Aquaworld csúszda

COVID-kézikönyv: Hogyan strandoljunk, fürdőzzünk koronavírus-járvány alatt?

A Magyar Turisztikai Ügynökség COVID kézikönyvében összefoglalja azokat a nem kötelező érvényű ajánlásokat melyek a szálláshelyek, strandok, fürdők, turisztikai helyszínek koronavírus-járvány alatti biztonságos üzemeltetéséhez szükségesek. Így például egyelőre nélkülöznünk kell a jakuzzik, pezsgőfürdők használatát, a gőz-, szauna-szolgáltatást, le kell mondanunk a csúszdák kivételével minden vízi attrakció, élményelem használatáról.

Ajánlások fürdők és strandok számára:

Természetes vizű strandok

▶ A koronavírus járvány idején strandok fenntartása, működtetése, a vízparton (és a vízben) a vendégek közötti ajánlott távolság betartása az átlagosnál nagyobb odafigyelést igényel.

▶ A fürdővíz használati engedéllyel rendelkező természetes fürdőhelyek azzal a feltétellel látogathatóak, hogy a túlzsúfoltság elkerülése érdekében a közös háztartásban élő személyeken kívüli személyek között 2 méter távolság betartása szükséges.

▶ A fürdőhely területén, a büfékben és a mellékhelyiségekben, zuhanyzókban folyamatos fertőtlenítőszeres takarítást kell elvégezni, a dolgozók részére vírusölő hatású kézfertőtlenítőszert, szükség szerint védőeszközöket kell biztosítani.

▶ A megfelelő távolságtartásra a mellékhelyiségekben is ügyelni kell. Az üzemeltetőnek biztosítania kell a játékok, padok, rendszeres fertőtlenítését is.

▶ A pénztáraknál is csökkenteni szükséges a sorban állási időt, például több pénztár megnyitásával

Fizetős strandok esetében

A 78/2008 (IV.3) Kormányrendelet szerint fürdőhelynél a várható legnagyobb vendégszámra vonatkozóan egy főre számítva 10 m2 pihenést szolgáló terület biztosítása helyett 20 m2 területet szükséges biztosítani. A pihenőhely legnagyobb terhelhetőségét a fentiek alapján szükséges strandi egységenként újraszámolni és szabályozni a beengedést (ezzel egyidejűleg, ahol lehetséges, online előzetes jegyvásárlást előtérbe helyezni).

▶ A beengedést követően fedett és szabadtéri területen, a természetes vízfelületen, továbbá medencékben a vendégek közötti 2 méteres távolság tartása szükséges.

Szabadstrandok esetében

A fürdővíz használati engedéllyel rendelkező természetes fürdőhelyek azzal a feltétellel látogathatóak, hogy a túlzsúfoltság elkerülése érdekében a közös háztartásban élő személyeken kívüli személyek között 2 méter távolság betartása szükséges.

Az üzemeltető feladata a vendégek tájékoztatása a szabadstrandok esetében a helyszín megközelítésének útvonala mentén

További javasolt intézkedések

A strand területén személyes kontaktussal járó kezelések között fertőtlenítő takarítás és szellőztetés biztosítása (pl. masszázs).

▶ A közös terek, öltőzök, zuhanyzók, medencék, egyéb felületek, lábmosók higiéniai állapotának fenntartása során az előírt takarítási útmutató teljeskörű betartása (külön figyelemmel a tisztítószerek előírt koncentrációjának alkalmazására). Öltözőkabinok ajtajának, belső felületeinek 2 óránként történő fertőtlenítése.

Stégkorlátok, medencekorlátok, vízbejutást segítő egyéb eszközök kapaszkodóinak 30 percenként történő fertőtlenítése.

Vizi szabadidős, sporteszközök bérlése során az eszközök használata közötti időtartamban az eszköz fertőtlenítése.

▶ A strand valamennyi részlegében, vizesblokk helyiségében papucs használatának kötelezővé tétele.

▶ A pihenőterek (bel- és kültéren egyaránt) berendezései számának szükség szerinti csökkentése a zsúfoltság elkerülése érdekében, egymástól szellős elrendezés folyamatos fenntartása (pihenőágyak legfeljebb 2 darabonként minimum 1,5 m távolságra történő elhelyezése).

▶ A strandon – ahol elérhető – feszített víztükrű, vízforgatóval ellátott ellátott medence üzemeltethető, azonban élményelemek nélkül (pl. masszázsfuvóka, nyakzuhany)

Gőz-, szauna szolgáltatás – ahol elérhető – szüneteltetése, jacuzzik/pezsgőfürdők működtetésének szüneteltetése.

▶ A strand vendéglátóhelyeivel kapcsolatosan javasoljuk a szálláshelyekre és vendéglátóegységekre vonatkozó részben található, vendéglátóegységekre vonatkozó ajánlások figyelembevételét.

Közfürdők (gyógy- és élményfürdők, uszodák)

A koronavírus járvány alatt a 37/1996. (X.18.) NM rendelet szerint működő közfürdők, strandok, uszodák üzemeltetése, illetve vendégeik az átlagosnál nagyobb odafigyelést igényelnek.

Javasolt intézkedések

A fürdők egész területére és a medencékre egyenként is vonatkozó egyidejű befogadóképesség korlátozása és fenntartása, az NNK irányadó útmutatása alapján.

▶ Olyan kültéri és beltéri medencék üzemeltethetőek, amelyekben személyes felügyelettel biztosítható a vendégek közötti legalább 1,5 méteres távolság.

▶ A töltő-ürítős rendszerű medencék üzemeltetésének felfüggesztése, az NNK irányadó útmutatása alapján.

▶ A vízforgatós medencék vizének kezelésére vonatkozó előírások szigorú betartása és ellenőrzése (pl. klórszint), az NNK irányadó útmutatása alapján.

▶ A zárt medenceterek és pihenőterek óránkénti átszellőztetése.

▶ A medencébe lépés előtt és után az előírt elő- és utózuhanyozás betartatása.

Medencekorlátok 30 percenként történő fertőtlenítése.

▶ A gépészeti és vízkezelési rendszerek, külön figyelemmel a szellőztető berendezésekre, üzemeltetési előírásainak pontos betartása és ellenőrzése.

▶ A pihenőterek (bel- és kültéren egyaránt) berendezési tárgyai számának szükség szerinti csökkentése a zsúfoltság elkerülése érdekében, egymástól szellős elrendezés folyamatos fenntartása (pihenőágyak legfeljebb 2 darabonként minimum 1,5 m távolságra történő elhelyezése)

▶ A szabadtéri pihenőterület 1 főre vonatkozó 8 m2-es egységét javasolt 20m2/főre emelni és ezek alapján kiszámolni az egyidejű befogadóképességet, az NNK irányadó útmutatása alapján.

▶ A közös terek, öltőzök, zuhanyzók, medencék, egyéb felületek, lábmosók higiéniai állapotának fenntartása során az előírt takarítási útmutató teljeskörű betartása által (külön figyelemmel a tisztítószerek előírt koncentrációjának alkalmazására).

Munkatársak részére védőfelszerelés biztosítása (maszk, kesztyű), rendszeres pihenőidő tervezése a napi beosztásokba, munkatársak műszakon belüli elkülönítése. A takarító személyzet részére védőfelszerelés használata (kesztyű, maszk, zárt cipő, teljes testet fedő ruházat).

Fertőtlenítő folyadék/gél kihelyezése a vendégek által látogatott főbb helyiségekben (előtér, öltöző, mosdók, pihenőterek, medencetér, szabadtér, vendéglátóhelyek).

Vizesblokkok óránkénti takarítása, míg az öltözőkabinok és öltözőszekrények ajtajának, belső felületeinek 2 óránként történő fertőtlenítése.

Valamennyi gőz-, és szauna-szolgáltatás szüneteltetése.

Jakuzzik, pezsgőfürdők nem üzemelhetnek, irányadó üzemeltetésük szempontjából az NNK aktuális iránymutatása.

▶ Test-, és gyógykezelések a jogszabályban rögzítettek szerint, az NNK irányadó útmutatása alapján végezhetők.

▶ A fürdő valamennyi részlegében, helyiségében papucs használatának kötelezővé tétele.

▶ A beléptető karórák fertőtlenítése kivétel nélkül minden használat után.

Vízi attrakciók, élményelemek üzemeltetésének szüneteltetése, a csúszdák kivételével.

Legionella megelőzése (forrás: NNK)

A Legionella baktériumok vízrendszerekben megtelepedő kórokozók, amelyek az arra fogékonyakban súlyos, akár halálos kimenetelű tüdőgyulladást okozhatnak. A veszélyeztetett csoportok ugyanazok, mint a COVID-19 esetében: az idősek és a krónikus alapbetegséggel rendelkező vagy legyengült immunállapotú emberek. Mivel mindkettő légúti kórokozó, együttes fertőzés esetén súlyosabb tünetekkel kell számolni.

A Legionella elszaporodásának a pangó, 20 °C-nál melegebb víz kedvez, így a járványhelyzet miatt használaton kívül levő épületek vízhálózata, illetve az üzemen kívül levő hűtőtornyok is kockázatot jelenthetnek. Fertőzést a baktériummal szennyezett vízpermet (aeroszol) belégzése okoz, amely zuhanyzáskor, a csapok megnyitásakor, WC öblítéskor, vagy a hűtőtornyok működése során keletkezik. Így az üzemszünet után újraindított rendszereknél erre is figyelmet kell fordítani.

Tanácsok a biztonságos újraindításhoz

▶ Amennyiben a használaton kívüli időszakban a hálózatban áll a víz, de a melegvíz-ellátás üzemelt, a szokásos kockázatkezelési megoldások elegendőek: a meleg víz legyen a termelés helyén legalább 60 °C, a felhasználás helyén legalább 50 °C. Minden kifolyót legalább hetente egyszer forró vízzel, majd hideg vízzel át kell öblíteni (legalább 1-1 percig), ügyelve az óvatos, fröccsenésmentes kifolyatásra. Ezen feltételek betartása esetén az épület ismételt használatba vétele nem jelent kockázatot.

▶ Amennyiben a használaton kívüli időszakban a hálózatban áll a víz, de a melegvíz-ellátás nem üzemelt: A melegvíz-tartályt javasolt a csapolócsonkon keresztül teljesen leüríteni. Újraindítás előtt a hidegvíz rendszert át kell öblíteni, és – amennyiben erre lehetőség van – 50 mg/l szabad aktív klór tartalmú vízzel egy óra behatási idővel sokk-fertőtleníteni. Ezt követően a melegvíztartályt fel kell tölteni, felfűteni legalább 60 °C-ra, és a forró vízzel valamennyi végkifolyót átöblíteni (legalább 1 percig) ügyelve az óvatos, fröccsenésmentes kifolyatásra.

▶ Nagy vízrendszerek szárazra ürítése általában nem javasolt, mert szinte mindig marad pangó víz a rendszerben. Amennyiben mégis ilyen döntés születik, a rendszert a leürítés előtt fertőtleníteni javasolt, majd újraindításkor az előző pont szerint kell eljárni.

Egyéb vízrendszerek: ahol lehetséges, javasolt szárazra üríteni a leállás idejére (pl. pezsgőmedencék, öntözőrendszerek). Ha ez nem megoldható, újraindítás előtt sokk-fertőtlenítés szükséges (50 mg/l klórral).

Szabadtéri attrakciók, aktív turisztikai helyszínek

Az általános iránymutatások betartása mellett a szabadtéri helyszínekre vonatkozóan az alábbi intézkedések betartása javasolt.

Javasolt intézkedések

▶ A vendégek által igénybe vett védőfelszerelések fertőtlenítése minden használatbavétel előtt, illetve azt
követően.

▶ A vendégek által kölcsönzött eszközök (pl. kerékpár) fertőtlenítése minden használatbavétel előtt, illetve azt követően.

▶ Kültéri pihenőterek és berendezéseinek (padok, székek, asztalok) folyamatos, rendszeres fertőtlenítése, amennyiben ez nem megvalósítható, annak a vendégek előli elzárásának biztosítása.

▶ A pihenőterek berendezéseinek számának szükség szerinti csökkentése a zsúfoltság elkerülése érdekében, egymástól szellős elrendezés folyamatos fenntartása.

▶ Nem javasolt azoknak az attrakcióknak a megnyitása, amelyek megközelítése közben nem tartható be a biztonsági távolság.

▶ Látogatható barlangok megnyitása nem javasolt.

▶ A kertek, parkok megnyitása engedélyezett, a közegészségügyi előírások és a kormányzati útmutatások, utasítások, megfelelő előírások fokozott betartásával. Az üzemeltető köteles gondoskodni arról, hogy a biztonságos távolságot a parkok, kertek látogatói betartsák, a csoportosulás nem engedélyezett.

▶ Állatok bemutatását szolgáló attrakcióelemek megnyitása a közegészségügyi és állategészségügyi előírások, valamint az a kormányzati útmutatások, utasítások, megfelelő előírások fokozott betartásával lehetséges.

▶ Személyes vezetés maximum 10 fős létszámig javasolt, a megfelelő biztonsági távolság (1,5 m) betartásával.

▶ Minden olyan élményelem megnyitása, amelynek megtekintése feltorlódáshoz vezethet, nem javasolt.

▶ Azon attrakcióelemek esetén, ahol egymással szemben történő forgalom esetén nem lehet betartani a 1,5 méter távolságot (pl. függőhidak), azok megnyitása nem ajánlott.

▶ Felvonó használata csak abban az esetben javasolt, ha biztosított annak rendszeres fertőtlenítése és a vendégek közötti 1,5 méteres távolság betartása. A felvonó igénybevétele során a maszk és kesztyű használatának kötelezővé tétele javasolt.

▶ Bobpálya igénybevétele csak abban az esetben lehetséges, ha biztosított annak rendszeres fertőtlenítése és a vendégek közötti 1,5 méteres távolság betartása. A bobpálya használatakor maszk és kesztyű használatának kötelezővé tétele javasolt.

▶ Javasolt a kilátók lezárása, mivel a biztonságos távolságtartás nem megoldható.

▶ Javasolt az állatsimogatók vendégek előli lezárása.

▶ A túraútvonalakon javasolt a szabadtéri pihenőbútorok, játszóterek, tűzrakóhelyek vendégek elől történő elzárása.

▶ A zárt területű állat és növényházak megnyitása nem javasolt.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség COVID kézikönyv

Fotó illusztráció / Aquaworld csúszda

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.