Budapest ékköve lesz a félmilliárdból megújuló Rudas fürdő

A Budapesti Rudas Gyógyfürdő és Uszoda 510 millió forintból újul meg; a beruházáshoz az Európai Unió 393 millió forint támogatást ad.

Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) vezérigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta, hogy a munkáltok során felújítják az előcsarnokot, amely természetes kőburkolatot kap, összekötik a gőzfürdő és az uszoda részt, illetve az uszodában korszerűsítik a szellőzőberendezést. A külső felújítás keretében megújul az épület tetőszerkezetének egy része, és a külső homlokzat is.

A várhatóan október végén záruló felújítással a Rudas olyan külsőt kap, amely a város ékkövévé teheti a több mint 400 éves fürdőt – hangsúlyozta Szőke László. Az intézmény a felújítás ideje alatt is nyitva tart.

A vezérigazgató szólt arról is, hogy a homlokzatot és a tetőszerkezetet az 1800-as évek végi állapotnak megfelelően állítják helyre, korabeli fotók és tervrajzok alapján. Új büfé is épül, amelyet a fürdővendégek és a kívülről érkezők is használhatnak, az épületet akadálymentessé teszik, az ablakokba pedig a legmodernebb hőálló üveget szerelik be. Szőke László elmondta: a felújítástól azt remélik, hogy nő a fürdő versenyképessége és turisztikai vonzereje, valamint a látogatók száma.

A beruházás fővállalkozója a Kalotherm Zrt., amely korábban is részt vett a fürdő felújításában. Kérdésre válaszolva Szőke László elmondta: a fürdő épületében található, de attól elkülönülő régi palackozó rész a magyar állam tulajdona. A mintegy 500 négyzetméteres terület bérleti jogáról az idén márciusban lemondott a Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Zrt. A BGYH reméli, hogy ez az épületrész egy hónapon belül a használatukba kerülhet. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az európai uniós támogatást az épület egy részét kitevő fürdő felújítására kapták, így a régi palackozó rész egyelőre marad jelenlegi formájában.

Szőke László elmondta: élményfürdőt szeretnének kialakítani a területen, mert a látogatási adatok alapján lenne rá igény. Hozzátette, hogy a tervek már rendelkezésre állnak, és folyamatban van az elvi építési engedélyezés.

forrás MTI

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.