntően.

A kormányrendelet alapján május 4-től vidéken lehetőség van a strandok nyitására, ugyanakkor meghatározásra került a látogatónként ajánlott szabad terület mérete, amely 16-20 négyzetméter. A strand látogatottsága szempontjából ez azt jelenti, hogy az eddig napi több ezer fő befogadására képes strandon a jelenlegi jogszabályok szerint csak 1000-1200 látogatót lehetne beengedni.

Csopak polgármestere, Ambus Tibor a közösségi oldalára helyezett fel egy videót, amely a korlátozások bevezetésével kapcsolatos kérdéseket feszegeti. A polgármester várja a csopakiak javaslatait az adott problémák megoldásával kapcsolatosan.

csopak strand

A járvány elleni védekezés okozta elvonások miatt – a strand bevételei rendkívül nagy jelentőségűek a község életében. A szezon alatt a strand fenntartása több százezres nagyságrendű tétel, amelyet az egész éves fenntartás is megnövel. A népszerű strand mérete kicsi, ezért ha korlátozni kell a látogatók számát, az maga után vonja a veszteséges működést, kivéve, ha nem kompenzálják jelentős jegyáremeléssel.

A polgármester szerint, az is nehezíti a helyzetet, hogy mind a helyi lakosok mind a nyaralótulajdonosok már szeretnék megvenni a szezonra szóló bérleteket, viszont kérdéses, hogy hogyan lehet biztosítani, hogy a bérletesek be tudjanak jutni a létszámkorlátozás miatt a strand területére. A tapasztalatok szerint legalább 1300 csopaki és 1800-2000 nyaralótulajdonos bérletessel kell kalkulálni. A konkrét élethelyzet szerint, mi a teendő akkor, ha már nyitás után 8-9 óra között a strand eléri a maximálisan meghatározott létszámot? További problémát vet fel a kabin bérlettel rendelkező vendégek esete is. Mi a teendő abban az esetben, ha például 1 ember elhagyja a strand területét, akkor helyette egy több tagú családból csak 1 főt engedhetnének be?

A szálláskiadók szemszögéből nézve, hogyan adhatóak úgy ki a szállások, ha nincs rá garancia, hogy a strandot használni tudják a vendégek?

Mi a teendő abban az esetben, ha szezonban megérkeznek a strandra a strandeszközökkel felszerelt kisgyermekes családok, de a létszámkorlátozás miatt nem lehet őket beengedni? Ugyanakkor a munkatársak helyzetét is felveti a polgármester, akiknek ezt a helyzetet ezt napi szinten kezelniük kell.

(Forrás:Hírbalaton.hu; foto: Csopak.hu)

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.