Esztergomi artézi fürdő plakát retro

Budapest Bádenje avagy Esztergom, Magyarország első fürdővárosa archív képeken

Írásos emlékek bizonyítják, hogy az esztergomi Szent Tamás hegy lábánál fakadó melegvizű források, s az azokból táplálkozó Hévíz tó már a középkorban létezett.


Esztergom történetében több közfürdőt is építettek ezen a környéken, III. Béla király első felesége antiochiai Chatillon Anna 1170 és 1184 között létrehozta az első magyarországi közfürdőt.

Az első okleveles említés az esztergomi közfürdőről, amely a tó forrásainál volt, 1238. január 20-áról való. Ekkor IV. Béla király eladományozta a nagyanyja által létesített közfürdőt. Az adományozást követően a keresztesek kórházat (ispotályt) építettek ide, s a fürdővizet gyógyításra is használták.

A fürdőkultúra a török korban is fennmaradt a városban. A törökök 140 éves helyi uralmuk idején több hévizes fürdőt létesítettek.

A Hévíz tavat 1840-ben lecsapolták és feltöltötték. A forrásokat kiboltozták, és a mai napig a főút alatti alagútrendszerben folynak. Ezek a járatok a szálloda mögötti (a Szent Tamás-hegy lábánál klasszicista stílusban épült Fürdő Szálló Esztergom környékének első, és egyben legnagyobb múltú, műemléki szállodája) strand területéről megközelíthetőek.

Az 1930-as években az Esztergomi Takarékpénztár „pompás artézi strandja” kapcsán Esztergomot országosan az “elsőrangú fürdővárosok” közé sorolja a Pesti Hírlap tudósítója. Esztergomot Budapest Bádenjének kezdték nevezni.

Esztergom ma is méltó régi hírnevéhez, Magyarország egyik legmodernebb fürdőkomplexuma, az Aquasziget Esztergom egyedülálló élményekkel, számos szórakozási, kikapcsolódási és felüdülési lehetőséggel várja a vendégeit.

Az esztergomi hév-fürdő
Az esztergomi hév-fürdő

esztergomi artézi fürdő archív

Esztergomi Szent István Fürdő és Szálloda
Esztergomi Szent István Fürdő és Szálloda

esztergomi fürdő úszómedence retró archív

Esztergomi Szent István Fürdő
Esztergomi Szent István Fürdő
esztergomi fürdő szálló archív
Esztergomi Szent István Fürdő és Szálloda

Esztergomi Szent István Standfürdő 1940

Esztergomi Szent István Fürdő és Szálloda kerthelység
Esztergomi Szent István Fürdő és Szálloda kerthelyiség

Forrás: termalfudok.com / Wikipedia / aquasziget.hu

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.